Επιδείνωση στην αγορά ομολόγων μετά το πιθανολογούμενο ναυάγιο σε χρέος και QE
Η επιδείνωση της αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε από την ημέρα του ναυαγίου στο Eurogroup της 22ας Μαΐου
Η επιδείνωση της αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε από την ημέρα του ναυαγίου στο Eurogroup της 22ας Μαΐου
Η επιδείνωση της αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε από την ημέρα του ναυαγίου στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου τα πάντα – αξιολόγηση, δόση, χρέος, QE – παρέμειναν ανοιχτά, σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η ελληνική κυβέρνηση, δεν φαίνεται να βάζει φρένο, την στιγμή που το τοπίο κάθε μέρα θολώνει όλο και περισσότερο.
Χθες, οι δανειστές με… ένα στόμα μία φωνή είπαν στην ελληνική κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς, ότι έχει κάνει πολλή… φασαρία για το χρέος και πως αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί είναι η εφαρμογή του προγράμματος, όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν για να κλείσει η αξιολόγηση.
Τόσο ο Ντάισλεμπλουμ, όσο και ο ESM (Τζιαμαρόλι και Στράους) αλλά και ο Σόιμπλε, υπογράμμισαν πως το βασικό για την Ελλάδα είναι η “ιδιοκτησία του προγράμματος”, δηλαδή η εφαρμογή των συμφωνηθέντων όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όσο για το χρέος, η κοινή γραμμή των Ευρωπαίων δεν αλλάζει: τα μεσοπρόθεσμα μέτρα να μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη λήξη του προγράμματος, μετά την πλήρη εφαρμογή του και αν κριθεί ότι χρειάζονται.
Με λίγα λόγια, οι εξελίξεις αφήνουν στον αέρα το QE αλλά και την δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με τους επενδυτές οι οποίοι “πόνταραν” σε λύση τον Μάιο, να βλέπουν πως ο δρόμος για την Ελλάδα είναι ακόμα μακρύς, την στιγμή που υπάρχουν πολλές άλλες επενδυτικές ευκαιρίες αλλού.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται σήμερα στο 6,167% με άνοδο 1,4% από τα χθεσινά επίπεδα, με την εκτόξευση η από την ημέρα του Eurogroup να αγγίζει το 9%, έχοντας απομακρυνθεί πολύ από τα χαμηλά επταετίας που είχε αγγίξει με το “άκουσμα” της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές του Μαΐου.
Ανοδικά και κοντά στις αποδόσεις του 10ετούς, κινείται και το yield του 2ετούς, το οποίο διαμορφώνεται στο 6,052% και στα επίπεδα του Απριλίου, πριν δηλαδή το εντυπωσιακό ράλι.
Μετά τα χθεσινά “νέα” που βάζουν όλο και πιο πολύ βαθιά στο συρτάρι την ένταξη στο QE – το οποίο θα αποτελούσε ένα ισχυρό σήμα για τους ξένους επενδυτές – τα σενάρια για λύση στο επόμενο Eurogroup σε 15 ημέρες, υποχωρούν. Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη χαμηλώσει τον πήχη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να περιμένουμε έως της 22 Ιουνίου για κάποια εξέλιξη στο θέμα του χρέους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Bloomberg πως είναι απίθανο οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να προσφέρουν πολύ βελτιωμένους όρους ελάφρυνσης του χρέους σε σχέση με αυτές που παρουσιάστηκαν το Μάιο, και αυτή η συμφωνία δεν είναι αρκετή για να πείσει την ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει ομόλογα.
Σύμφωνα με την Citigroup, η έλλειψη ισχυρής ιδιοκτησίας του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και οι συνεχείς καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους πιστωτές είναι οι λόγοι που δεν υπάρχει συμφωνία για μία πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ενώ σε αυτούς τους λόγους οφείλονται τόσο η συνεχιζόμενη αδυναμία της εγχώριας οικονομικής εμπιστοσύνης όσο και οι δύσκολες συνθήκες ρευστότητας,
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments