Mετά τη διόρθωση της Παρασκευής η οποία έκοψε το εξαήμερο ανοδικό σερί,  o γενικός δείκτης επέστρεψε στα θετικά πρόσημα και οι ξένοι επενδυτές παρέμειναν στις επάλξεις, μετά μάλιστα τη θετική έκθεση της Citigroup για την ελκυστικότητα της αγοράς μας.

Κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας ήταν το μπαράζ πακέτων σε πολλά blue chips. Νέα υψηλά για ΔΕΗ, ΟΤΕ. Σημαντικά κέρδη σε Εθνική και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1119,36 μονάδες με άνοδο +0,92%, με χαμηλό ημέρας τις 1101,1 μονάδες και υψηλό τις 1120,91 μονάδες, με τη στήριξη κυρίως του ΟΤΕ, της Εθνικής και της Πειραιώς.

Η αγορά κατάφερε και κράτησε τη σημαντική στήριξη των 1100 μονάδων, ενώ αξιοσημείωτο σήμερα ήταν τα μεγάλα πακέτα που έγιναν σε Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΟΛΘ, εκτοξεύοντας το τζίρο στα 160,28 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 55 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,15%, ο FTSE Large Cap σημείωσε κέρδη 1,09% και ο FTSE Mid Cap έκλεισε στο +0,56%.

Οι μετοχές των τραπεζών κινήθηκαν γενικότερα ανοδικά, με την Eurobank να κλείνει στο +3,18%, την Εθνική στο +1,96%, την Πειραιώς στο +2,76% και την Attica Bank στο +0,37%, ενώ με πτώση 1,11% έκλεισε η Alpha Bank.

Iσχυρά κέρδη σημειώθηκαν στον δείκτη FTSE Large Cap, με τα μεγαλύτερα να δίνουν  ΟΤΕ +3,45%, Τιτάν +1,79%, ΔΕΗ 1,74%, ΟΛΠ +1,58%, Frigoglass +1,42%, ΕΧΑΕ +1,22%, Coca Cola +1,18%, ενώ στον αντίποδα με πτώση έκλεισαν Βιοχάλκο -1.51%, Τέρνα Ενεργειακή -1,45%, Jumbo -1.65%, Eurobank Properties -1.42% και ΕΛΠΕ -0,88%.

Παρά τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διαστήματος, με εξαίρεση τη διόρθωση της Παρασκευής, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα και με τη βοήθεια του αυξημένου τζίρου, μπορεί και διατηρείται πάνω από τις 1100 μονάδες, ενώ τα μηνύματα που λαμβάνει από το εξωτερικό συνεχίζουν να είναι θετικά, με την Citigroup σήμερα να χαρακτηρίζει το Χ.Α ως ελκυστική και δημοφιλή αγορά.

Citi

Μακροπρόθεσμα η Ελλάδα είναι ελκυστική αν και οι δυσκολίες θα παραμείνουν, όπως εκτιμά η Citi, υπογραμμίζοντας πως διατηρεί «ουδέτερη» στάση στον τραπεζικό κλάδο.

Το κλίμα για τις τράπεζες είναι βραχυπρόθεσμα υποστηρικτικό, αφού η αύξηση των κόκκινων δανείων έχει επιβραδυνθεί και το κόστος των καταθέσεων έχει περιοριοστεί.

Θετικό ήταν το μήνυμα που εξέλαβε η Citigroup μετά τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το ΔΝΤ, το ΤΧΣ, τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τους τραπεζίτες. Όπως τονίζει, το μήνυμα-κλειδί ήταν πως «τα χειρότερα πέρασαν και χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμα».

Πάντως, όπως επισημαίνει, το πολιτικό ρίσκο παραμένει και οι τραπεζίτες έχουν πάρα πολλά ακόμα να κάνουν , όπως πχ. στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, της αναδιάρθρωσης, των warrants,της χρηματοδότησης και των διαπραγματεύσεων με τις αρχές, όπως σημειώνει στην σημερινή της έκθεση με τίτλο «Postcard from Athens».

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του stress test από την Blackrock, η Citi εκτιμά ότι θα είναι διαχειρίσιμα και θα αυξήσουν την διαφάνεια των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, η διαδικασία αναδιάρθρωσής τους θα αντιμετωπίσει κάποια εμπόδια,  όπως προσθέτει.

Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες σήμερα είναι η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ η οποία σήμερα αγγίζει το 20% των συνολικών αναγκών.

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα είναι καθοριστική για τις λειτουργικές δραστηριότητες των ελληνικών τραπεζών, όπως προσθέτει, και θα πρέπει να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαροι οι όροι γύρω από αυτά. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ θα μειωθεί στο πολύ μακροπρόθεσμο διάστημα και θα είναι μία διαδικασία η οποία θα κρατήσει χρόνια, με τη δέσμευση προς την τρόικα να είναι η υποχώρηση κάτω του 15% των συνολικών υποχρεωτικών στοιχείων έως το 2017, για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Τράπεζες

Η Citi εκτιμά πως οι προοπτικές για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ θετικές και «βλέπει» διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων το 2016 και το 2017, με την προσπάθεια της αναδιάρθρωσης του κλάδου, να αποδίδει καρπούς. Παράλληλα η Citi προσθέτει ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με επιβράδυνση της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές έχει αυξηθεί σημαντικά και η Ελλάδα, μέσα σε έξι μήνες, έχει καταφέρει να γίνει μία αρκετά δημοφιλής αγορά πλέον.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι καθαρές εισροές τον Σεπτέμβριο άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

ΧΣ

Facebook Comments