ΧΑ: Μιλούν για «όψιμη αφύπνιση»
Το χρονικό της σύλληψης και της απαγγελίας κατηγοριών στον γενικό γραμματέα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ
Το χρονικό της σύλληψης και της απαγγελίας κατηγοριών στον γενικό γραμματέα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ
Σε ανάλυσή του, η δημοσιογράφος του Guardian Έλενα Σμιθ, γράφει ότι οι συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής «αφήνουν την Ελλάδα σε αχαρτογράφητα νερά».
Η δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι η επιχείρηση καταστολής κατά του ακροδεξιού κόμματος «θα απελευθερώσει νέες εντάσεις σε ένα δηλητηριώδες πολιτικό σκηνικό».
«Μετά από μήνες ανοχής μίας οργάνωσης που κακομεταχειριζόταν την κοινωνία -προκαλώντας κύμα φόβου ανάμεσα σε μετανάστες, πραγματοποιώντας επιθέσεις κατά ομοφυλοφίλων, διοργανώνοντας συσσίτια “μόνο για Έλληνες” και εκτραχύνοντας την πολιτική συζήτηση με δηλώσεις για “αλλοδαπούς υπανθρώπους” στη Βουλή, η εύθραυστη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε επιτέλους δράση. Όταν το έκανε, έδρασε με προθυμία και αποφασιστικότητα που λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν» γράφει η εφημερίδα.
«Πολλοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η καταστολή θα γυρίσει μπούμερανγκ. Η κυβέρνηση εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, από συνταγματικής άποψης, με ειδικούς να αναφέρονται στην αδυναμία να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα που “εκτινάχθηκε” στο Κοινοβούλιο με δημοκρατικά μέσα» προσθέτει ο Guardian, τονίζοντας ότι εκφράζεται η ελπίδα ότι η αποκάλυψη του τρόπου δράσης της ΧΑ θα οδηγήσουν τους ψηφοφόρους της να στρέψουν την πλάτη τους στη Χρυσή Αυγή.
Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του BBC στην Αθήνα μεταδίδει ότι ήταν «μία απίστευτη στιγμή να βλέπει κανείς τους πέντε βουλευτές με χειροπέδες.
Οι New York Times αναφέρουν ότι η σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής «αναμένεται να μειώσει την επιρροή της, τουλάχιστον προσωρινά, κυρίως στο Κοινοβούλιο, όπου το κόμμα διατηρεί 18 έδρες μετά τις εκλογές της προηγούμενης χρονιάς, σε μία στιγμή γεμάτη αστάθεια, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού για έξοδο από την Ευρωζώνη».
Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα «η απογοήτευση που ανατροφοδοτείται από την οικονομική κρίση και η οποία βοήθησε στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, είναι μάλλον δύσκολο να εξαφανιστεί σύντομα».
«Κατά των “Fuerer Prinzen” στρέφεται η ελληνική κυβέρνηση» γράφει το γερμανικό Spiegel. Το περιοδικό αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι η καταστολή κατά της Χρυσής Αυγής αποτελεί νέο φαινόμενο.
«Παρά το γεγονός ότι – ή ίσως ακριβώς επειδή – υπήρχαν πολλές αναφορές για εξτρεμιστικές ενέργειες και επιθέσεις κατά των μεταναστών και των αντιπάλων του κόμματος, τόσο η πλειοψηφία των πολιτικών στην Ελλάδα, όσο και η πλειοψηφία των συμπατριωτών τους, αντιμετώπιζαν την οργάνωση με μείγμα έκπληξης και φόβου» τονίζει το Spiegel.
Το άρθρο τονίζει ότι η απότομη επιτυχία της ΧΑ στις εκλογές οδήγησε πολλούς να τη θεωρούν ως ένα αναγκαίο κακό. «Ορισμένοι τη θεωρούν ακόμη και ως μια ευπρόσδεκτη δύναμη αναμόχλευσης του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα» προσθέτει το περιοδικό.
Σε σχόλιό της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Όψιμη αφύπνιση» κάνει αναφορά στις διασυνδέσεις του νεοναζιστικού κόμματος με ανθρώπους της αστυνομίας, δίνει βάρος στη προχωρημένη διάβρωση των σωμάτων ασφαλείας που έχει ξεκινήσει από καιρό και χαρακτηρίζει ως ανησυχητικό το ότι υπήρχαν προειδοποιητικά μηνύματα από καιρό που δεν ελήφθησαν υπόψη.
«Μόνο μετά τη δολοφονία του Φύσσα από μέλος της ΧΑ η ελληνική κυβέρνηση ξαφνικά βιάστηκε να καθαρίσει τις τάξεις της αστυνομίας, η ζημιά όμως έγινε και το πολιτικό τίμημα είναι υψηλό, θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και το αξίωμα του Αντώνη Σαμαρά σε περίπτωση που οι πιεσμένοι νεοναζιστές παραιτηθούν και καταστούν αναγκαίες νέες ή επαναληπτικές εκλογές» σημειώνει μεταξύ άλλων ο σχολιαστής της.
«Η ριζοσπαστική αριστερά θριαμβολογεί ήδη από καιρό, ζητά προσφυγή στις κάλπες χωρίς να ξέρει τι θα πρέπει να κάνει. Όλα αυτά δεν βοηθούν την Ελλάδα που χρειάζεται ηρεμία. Οι νεοναζιστές ανήκουν σε αυτούς που ωφελήθηκαν από την κρίση, πολλοί Έλληνες τους ψήφισαν από αντίδραση, τώρα μετά τη δολοφονία Φύσσα αφυπνίστηκαν και τους γυρίζουν τα νώτα. Αυτό είναι και το μόνο καλό στη νέα ελληνική τραγωδία» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
«Χτύπημα αποκεφαλισμού» της ΧΑ, είναι το τίτλος άρθρου στη γερμανική εφημερίδα die Welt. Οι αρθρογράφοι παραθέτουν λεπτομέρειες από τις συλλήψεις και παρατηρούν: «Μέχρι σήμερα ήταν πολιτικά επικίνδυνη κάθε σκληρή αντιμετώπιση του κόμματος. Η δημοτικότητα της ΧΑ ήταν σταθερά υψηλή και τυχόν επιχείρηση της κυβέρνησης εναντίον της ΧΑ “μόνο” για εγκλήματα κατά μεταναστών θα ενίσχυε ίσως τη δύναμή της. Αλλά μετά τη δολοφονία Φύσσα πριν δύο εβδομάδες έχασε το κόμμα στα μάτια των ψηφοφόρων του και ήρθε η κατάλληλη στιγμή για τις αρχές να σπάσουν στους νεοναζιστές δικαστικά το σβέρκο».
«Η Ελλάδα προσπαθεί να σπάσει το απόστημα της Χρυσής Αυγής» γράφει η ιταλική εφημερίδα, La Repubblica.
O απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα, Έττορε Λιβίνι, υπογραμμίζει, ότι πρόκειται για μια εντυπωσιακή αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία οφείλεται, πιθανότατα «και στα γκάλοπ -όπως υποστηρίζουν αρκετοί πολλοί παρατηρητές- από την στιγμή που η μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, τις τελευταίες ημέρες, συνέπεσε με αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας».
Η εφημερίδα του Μιλάνου, Corriere della Sera, υπογραμμίζει την ικανοποίηση αλλά και την ανησυχία, συγχρόνως, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η οποία, συνήθως, δεν σχολιάζει εσωτερικές εξελίξεις των κρατών μελών».
Η κεντροαριστερή εφημερίδα L Unita υπογραμμίζει ότι η επιχείρηση πρέπει να ολοκληρωθεί και να φανούν οι πρακτικές της συνέπειες, με την διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης του κόμματος και -όπως διαρρέει- την πιθανή επέκταση της κατηγορίας εγκληματικής δράσης από τα μεμονωμένα πρόσωπα στο σύνολο της Χρυσής Αυγής.
Δυο είναι τα κύρια ερωτήματα, σύμφωνα με την ιταλική κεντροαριστερή εφημερίδα: «τα μέλη της ηγετικής ομάδας του κόμματος που δεν έχουν συλληφθεί, θα επιχειρήσουν να τροφοδοτήσουν την λεγόμενη στρατηγική της έντασης, που είχε υιοθετήσει και η ιταλική ακροδεξιά, με βομβιστικές επιθέσεις, στην δεκαετία του εβδομήντα; Και, σε ότι αφορά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, η Ευρώπη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Έλληνες πολιτικοί, θα καταφέρουν να περιορίσουν την ύφεση και την αγανάκτηση του κόσμου, ώστε τυχόν μιμητές και νοσταλγοί του Νίκου Μιχαλολιάκου να μην βρουν πρόσφορο έδαφος;».
Παράλληλα, οι μεγαλύτερες οργανώσεις της ελληνοαμερικανικής και ελληνοεβραϊκής κοινότητας χαιρέτισαν τις συλλήψεις στελεχών της ΧΑ. Η ΑΧΕΠΑ, με γραπτή δήλωση του προέδρου της, Αντώνη Κουζούνη, εκφράζει ικανοποίηση και χαιρετίζει τις συλλήψεις μελών του κόμματος.
Πηγή: philenews
Facebook Comments