Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια
Μας γελούν τα αυτιά μας; Το QE είναι απλά… συμβολικό, είναι ανούσιο; Το μέγα αφήγημα των τόσων μηνών, έγινε κάτι «δήθεν»;
Μας γελούν τα αυτιά μας; Το QE είναι απλά… συμβολικό, είναι ανούσιο; Το μέγα αφήγημα των τόσων μηνών, έγινε κάτι «δήθεν»;
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει εκπροσώπους Αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδυτικών funds, ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λονδίνο για ένα διήμερο επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών, ο Αλέξης Tσίπρας (αυτο) χειρoκροτείται στο υπουργικό του συμβούλιο για τη συμφωνία που έφερε από το Eurogroup, ενώ μία εβδομάδα πριν απειλούσαν ότι θα απορρίψουν την συμφωνία αν δεν πάρουν αυτά που θέλουν, τα οποία φυσικά δεν πήραν. Ένα νέο επικοινωνιακό σόου με την ουσία στο… μηδέν, το οποίο ωστόσο εξασφαλίζει στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ένα ήσυχο καλοκαίρι.
Κατά τα άλλα, όσα δεν φτάνει αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια… «Η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολική σημασία, παρά ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης», επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
Μας γελούν τα αυτιά μας; Το QE είναι απλά… συμβολικό, είναι ανούσιο; Το μέγα αφήγημα των τόσων μηνών, έγινε κάτι «δήθεν»; H μεγάλη μανία της κυβέρνησης, είναι τελικά αερολογία; Το «χρέος και QE, αλλιώς τίποτα και πάμε σε πολιτική λύση» ήταν… οσκαρική ερμηνεία; Πέφτω από τα σύννεφα! Άλλα μας έλεγε πριν η κυβέρνηση.
«Η χώρα μας πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να γίνει πόλος επενδύσεων, καθώς αυτό είναι που περιμένει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ των δεκάδων δηλώσεών του για το πόσο αναγκαίο είναι το QEκαι πως πρέπει να μας το δώσουν.
«Η Ελλάδα επιδιώκει μια καθαρή λύση που θα ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στο QΕ», Θέλουμε συμφωνία που θα οδηγεί στο QE», έλεγε ο κ. Τζανακόπουλος δίνοντας μάλιστα και ημερομηνίες ένταξης (ο Φεβρουάριος, που έγινε Μάρτιος που έγινε Απρίλιος που έγινε Μάιος και τώρα… σιωπή).
«Πολύ σημαντικό να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο QE», δήλωνε ο κ. Τσακαλώτος στις αρχές του μήνα, σημειώνοντας ότι «θα βοηθήσει επίσης τις συστημικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Τώρα, που η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα κάθε άλλο παρά εξασφαλίστηκε στο Eurogroup, και αντίθετα μάλλον απομακρύνθηκε για να μην πούμε εκμηδενίστηκε ως πιθανότητα, δεν μας νοιάζει! Συμβολικό θα ήταν. Ότι ακούγαμε τόσο καιρό για την επιτακτική ανάγκη του QE, ε σιγά, «είπα-ξείπα».
Τώρα έχουμε νέο αφήγημα. Βγαίνουμε στις αγορές χωρίς QE. Αυτό προσπαθεί να στείλει ως σήμα από εδώ και πέρα η κυβέρνηση, για αυτό παίρνουν σβάρνα τα επενδυτικά forum, διαμηνύοντας το νέο success story το οποίο… διαγράφει ουσιαστικά το προηγούμενο.
Α, και φυσικά ξαναθυμήθηκαν την άρση των capital controls (αυτών που θα έφευγαν στις αρχές του… 2016). Απλά να επισημάνουμε στους κύριους της κυβέρνησης ότι έξοδος στις αγορές μεcapital controls, δεν γίνεται.
Και αν νομίζετε πως οι καταθέσεις θα επιστρέψουν ή δεν θα φύγουν και αυτές που ξέμειναν από το 2015, τότε ζείτε πραγματικά σε άλλο κόσμο. Γιατί λύση στο ελληνικό ζήτημα δεν δόθηκε, όσο και αν πανηγυρίζετε μεταξύ σας. Η πραγματική ελάφρυνση του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι παρά μόνο μετά το γ τρίμηνο του 2018. Και το φως στο τούνελ που θέλετε να δούμε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν προέρχεται από ένα άλλο τρένο που έρχεται κατά πάνω μας. Ακόμη είναι άγνωστο το τι μας περιμένει (ένα τέταρτο μνημόνιο ίσως;) αφού έχουμε παντρευτεί εφ όρου ζωής σχεδόν, τα υψηλά πλεονάσματα, που το μόνο που σίγουρα σημαίνουν είναι νέα μέτρα και λιτότητα διαρκείας.
Και ερχόμαστε στο ερώτημα, μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές χωρίς QE; Όπως σημειώνει η HSBC, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είναι περίπου στο 5,6%. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι μια επιστροφή στις αγορές με ένα πενταετές ομόλογο θα γίνει όταν η απόδοση βρεθεί κάτω από το 5%.
Σύμφωνα με την τράπεζα, για μία διατηρήσιμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup, χρειάζεται μία δυναμική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το οποίο φαίνεται απίθανο χωρίς την ένταξη στο QE.
Η άλλη οδός λοιπόν, είναι με την στήριξη του ESM. O ESM θα μπορούσε να υποστηρίξει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα τα κεφάλαια που απομένουν στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να αγοράσει ομόλογα απευθείας στην πρωτογενή αγορά.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕSM, αυτό θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, βάσει της πρότασης του επικεφαλής του ESM.
Αυτό θα απαιτούσε να αλλάξουν οι όροι του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί από το Eurogroup, ενώ καθώς θα υπερβεί τους όρους του υφιστάμενου προγράμματος, θα απαιτήσει έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Χμμμ, δυσκολάκι…
Facebook Comments