Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες – Λόγω Eurobank η πίεση στις τράπεζες
Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες - Λόγω Eurobank η πίεση στις τράπεζες
Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες - Λόγω Eurobank η πίεση στις τράπεζες
Περισσότερο από 1 δις. ευρώ έχουν μπει στο Χ.Α. από τους ξένους από την αρχή του 2013 και εκτιμάται ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να μπουν άλλα 600 εκατ. ευρώ και συνολικά πάνω από 2 δις. ευρώ κατά την παραμονή του Χ.Α. στα emerging markets. Τα passive funds τοποθετούνται στο Χ.Α. και τα hedge funds μειώνουν την έκθεσή τους, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, με τα πρώτα να επιδιώκουν να μπουν όσο το δυνατόν σε καλύτερες τιμές γίνεται.
Άλλωστε, ο καλύτερος πρεσβευτής της ανόδου στην αγορά μας δεν είναι άλλος από τις τοποθετήσεις των ξένων στις εισηγμένες, όπως το Fairfax σε Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, Eurobank Properties, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει τις τοποθετήσεις κεφαλαίων από μια σειρά άλλων funds, αυξάνοντας, κατά τις πληροφορίες, τη συμμετοχή των ξένων στο Μυτιληναίο σε ποσοστά άνω του 22%.
Ο γενικός δείκτης επέστρεψε στις 1.190 μονάδες (κέρδη 1,37%) και όπως όλα δείχνουν ,έστω κι αν η αγορά είναι υπεραγορασμένη, θα δοκιμαστούν εκ νέου οι 1.200 μονάδες. Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για αγορά που βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο», αγνοώντας τις συνέπειες μιάς διόρθωσης, που, επίσης, όπως εκτιμούν, βρίσκεται προ των πυλών προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία επανατοποθετήσεων σε καλύτερες τιμές.
Τα υψηλά 27 μηνών είδε ο Γενικός Δείκτης αυτή την εβδομάδα συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες και σωρευτικά κέρδη έως και 22%. Ο φετινός Οκτώβριος μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ο μήνας με τις λιγότερες πτωτικές συνεδριάσεις στην ιστορία του ΧΑ αφού ακόμα και στην περίοδο του 1999 ο καλύτερος μήνας (Αύγουστος) είχε τέσσερις συνεδριάσεις με αρνητικό κλείσιμο ενώ τρεις συνεδριάσεις πριν το κλείσιμο του μήνα η αγορά μετράει μόλις τρεις πτωτικές. Η αγορά εξακολουθεί να προσελκύει ρευστότητα και να μετακυλύει τα κέρδη σε νέες ιδέες αντισταθμίζοντας πιέσεις σε κλάδους ή μετοχές που έχουν τρέξει.
Τα καλά νέα για τους κατέχοντες μετοχές είναι ότι ακόμα η αγορά δεν έχει γίνει τόσο επιλεκτική όσο ενδεχομένως θα δικαιολογούσε το ράλι που έχει προηγηθεί με αποτέλεσμα τα χαρτοφυλάκια να αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερη δύναμη παρά τις ποσοτικές και ποιοτικές διαφορές που υπάρχουν στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Διαχειριστικά η εικόνα αυτή στρέφει τους επαγγελματίες της αγοράς σε αγορές καλαθιών του δείκτη και λιγότερο σε επιμέρους επιλογές προκειμένου να κλειδώσουν την προσαρμογή του χαρτοφυλακίου τους με τις αποδόσεις της αγοράς.
Μετά από ένα διάστημα ισχυρών στρεβλώσεων σε επίπεδο υποτιμήσεων η αγορά έχει γυρίσει σε στρεβλώσεις σε επίπεδο ανατιμητικών υπερβολών πριμοδοτώντας ζημιογόνες εταιρίες ή αυξάνοντας την απόσταση της αποτίμησης από την καθαρή θέση ή την καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων σε βαθμό που θα δικαιολογούσε ακόμα κι την ανάληψη ανάποδων θέσεων.
Το γιατί η αγορά δεν «βλέπει» ή δεν θέλει να βλέπει προς το παρόν αυτές τις στρεβλώσεις έχει να κάνει με την μεταβατική περίοδο που διανύει η ελληνική αγορά και την προσδοκία ενίσχυσης της από εισροές εντός του Νοεμβρίου από την ταξινόμηση της σε αναδυόμενη αγορά. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει κάποιο γεγονός ή εξέλιξη που δικαιολογεί το εορταστικό κλίμα και τα απανωτά ρεκόρ του χρηματιστηρίου καθώς αποκρατικοποιήσεις, αναβαθμίσεις, Τρόικα και ρύθμιση του ελληνικού χρέους δεν παρουσίασαν κάποιο νεότερο δεδομένο.
Τεχνικά, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, « η εικόνα μπορεί μεν να αποφορτίστηκε μετά την σφοδρή ημερήσια διόρθωση της περασμένης Τετάρτης, οι υπερτιμήσεις ωστόσο παρέμειναν στους βασικούς ταλαντωτές.
Η διόρθωση ήταν εντός των αναμενομένων αναλογιών για την άνοδο που έχει προηγηθεί ωστόσο για να θεωρηθεί ότι έχει περαιωθεί θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει άμεσα ένα νέο υψηλό. Καμία ένδειξη αντιστροφής τάσης δεν υφίσταται από τους κινητούς μέσους, ωστόσο το σημείο αντιστροφής έχει ανέβει στις 1090 μονάδες λόγω της ανερχόμενης φοράς που έχουν οι βραχυπρόθεσμες χρονοσειρές τάσης. Παρά την έντονη διόρθωση που συντελέσθηκε την εβδομάδα που πέρασε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η αγορά έχει επαρκώς απορροφήσει τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων ημερών. Επιπλέον οι τζίροι αν και παραμένουν πάνω από τα 100 εκ. ευρώ παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία που όσο να ‘ναι δεν μπορούν να υποστηρίξουν υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Είναι ενδεικτικό ότι στις συνεδριάσεις της αρχής της εβδομάδας ο αθροιστικός τζίρος μεταξύ 1150 και 1200 μονάδων προσέγγισε το μισό δις ευρώ δημιουργώντας ένα προσωρινό επίπεδο εγκλωβισμού που θα απαιτούσε κάποια υψηλότερη συναλλακτική επίδοση για να απορροφήσει την προσφορά. Υπό αυτό το πρίσμα οι πιθανότητες για το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας παραμένουν υπέρ μιας συσσώρευσης και ενδεχομένως μιας πλάγιας πτωτικής κίνησης που θα εξομαλύνει αρκετές βραχυπρόθεσμες υπερβολές».
Στις τράπεζες απώλειες πάνω από 5% κατέγραψε η Eurobank, μετά τις πληροφορίες ότι η αύξηση κεφαλαίου δεν θα γίνει σε τιμές αγοράς, αλλά με discount, προκειμένου να στεφθεί από επιτυχία. Η μετοχή υποχώρησε πάνω από 5% στα 0,75 ευρώ. Απώλειες για Πειραιώς και Alpha, στο 1,64 και 0,66 ευρώ αντίστοιχα, με την ΕΤΕ να κλείνει με άνοδο 1,20%, στα 4,20 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκαν οι εντολές αγορών στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, με την αγορά να «ανεβάζει» τη Βιοχάλκο, στα υψηλά των 7 ευρώ και με άνοδο πάνω από 6% και με την κεφαλαιοποίησή της να πλησιάζει το 1,4 δις. ευρώ.Κέρδη πάνω από 4% για τα ΣΩΛΚ, στα 2,16 ευρώ, ενώ στα υψηλά έτους έκλεθισε η Τιτάν, δηλαδή στα 20 ευρώ και με άνοδο 5,2%, στα 8,80 η Motor Oil και κέρδη 5,01%, πάνω από 4% ενισχύθηκαν Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ, λίγο πριν από τα 2 ευρώ βρέθηκε η Ιντραλότ, ενώ νέα υψηλά έτους κατέγραψε η ΔΕΗ.
Facebook Comments