Σε τρεις άξονες κινούνται οι επενδύσεις του Fairfax στην Ελλάδα. Ακίνητα, ενέργεια και τράπεζες. Τα δύο πρώτα καλύφθηκαν από τη συμμετοχή, που μετά την αύξηση κεφαλαίου θα γίνει πλειοψηφία μετοχών στην Eurobank Properties και τη σταδιακή τοποθέτηση στον Μυτιληναίο, που μέχρι στιγμής ξεπερνάει το 5% και κατά τις πληροφορίες αναμένεται να ξεπεράσει το 10% στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα και εκκρεμεί η τρίτη τοποθέτηση. Που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι τραπεζική, με πρώτη τράπεζαστη λίστα του ενδιαφέροντος την Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις τοποθετήσεις που έχουν γίνει και αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα –αν και το πράσινο φως στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα πρέπει να το ανάψει η κυβέρνηση-, σύμφωνα με την αγορά και με Έλληνες επιχειρηματίες που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις, αποτελούν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης. Και ειδικά για την περίπτωση της Μυτιληναίος, ο εισηγμένος όμιλος, ιδιοκτήτης της Αλουμίνιον Ελλάδος και με δραστηριότητα που εκτείνεται από την αγορά των μετάλλων και φτάνει μέχρι την ενέργεια, στέλνει το μήνυμα παραμονής στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή μετατρέποντας στην κυριολεξία την κρίση σε ευκαιρία. 

Ήδη, η Fairfax πήρε θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου και ο όμιλος στέλνει δικό του εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της Eurobank Properties, εξέλιξη που σηματοδοτεί το πολύ καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Μυτιληναίο και το fund του κ. Prem Watsa.

Σύμφωνα με κορυφαίες επιχειρηματικές πηγές της χώρας, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Fairfax μέσω της Μυτιληναίος, να χτυπήσουν μαζί μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, όπως η Λάρκο, συγκροτώντας έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο με μεγάλη δραστηριότητα στα μεταλλεύματα, διεκδικώντας στο άμεσο μέλλον την παράλληλη εισαγωγή του σε ένα από τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια.

Eurobank

Ήδη από το καλοκαίρι ο κ. Watsa εείχε επαφές με τη νέα διοίκηση της Eurobank, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δει τις προθέσεις τους ενόψει ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Όπως είναι γνωστό το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης της Eurobank παίρνει εξάμηνη παράταση. Το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε το εγχείρημα της πώλησης να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, παρατείνεται για την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2014.

Ο βασικός μέτοχος της Εurobank, σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) , θα επιχειρήσει να πωλήσει μέρος της συμμετοχής του, της τάξεως του 25% – 30% σε διεθνή στρατηγικό επενδυτή το προσεχές εξάμηνο .

Η έννοια της χρονικής παράτασης της ιδιωτικοποίησης εστιάζεται στην διαπίστωση της ανάγκης για πρότερη διενέργεια των νέων «τεστ αντοχής» στις ελληνικές τράπεζες , ώστε να μπορούν οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν στη διάθεσή τους επικαιροποιημένα στοιχεία. Στόχος είναι τα stress tests της Eurobank, αλλά και όλων των ελληνικών τραπεζών, να διενεργηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τον προσεχή Δεκέμβριο, ώστε αρχές του 2014 να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα ανά τραπεζικό όμιλο.

Από πλευρά της, η νέα διοίκηση Χρήστου Μεγάλου στη Eurobank δεν δείχνει να βιάζεται, προσδοκώντας προφανώς σε προσέλκυση ενός ικανού καθώς και σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους, (με πιθανή ενδιαφερόμενη, μεταξύ των funds, και κάποια διεθνή επενδυτική τράπεζα).

Ενδεχομένως, εκτός από ιδιωτικά funds του εξωτερικού, να υπάρξει και συνδυαστική πρόταση ελληνικών επενδυτικών σχημάτων, μαζί με ξένους επενδυτές και με συμμετοχή εγχώριων επιχειρηματιών. Ηδη, σύμφωνα με κάποιες άτυπες πληροφορίες, υπάρχουν ήδη δύο επενδυτικές προτάσεις από ξένα κεφάλαια, αρκεί όμως, να μην ξεφύγουν οι αποτιμήσεις.

Θεωρητικά, ο χρόνος θα μετρήσει υπέρ της κατάθεσης και αξιολόγησης μιας σοβαρής και ενδιαφέρουσας προσφοράς και τη λογική αυτή υπηρετεί και η παράταση, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι ασκήσεις προσομείωσης (stress tests). Όλα θα κριθούν συνολικά, όχι μεμονωμένα κρίνοντας το τίμημα, αλλά συνεκτιμώντας το brand του επενδυτή, το κύρος του και το «χαρακτήρα» του fund, αν είναι στρατηγικός επενδυτής ή «επιθετικός παίκτης».

Στα «ατού» της Eurobank είναι φυσικά η απόκτηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που πολλαπλασιάζει τις καθαρές αποτιμήσεις της, προσδίδει μέγεθος και ένα υγιές χαρτοφυλάκιο καταθέσεων. Αυτό όμως δεν αποτελεί και πρόκριμα για τους επενδυτές, οι οποίοι ενδεχομένως να μην προσφέρουν τον «σωστό» πολλαπλασιαστή της λογιστικής της αξίας, κάνοντας την επιλογή των προσφορών από τον πωλητή, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ακόμη πιο δύσκολο.

Facebook Comments