Να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τις τράπεζες
Να ψηφιστούν νομοσχέδια για τράπεζες
Να ψηφιστούν νομοσχέδια για τράπεζες
Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του: «εξακολουθούμε να είμαστε σε φάση εξέτασης των διαθέσιμων πληροφοριών που μας έδωσε η Λευκωσία, και θεωρούμε πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο για την εξυγίανση τραπεζών, αλλά και το νομοσχέδιο για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων να ψηφιστούν το συντομότερο στη Βουλή και να τεθούν σε ισχύ το ταχύτερο». Πρόσθεσε ότι αυτά είναι απολύτως αναγκαία στην παρούσα συγκυρία, ενώ επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του Όλι Ρεν για την άμεση υιοθέτηση.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν το νομοσχέδιο θα πρέπει να αφορά μόνο μια τράπεζα, είπε ότι η θέση της Κομισιόν για την εκκαθάριση τραπεζών είναι ότι ο νόμος πρέπει να είναι γενικός και να μην περιορίζεται μόνο σε μια ειδική περίπτωση.
«Εργαζόμαστε εντατικά με τις κυπριακές αρχές και με τους εταίρους μας στην τρόικα για να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, αποδεκτή απ’ όλα τα κράτη της ευρωζώνης», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με το ταμείο αλληλεγγύης, είπε ότι το νομοσχέδιο εξετάζεται και ειδικότερα το κατά πόσο μπορεί να συνιστά βιώσιμη εναλλακτική πρόταση. Πάντως, διευκρίνισε ότι για το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει δοθεί από την τρόικα το «πράσινο φως», καθώς «εξακολουθούμε να αναλύουμε σε βάθος τις διαθέσιμες πληροφορίες».
Αναφορικά με την προθεσμία για την εξεύρεση λύση που αναφέρθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Σάιμον Ό Κόνορ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καταληκτική προθεσμία, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει μια προθεσμία που έχει δοθεί από την ΕΚΤ, η οποία οριοθετεί τις εργασίες μας».
Στη συνέχεια, διευκρινήσεις για τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων έδωσε η εκπρόσωπος του Επίτροπου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιά, υπενθυμίζοντας ότι η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων είναι θεμελιώδης ελευθερία, που εγγυάται η Συνθήκη της ΕΕ.
Ωστόσο, όπως είπε, ένα κράτος μέλος μπορεί να επιβάλει περιορισμούς για λόγους δημόσιου συμφέροντος, οι οποίοι θα πρέπει να είναι αναγκαίοι και αναλογικοί. Το κράτος μέλος θα πρέπει να αποδεικνύει ότι αυτές οι προϋποθέσεις πληρούνται, όμως η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ένα κράτος μέλος μπορεί να επιβάλει περιορισμούς με δική του μονομερή απόφαση για την οποία δεν χρειάζεται έγκριση από την Κομισιόν. Η τελική απόφαση εναπόκειται στο κράτος μέλος και η Κομισιόν περιορίζεται στην παροχή τεχνικών συμβουλών, είπε, προσθέτοντας ότι στην παρούσα περίπτωση οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι, καθώς βρισκόμαστε σε εξαιρετική κατάσταση.
Facebook Comments