Υπέρ των ανοικτών εμπορικών συνόρων η Κριστίν Λαγκάρντ
H παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κερδίζει συνεχώς έδαφος, πλην όμως επάνω της επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη του προστατευτισμού, που απειλεί πλέον το εμπόριο
H παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κερδίζει συνεχώς έδαφος, πλην όμως επάνω της επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη του προστατευτισμού, που απειλεί πλέον το εμπόριο
H παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κερδίζει συνεχώς έδαφος, πλην όμως επάνω της επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη του προστατευτισμού, που απειλεί πλέον το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κ. Λαγκάρντ, σε ομιλία της ενόψει των εαρινών εργασιών του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν το οικοδόμημα του ανοικτού εμπορίου, που «χτίστηκε» μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω της αμοιβαίας συνεργασίας για την επίλυση σημαντικών εμπορικών ζητημάτων, όπως η μείωση των υπερβολικών ανισορροπιών μεταξύ των χωρών παγκοσμίως.
Τα σχόλια της κ. Λαγκάρντ δεν αναφέρονται στην εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου βασικός στόχος είναι ο περιορισμός των εισαγωγών στις ΗΠΑ. Ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει πως ο περιορισμός του εμπορίου θα δημιουργούσε προβλήματα στις αλυσίδες προμηθειών και θα αύξανε τις τιμές των εξαρτημάτων και των καταναλωτικών αγαθών, προκαλώντας βαρύ πλήγμα στους φτωχότερους πολίτες.
Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Αναμένεται, μάλιστα, η δημοσιοποίηση των νέων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη από το ΔΝΤ στις 18 Απριλίου. Η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει ότι «τα καλά νέα είναι πως, έπειτα από έξι χρόνια απογοητευτικής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία κερδίζει έδαφος, διότι η κυκλική ανάκαμψη αποτελεί υπόσχεση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για υψηλότερα εισοδήματα και μεγαλύτερη ευημερία στο μέλλον».
Επίσης, εκτιμά πως οι προοπτικές είναι καλύτερες για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα είναι μεγάλη, αλλά και για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, που θα συνεισφέρουν φέτος περισσότερο από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Facebook Comments