Τράπεζες: Τι συμβαίνει με τα επιτόκια
Χαρακτήρα... άτακτης υποχώρησης παίρνει η πτώση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις το τελευταίο τρίμηνο
Χαρακτήρα... άτακτης υποχώρησης παίρνει η πτώση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις το τελευταίο τρίμηνο
Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, η Τρόικα επέβαλε, μέσω ασφυκτικών πιέσεων, στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια παρά το γεγονός ότι η πολυπόθητη επιστροφή κεφαλαίων δεν έχει ακόμη πάρει τη μορφή ενός συνεχιζόμενου φαινομένου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιστεύουν ότι οι πιστωτικοί όμιλοι πρέπει να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης και να επωφεληθούν από την αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου, της ψαλίδας δηλαδή μεταξύ των επιτοκίων στις καταθέσεις και των επιτοκίων στις χορηγήσεις.
Πλέον, θεωρείται δεδομένο ότι τα επιτόκια των προθεσμιακών θα υποχωρήσουν αισθητά χαμηλότερα από το 3%, καθώς μετά τη μεγάλη σε έκταση αναδιάταξη του κλάδου οι τέσσερις όμιλοι που κυριαρχούν σε μερίδιο αγοράς είναι πιο εύκολο να συνταχθούν και να ακολουθήσουν μία περίπου κοινή πολιτική. Ήδη, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια των μικρότερων τραπεζών που απέκτησαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και όπως εκτιμάται αρμοδίως, «τα επίπεδα του 2,20%-2,30% για νέες προθεσμίες δεν είναι μακριά».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας έως ενός έτους υποχώρησε στο 3,48% τον Ιούλιο, έναντι 3,89% τον Ιούνιο και 4,06% το Μάιο. «Πρόκειται για πτώση 58 μονάδων βάσης σε διάστημα δύο μηνών, γεγονός που αφενός δείχνει την ισχύ της πτωτικής τάσης και αφετέρου υποδεικνύει ότι μέχρι το τέλος του έτους οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν σχεδόν εναρμονιστεί με επιτόκια άλλων ευρωπαϊκών χωρών», σημειώνει στο Capital.gr, διευθυντικό στέλεχος στον τομέα των καταθέσεων.
Στο μεταξύ, τα επιτόκια των χορηγήσεων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά τις διορθωτικές κινήσεις που παρατηρούνται. Ενδεικτικά, τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών χορηγήσεων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκαν οριακά στο 7,42% τον Ιούλιο, έναντι 7,45% το Μάιο, ενώ ανάλογα με το είδος της χορήγησης υπάρχουν ακόμη και αυξήσεις. Κατά συνέπεια, το περιθώριο επιτοκίου αυξάνεται για να διαμορφωθεί στο 3,29% τον Ιούλιο (έναντι 3,02% το Μάιο), για νέα δάνεια και καταθέσεις και στο 3,16% (από 2,96% το Μάιο) για τα υφιστάμενα υπόλοιπα.
«Μην περιμένετε άμεσα να κινηθούν παράλληλα τα επιτόκια των χορηγήσεων με αυτά των καταθέσεων γιατί πολύ απλά οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμα πληγωμένες», τονίζει το ίδιος στέλεχος για να προσθέσει: «οι εγχώριοι όμιλοι θα χρειαστούν χρόνο για να λειτουργήσουν ξανά σε φυσιολογικά πλαίσια. Το πόσο, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία και δεδομένου ότι η σχέση τραπεζών οικονομίας είναι αμφίδρομη για να υπάρξει ανάπτυξη, το γενικότερο κλίμα είναι αυτό που αναμένεται να δώσει το έναυσμα».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, «βλέπει», στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ανάπτυξη χωρίς πιστωτική επέκταση την επόμενη τριετία. Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται χωρίς να συμβαίνει το ίδιο με τις πιστώσεις, με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να καταφεύγουν σε εναλλακτικές πηγές δανεισμού, όπως οι αγορές κεφαλαίου και τα ίδια κεφάλαια.
Το ΔΝΤ προβλέπει πως αντί για πιστωτική επέκταση θα σημειωθεί μία ανακατανομή των υφιστάμενων πιστώσεων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της μεταφοράς πόρων από τομείς όπως οι κατασκευές σε τομείς όπως οι εξαγωγές και ο τουρισμός.
Facebook Comments