Στο τέλος Απριλίου 2015 γερμανοί βουλευτές έλαβαν ένα μέιλ, το οποίο υποτίθεται ότι είχε σταλεί από τα ΗΕ. Ανίδεοι άνοιξαν το μέιλ και επέτρεψαν με αυτό τον τρόπο την ηλεκτρονική παρακολούθηση του γερμανικού κοινοβουλίου. Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι το γερμανικό κοινοβούλιο έπεσε θύμα επίθεσης χάκερ από τη Ρωσία.

Η Γερμανία παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη και αυτός ο ρόλος αποδυναμώνει το ρόλο της Ρωσίας, ισχυρίζεται ο Γιάνις Σαρτς, διευθυντής του Strategic Communication Center of Excellence του ΝΑΤΟ στη Ρίγα, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Επιπλέον η Γερμανία δεν θέλει να επιτρέψει στη Ρωσία να προχωρήσει στην προσάρτηση άλλων περιοχών όπως συνέβη με την Κριμαία.

Η καγκελάριος Μέρκελ έχει σήμερα την πρώτη συνάντησή της σε ρωσικό έδαφος με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συναντώνται στο τουριστικό θέρετρο Σότσι και κύρια θέματα των συνομιλιών αποτελούν ο πόλεμος στη Συρία, η διαμάχη στην Ουκρανία και η συνάντηση των G20 τον ερχόμενο Ιούλιο στο Αμβούργο.

Γερμανορωσικός διάλογος

Για τον Γκέρνοτ Έρλερ, επιτετραμμένο της γερμανικής κυβέρνησης για τις γερμανορωσικές σχέσεις, είναι σαφές ότι η καγκελάριος θα θίξει το θέμα διαδικτυακών επιθέσεων:

«Ειπώθηκε πολλές φορές ότι είναι απαράδεκτο να αναμειγνύεται κανείς με αυτόν τον τρόπο στις υποθέσεις άλλων χωρών με παράνομες μεθόδους όπως είναι οι παρακολουθήσεις και οι διαδικτυακές επιθέσεις. Νομίζω ότι για τη ρωσική ηγεσία είναι σαφές τι σημαίνει κάτι τέτοιο για τις γερμανορωσικές σχέσεις σε περίπτωση που πράγματι υιοθετεί τέτοιες πρακτικές ή τις στηρίζει».

Το Βερολίνο από την πλευρά του διατείνεται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές οι γερμανορωσικές σχέσεις και αναζητά «επικοιδομητικές λύσεις». Ο Στέφαν Μάιστερ από τη Γερμανική Εταιρεία για την Εξωτερική Πολιτική μιλώντας στην DW ανέφερε: «Η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι η μόνη που πάει στη Ρωσία. Και ο υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο γερμανός πρόεδρος σχεδιάζουν παρόμοια επίσκεψη. Έχω την εντύπωση πως επιχειρείται μια προσπάθεια προσέγγισης της ρωσικής πλευράς».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Ρωσία έχει και αυτή συμφέρον από τέτοιου είδους συναντήσεις, αφού ενισχύει έτσι την εικόνα της ως υπερδύναμης. Ωστόσο ένας διάλογος μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου ή μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών δεν είναι τόσο εύκολος. Η πολιτική επιστήμων Ζαμπίνε Φίσερ δηλώνει πως επιβάλλονται μικρά βήματα και συνεργασία σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια μπορεί να συζητηθούν ευκολότερα οι μεγάλες πολιτικές κρίσεις.

Facebook Comments