FT: Συνεπής η στάση της Γερμανίας ως προς την ελληνική βοήθεια
Συνεπής η στάση της Γερμανίας ως προς την ελληνική βοήθεια εκτιμούν σε άρθρο τους οι Financial Times
Συνεπής η στάση της Γερμανίας ως προς την ελληνική βοήθεια εκτιμούν σε άρθρο τους οι Financial Times
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ήδη από την ψήφιση στην Μπούντεστακ του δεύτερου γύρου βοήθειας προς την Ελλάδα, το Βερολίνο έλεγε ότι ίσως χρειαστεί να εξεταστεί ένας τρίτος γύρος, χωρίς να το διαλαλεί. «Δεδομένης της πολιτικής απόφασης που λήφθηκε πέρυσι να διατηρηθεί η Ελλάδα εντός του ευρώ, μια πιο απτή δέσμευση ήταν ένα λογικό ραφινάρισμα της υπάρχουσας πολιτικής, που ήταν αναμενόμενο να έρθει αργά ή γρήγορα», σχολιάζει η εφημερίδα. Εντελώς συνεπές με την ακολουθούμενη γερμανική πολιτική ήταν και το δεύτερο μέρος της δήλωσης Σόιμπλε, σημειώνεται, δηλαδή η αντίθεση του Βερολίνου στη διαγραφή ελληνικού χρέους που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι την ίδια πολιτική και στα δύο σκέλη θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν και οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης στη Γερμανία εφόσον κερδίσουν τις εκλογές. Επομένως, ο Πέερ Στάινμπρουκ, ηγέτης του κόμματος, δεν έχει πολλά περιθώρια αξιοποίησης των δηλώσεων Σόιμπλε, εκτός ίσως από το ότι ο υπουργός Οικονομικών υποβαθμίζει τα προβλήματα του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. «Ο κ. Σόιμπλε ίσως απλά υπολόγισε ότι η κυβέρνηση έχει λιγότερα να χάσει πολιτικά από τη συζήτηση για μια τρίτη διάσωση σε σύγκριση με την κατηγορία ότι δεν είναι ειλικρινής με το γερμανικό λαό», συμπληρώνει το άρθρο των Financial Times.
Η εφημερίδα εκτιμά επίσης ότι οι τοποθετήσεις Σόιμπλε αντικατοπτρίζουν το διπλωματικό παιχνίδι του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας και του ΔΝΤ. Με την Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια του οικονομικού καθαρτηρίου από το οποίο περνά να έχει θετικές δημοσιονομικές ενδείξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απέχει ακόμα πολύ η διόρθωσή τους, το σήμα από το Βερολίνο ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους Έλληνες είναι σίγουρα θετικό – «εφόσον βέβαια αυτή η δέσμευση αντισταθμίζεται από την άρνηση συγχώρησης του χρέους, που θα ήρε άμεσα κάθε πίεση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», προσθέτει το άρθρο.
Τα σχόλια του κ. Σόιμπλε χρησιμεύουν επίσης ως απάντηση στην όλο και πιο προφανή δυσαρέσκεια του ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα, σχολιάζει η εφημερίδα. Η διαβεβαίωση από τη Γερμανία είναι ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας που έχει διαπιστώσει το Ταμείο θα καλυφθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Όσο για το τι σημαίνει για την Ελλάδα η απόρριψη της διαγραφής χρέους, η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι γενικά είναι καλό σημάδι. Δείχνει ότι η δέσμευση της Γερμανίας να μην εγκαταλείψει την Ελλάδα θα ισχύσει και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι αναμφίβολα θα υπάρξουν περισσότερες δύσκολες απαιτήσεις από την Αθήνα και τους ηγέτες της όταν χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Παράλληλα, θα πρέπει να αναμένεται η εύρεση χρημάτων με διάφορες επινοήσεις ή η ελάφρυνση του χρέους με παράταση των χρόνων ωρίμανσης, όχι με ονομαστικές διαγραφές. «Αυτό είναι συνεπές με προηγούμενες πρακτικές – μια συνέπεια που αν και είναι ακατάστατη κάνει σταδιακά την απειλή διάλυσης του ευρώ να υποχωρεί», καταλήγει το κύριο άρθρο των Financial Times.
Facebook Comments