Η  αναγκαιότητα να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ συνδέεται με την ζωτική ανάγκη και τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ να εξασφαλίσει την ενεργειακή της τροφοδοσία και επάρκεια, αναφέρει σε ανάλυσή της η γερμανική διαδικτυακή πλατφόρμα οικονομικών ειδήσεων Deutsche Wirtschafts Nachrichten, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
 
Ειδικότερα, το δημοσίευμα επισημαίνει σχετικά: «Η διάσωση της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό πρότζεκτ. Έχει να κάνει με το φυσικό αέριο. Η ΕΕ θέλει να αποδεσμευτεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατασκευάζοντας γι’ αυτό το σκοπό έναν αγωγό, ο οποίος θα οδηγεί από την Τουρκία στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας. Προκειμένου να μην διακυβευθεί το έργο εξαιτίας μίας κατάρρευσης της Ελλάδας, η χώρα διατηρείται στο ευρώ. Η πικρή αλήθεια για τους Έλληνες είναι ότι το ζήτημα είναι η χώρα τους, όχι οι άνθρωποι».
 
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται παράλληλα ότι οι εταιρίες εκμετάλλευσης του TAP «υπόσχονται μεν ότι ο αγωγός θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, για τους περισσότερους Ελληνες δεν θα επιφέρει καμία πραγματική βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αυτοί θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται με προγράμματα λιτότητας. Αντιθέτως οι ελίτ στην Αθήνα θα επωφεληθούν σε κάθε περίπτωση, όπως κάνουν εδώ και 100 χρόνια, συσσωρεύοντας χρήματα από το εξωτερικό στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χωρίς να φέρνουν την Ελλάδα πάνω από το επίπεδο μίας αναπτυσσόμενης χώρας».
 
Από την πλευρά της η Rheinische Post του Ντίσελντορφ σχολιάζει την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για την ανταγωνιστικότητα, στην οποία η Ελλάδα κατέλαβε την 91η θέση σημειώνοντας ελαφρά βελτίωση συγκριτικά με πέρυσι(96η θέση). Σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle, αφού ασκεί κριτική στη Γερμανία -η οποία καταλαμβάνει την 4η θέση στην αξιολόγηση- εξαιτίας των πολιτικών προσωρινής απασχόλησης και συγκράτησης των αμοιβών εν μέσω της κρίσης, επιβραβεύει τις υποδομές της χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία έναν «οικονομικό σουπερστάρ». Δικαίως, σχολιάζει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ και υπογραμμίζει: «Η χώρα είναι πιο ανταγωνιστική από ποτέ. Αυτό επιτεύχθηκε με την καινοτομία των επιχειρήσεων και τις αλλαγές στα συνδικάτα. Όμως η έκθεση καθιστά επίσης σαφές γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει η ευρωζώνη. Για κράτη με τόσο διαφορετική ανταγωνιστικότητα, όπως η Γερμανία και η Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρχει κοινό νόμισμα. Η πολιτική πρόθεση άλλοτε ήταν, ωστόσο, διαφορετική. Ο δρόμος της επιστροφής δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή. Όμως τώρα είναι και το κόστος ανάλογα υψηλό».

Facebook Comments