Πάμε για… γραβάτα αλλά θα γυρίσουμε με φέσι
Συμφωνία χωρίς ελάφρυνση χρέους και με πολύ λίγες πιθανότητες ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται στο Eurogroup
Συμφωνία χωρίς ελάφρυνση χρέους και με πολύ λίγες πιθανότητες ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται στο Eurogroup
Συμφωνία χωρίς ελάφρυνση χρέους και με πολύ λίγες πιθανότητες ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, στο Λουξεμβούργο.
Το σχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί από τους τεχνοκράτες του ΕWG και στη συνέχεια θα υποβληθεί για συζήτηση και αποφάσεις στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Οπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, θα κινείται στα όρια αυτών που μπορούν να αποδεχθούν σήμερα οι Ευρωπαίοι δανειστές, δηλαδή την εκταμίευση της δόσης μαζί με ένα «περιτύλιγμα» για το χρέος, χωρίς απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης.
Πάμε για… γραβάτα αλλά θα γυρίσουμε με φέσι
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν ότι οι απειλές υπό μορφήν διαρροών της κυβέρνησης περί δήθεν παραπομπής του θέματος από τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής (22-23 Ιουνίου) εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία απευθύνονται περισσότερο στα στελέχη του κόμματος και τους βουλευτές του παρά στους Ευρωπαίους.
Κι αυτό γιατί ακόμη κι αν γινόταν κάτι τέτοιο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ξαναστείλουν το θέμα στο Eurogroup και θα χαθεί ένας μήνας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ασχοληθεί δύο φορές στο παρελθόν με το ελληνικό ζήτημα, στην αρχή της κρίσης το 2010 και το καλοκαίρι του 2015, δηλαδή τις δύο φορές που η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.
Στη βελγική πρωτεύουσα δεν παίζει αυτό το σενάριο γιατί, όπως λένε, δεν οδηγεί σε λύση, αλλά σε καθυστέρηση χωρίς λόγο σε μια περίοδο που τα χρονικά όρια περιορίζονται και η Ελλάδα χρειάζεται την εκταμίευση της δόσης τον επόμενο μήνα. Με βάση το θετικό σενάριο, δηλαδή αυτό της συμφωνίας, υπάρχουν κάποια σίγουρα δεδομένα και κάποια θέματα για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες.
Ειδικότερα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει θετική εισήγηση των θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μετά τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση υλοποίησε τα 140 προαπαιτούμενα της συμφωνίας.
Αυτό στην πράξη ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, την απόφαση θα πάρει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μόλις γίνουν οι επικυρώσεις από εθνικά κοινοβούλια. Το ποσό της δόσης θα κινείται, σύμφωνα με κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, μεταξύ 8,5-9,5 δισ. ευρώ μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Σχετικά με το ΔΝΤ, όλα δείχνουν πλέον ότι η κ. Λαγκάρντ που θα το εκπροσωπήσει στη σημερινή συνεδρίαση μαζί με τον Πολ Τόμσεν, θα αποδεχθεί την πρόταση των Ευρωπαίων και θα κάνει εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού για συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρηματοδότηση στην παρούσα φάση και μέχρι να αποφασιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Για το χρέος, με δεδομένο ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να αποφασιστούν πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν σήμερα να εξειδικεύσουν λίγο περισσότερο την απόφαση του Μαΐου 2016 μέσω της οποίας το Εurogroup είχε καθορίσει βραχυπρόθεσμες (υλοποιούνται ήδη), μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις ελάφρυνσής του. Συγκεκριμένα, αναμένεται να γίνει πιο λεπτομερής προσδιορισμός της περιόδου επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης καθώς και αναφορά στο θέμα των επιστροφών των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Στην τελική απόφαση μπορεί να συμπεριληφθεί και η γαλλική πρόταση για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, αλλά χωρίς λεπτομέρειες.
Στο μείζον ζήτημα για τη χώρα και την οικονομία, αυτό της ποσοτικής χαλάρωσης και με δεδομένο ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να προχωρήσει, οι Ευρωπαίοι αναζητούν μια μεσοβέζικη λύση, απλώς για να κρατήσουν ζωντανή την προσδοκία και να μην απογοητεύσουν τις αγορές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν υποδείξεις στην ΕΚΤ για το θέμα αυτό, αλλά θα επιχειρήσουν μια πολιτική διατύπωση με την οποία θα εγγυώνται τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Με τον τρόπο αυτό θα παρέμενε ανοικτό το όλο θέμα για τους επόμενους μήνες και η προσδοκία ότι κάποια στιγμή μετά τις γερμανικές εκλογές ο Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε θεωρητικά να εισηγηθεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα.
Facebook Comments