«Η Ελλάδα και η Γερμανία μοιάζουν με παντρεμένο ζευγάρι που διαρκώς μαλώνει, χωρίς να θέλει διαζύγιο, αλλά χωρίς να καταλαβαίνει ο ένας την οπτική γωνία του άλλου ότι η οριστική ρήξη παραμένει μια σημαντική πιθανότητα» αναφέρει σε σημερινό του άρθρο ο δημοσιογράφος του BBC, Ρόμπερτ Πέστον με τίτλο «γιατί η χρεοκοπία επικρέμεται πάνω από την Ελλάδα».

«Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να ήταν προσωπικά ταπεινωτικό να στείλει αυτήν την “παρακαλώ- στείλτε- χρήματα- σύντομα” επιστολή του προς την Άνγκελα Μέρκελ» σημειώνει.

«(Ο έλληνας πρωθυπουργός) παραπονιέται πως δεν υπάρχει κανένα σημάδι πως οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εργάζονται σε ένα σχέδιο οικονομικής διάσωσης, που θα σημάνει μια νέα αρχή στην κλυδωνιζόμενη σχέση του. Ο κ. Τσίπρας τους κατηγορεί ότι προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα του σε μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ έχει απορρίψει, το οποίο πίστευε ότι είχε εγκαταλειφθεί, επίσης, από τους ηγέτες της ευρωζώνης» σημειώνει. «Κάτι που σε μεγάλο βαθμό επισημαίνει το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ‘Αντάντ’ που επετεύχθη το Φεβρουάριο ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη – δηλαδή ότι η συμφωνία που ενέκριναν μεταμφίεζε ένα συνεχές και βαθύ συναισθηματικό και ιδεολογικό χάσμα» εξηγεί ο Πέστον.

«Και οι δύο πλευρές θέλουν ο άλλος να αναγνωρίσει ότι είχε λάθος στο παρελθόν, όμως κανείς δεν δείχνει τη διάθεση να το κάνει αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Πέστον, η σαφής διακήρυξη της αμοιβαίας παρεξήγησης ήταν αυτό που ανέφερε στο ιστολόγιο του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όπου αναφέρεται στην αδυναμία των πακέτων βοήθειας να σώσουν την Ελλάδα, καθώς αυτά επιβλήθηκαν όχι για να σώσουν τη χώρα, αλλά τις τράπεζες και τους επενδυτές.

«Αλλά αν είναι τρόπο σοφό και διπλωματικό να πεις στους Γερμανούς πως είναι λάθος και εγωιστές, στην τρέχουσα συγκυρία, είναι αμφισβητήσιμο» λέει, και προσθέτει πως «δεν υπάρχει κανένα σημάδι πως οι δύο πλευρές έχουν συγχωρέσει η μία την άλλη και προχωρούν».

«Ο κ. Τσίπρας (στην επιστολή του) ξεκαθαρίζει ότι αν χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ του να μην πληρώσει τους διεθνείς πιστωτές, περιλαμβανομένου το ΔΝΤ, και να τους πληρώσει αλλά όχι να πληρώσεις τους Έλληνες, θα επιλέξει την πρώτη κατηγορία της χρεοκοπίας. Κάτι που δεν θα είναι το ίδιο με το να φύγει από την Ευρωζώνη, αλλά το Grexit δεν θα είναι μακρύτερη από μισή ‘ανάσα’ μακριά – γιατί η χρεοκοπία σε εθνικά χρέη θα αντιπροσώπευε αξιοθρήνητη αποτυχία των προσπαθειών για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη νομισματική ένωση» καταλήγει ο βρετανός αρθρογράφος.

Facebook Comments