Βουνά σκουπιδιών, τόνοι ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων, φονικές αδέσποτες σφαίρες και δρόμοι φλεγόμενοι από μολότωφ διαμόρφωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ένα «τείχος» εγχώριας επικαιρότητας, που δυστυχώς κράτησε μακριά από τον ελληνικό δημόσιο διάλογο ένα ιστορικό για την Ευρώπη γεγονός. Την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συζητά για την αύξηση των μελών της, αλλά για τη μείωσή τους. Δεν διαπραγματεύεται  για την διεύρυνση αλλά για την σμίκρυνσή της. Ετοιμάζεται για την αποκοπή μιας χώρας μεγάλης ιστορικής, πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής, διπλωματικής και στρατιωτικής βαρύτητας.

Το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων που θα καθορίσει τους όρους του «διαζυγίου» ξεκίνησε επίσημα πριν δεκαπέντε ημέρες. Η διαδικασία προμηνύεται δύσκολη και νομικά και πολιτικά. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια, ειδάλλως η  Βρετανία απλώς θα παύσει να είναι μέλος της ΕΕ. Εάν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για το λεγόμενο «σκληρό ΒREXIT» δηλαδή για άτακτη έξοδο από την ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη για όλους και πρέπει να αποφευχθεί.

Στη διαπραγμάτευση αυτή, οι «27» που μένουμε, θα πρέπει να είμαστε δίκαια αυστηροί και όχι τιμωρητικοί απέναντι στους Βρετανούς. Έτσι θα έχουμε μια παραγωγική διαπραγμάτευση αμοιβαίου οφέλους. Πρωτίστως βέβαια υπέρ της ΕΕ και των συμφερόντων της, αλλά και χωρίς δυσβάστακτο κόστος για την πρώην εταίρο μας, και διαχρονικά σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, τη Βρετανία.

Είναι προς το συμφέρον όλων να διαμορφωθεί τελικά μια λειτουργική σχέση που δεν θα αποξενώνει τη μεγάλη αυτή χώρα από την Ευρώπη.

O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μου έκανε την τιμή να με ορίσει εκπρόσωπο του κόμματος στην ειδική «task force» που έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για το Brexit. Ήδη, από τις πρώτες συναντήσεις στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνεται ότι το Brexit αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Παρά τη γεωγραφική απόσταση, τα πεδία ενδιαφέροντος είναι πολλά. Εκτός από προκλήσεις υπάρχουν και ευκαιρίες.  

Τι θα συμβεί με τους Έλληνες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στη Βρετανία.

Πόσο θα επηρεαστεί ο ελληνικός τουρισμός, καθώς η Βρετανία είναι δεύτερη, σε τουριστικές αφίξεις αλλά και εισπράξεις.

Υπάρχουν όμως και άλλοι τομείς. Ενδεικτικά: Ποια θα είναι η επίδραση στη ναυτιλία, στις ελληνικές εξαγωγές, στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και στα ζητήματα ασφάλειας.

Ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον έχει για την Ελλάδα και η διαμόρφωση της τελικής σχέσης ΕΕ – Βρετανίας καθώς, το μοντέλο αυτό θα μπορούσε – υπό συνθήκες- να αποτελέσει προηγούμενο για μια μελλοντική σύνδεση με τρίτες χώρες όπως πχ η Τουρκία σε περίπτωση μη ένταξής της.

Για τα επόμενα χρόνια το Brexit θα είναι βασικό θέμα στην Ευρωπαϊκή ατζέντα. Θα ήταν λάθος όμως να την υποκαταστήσει στο σύνολό της. Ειδικά εν όψει των Ευρωεκλογών του 2019 η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει δυναμικά σε μια μεταρρύθμιση μεγαλύτερης ενοποίησης, στην οικονομία, στο προσφυγικό, την κοινωνική πολιτική, στην άμυνα και την ασφάλεια. Η Ελλάδα οφείλει να είναι ενεργά παρούσα σε όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Γιώργος Κουμουτσάκος

Βουλευτής Β’ Αθηνών, Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας
Άρθρο στην εφημερίδα Εστία

Facebook Comments