Πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να νομοθετήσει εντός των επόμενων ημερών πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης ασκούν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει περίπου 140 προαπαιτούμενες δράσεις και μέτρα, όμως για την ώρα η Αθήνα απέχει από την υλοποίηση αυτού του αριθμού.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους FT, περίπου 60 προαπαιτούμενα και συμφωνηθέντα απαιτούν νέα νομοθεσία, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται σύνθετη προεργασία για να συνταχθεί εγκαίρως και σωστά το πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είτε στις 16 είτε στις 17 Μαΐου, κάτι που σημαίνει πως το πακέτο θα πρέπει να κατατεθεί για επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το διήμερο 11 και 12 του μηνός.

Εάν η κυβέρνηση πετύχει αυτό το χρονοδιάγραμμα, το Eurogroup θα μπορεί να επικυρώσει οριστικά τη συμφωνία στην τακτική συνεδρίαση της 22ας του μηνός.

Η επικύρωση της συμφωνίας θα δρομολογήσει την εκταμίευση περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια στήριξης, χρήματα που θα διατεθούν για την αποπληρωμή ομολόγων άνω των 6 δισεκ. ευρώ που λήγουν εντός του Ιουλίου.

Η Αθήνα ευελπιστεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να θέσει στην ατζέντα του Eurogroup τη διαπραγμάτευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σενάριο που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους εταίρους.

Οι FT πάντως επιβεβαίωσαν το προγενέστερο ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters πως η Κομισιόν ετοιμάζεται να αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την φετινή πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ανάπτυξη περίπου 2% αντί για 2,7% που ήθελαν οι Χειμερινές Προβλέψεις των Βρυξελλών.
 

Facebook Comments