Τα hedge funds αποχωρούν και δίνουν τη θέση τους στα emerging funds. Εν κατακλείδι, τις τελευταίες μέρες αυτό συμβαίνει στο Χ.Α., ενόψει μάλιστα της μετάταξης της αγοράς μας στις αναδυόμενες αγορές από την Morgan Stanley, στο τέλος Αυγούστου. 

Τα hedge funds που έχουν ως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στις επενδύσεις τους πάνω από τα δύο χρόνια έχουν επιλέξει την σταδιακή αποχώρηση. Αν δε αυτό γίνει σε καλύτερες αποτιμήσεις, τόσο το καλύτερο γι’ αυτά. Η σταδιακή αποχώρησή τους ξεκίνησε τον Μάιο όταν και έγινε γνωστή η υποβάθμιση της αγοράς μας σε αναδυόμενη, γεγονός το οποίο δεν ανησυχεί τη διοίκηση του Χ.Α.

Κι αυτό, διότι, όπως έλεγαν από τότε (σ.σ. θέμα υποβάθμισης της αγοράς μας είχε τεθεί και επί προεδρίας Καπράλου στο Χρηματιστήριο), η αγορά θα καταστεί περισσότερο ευέλικτη, τα κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες κυνηγούν το κέρδος, οπότε οι νέες εισροές βρίσκονται μέσα στο πρόγραμμα και οι διακυμάνσεις θα είναι εντονότερες. Στοιχεία απαγορευτικά για τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ k. N. Kαυκάς υποστηρίζει ότι, «σε μία αγορά, όπως η Ελληνική που θεωρείται ακριβή και παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζει να ανεβαίνει, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μία μόνο επιλογή, να κινηθούν μακροπρόθεσμα, χωρίς να αναλωθούν στο ημερήσιο κερδοκοπικό παιχνίδι».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον Μάιο κι έπειτα έχουν γυρίσει κεφάλαια των ξένων στο Χρηματιστήριο της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και μέχρι να αλλάξει κατηγορία το Χ.Α. εκτιμάται ότι θα διοχετευτούν στο σύστημα περίπου το 1/3 των κεφαλαίων που προορίζονται για μία emerging αγορά, δηλαδή από τα 2,8 δις. ευρώ, θα τοποθετηθούν περίπου περί το 1 δις. ευρώ. Αυτό ενισχύει τη δυναμική της αγοράς, αλλά αφήνει και υποψίες για τις τιμές στις οποίες θα γίνουν οι τοποθετήσεις των emerging funds, που έχουν έναν ακόμα λόγο να νοιώθουν ασφαλή στην Ελλάδα, εξαιτίας της απομάκρυνσης του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Το πρόσχημα για τυχόν διορθώσεις στο σύστημα δεν είναι άλλο από το νέο παζάρι της Ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και το «μέτωπο» του κυβερνητικού συνασπισμού ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. απέναντι στους δανειστές. Επιπρόσθετα, η μη συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία επιτείνει την αγωνία ως προς τη διαχείριση και την ευχέρεια κινήσεων σχετικές με τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους το οποίο πλέον κινείται στα επίπεδα του 160% του ΑΕΠ.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το αντίδοτο στην ανασφάλεια είναι η αισιοδοξία. Από τη στιγμή που η Ισπανία περνάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2013, η τρόικα δεν θ’ αφήσει την Ελλάδα στο έλεός της, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς και πως, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα τα τελευταία χρόνια, θα επέλθει συμφωνία με την Ελληνική κυβέρνηση στο παρά πέντε ή στο και… ένα.

Το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα funds διεθνώς, το Fairfax τοποθετείται ανοιχτά στην Ελληνική αγορά και σε εταιρείες, όπως ο Μυτιληναίος, η Eurobank Properties, ενώ εκφράζεται ενδιαφέρον και για την Eurobank, δείχνει ότι οι ξένοι πιστεύουν στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Οι χρηματιστές θεωρούν ότι μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα, στην αγορά θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις και ταυτόχρονα οι συναλλαγές θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, άνω των 130 – 140 εκατ. ευρώ, διευκολύνοντας τους μεν (hedge funds) να βγουν, επιτρέποντας τους δε (emerging funds) να μπουν, με ορόσημο πλέον τις 1.250 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας την Πέμπτη, δίδοντας την αίσθηση της αφομοίωσης της διόρθωσης, κινούμενος πέριξ των 1.150 μονάδων.  Οι τράπεζες υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ΕΤΕ και την Alpha πάνω από 2% και λίγο πάνω από 1% η Πειραιώς, με τη σκυτάλη της ανόδου να παίρνουν οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Αγορές βγαίνουν και πάλι στον Μυτιληναίο, την Τέρνα Ενεργειακή, τα ΕΛΠΕ, την ΕΧΑΕ, την Ιντραλότ, τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ. Οι συναλλαγές πλησιάζουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments