Δεν θα περάσει στα funds, αλλά σε ένα από τα funds η Εurobank. Το διαχωρισμό αυτό κάνουν κορυφαίες τραπεζικές πηγές και παράγοντες της αγοράς, που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και ταυτόχρονα είναι ενημερωμένα για τις παρασκηνιακές διεργασίες και διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούν με το ΤΧΣ, στελέχη της Fairfax και του Third Point, δύο fund με ανοιχτές διαφορές, λογαριασμούς και κόντρα που κρατάει εδώ και χρόνια.

Οπότε, όπως ξεκαθαρίζουν στο «Μ» οι ίδιες πηγές, οπότε αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αποκρατικοποίηση της Eurobank και δεν εμφανιστεί στο ενδιάμεσο διάστημα τρίτος ενδιαφερόμενος, η τράπεζα θα περάσει σε ένα από τα δύο funds.

Η κόντρα ανάμεσα στον κ. Πρεμ Γουάτσα της Fairfax και τον κ. Ντάνιελ Λεμπ  της ThirdPoint, κρατάει εδώ και χρόνια. Και έχει να κάνει με το σορτάρισμα της μετοχής της Fairfax από την ThirdPoint, με συνέπεια οι δύο ιδιοκτήτες και fund managers να δώσουν συνέχεια στη κόντρα τους στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης.

Sony

Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές που έχουν γνώση της συμπεριφοράς και των κινήσεων των εν λόγω funds σχολιάζουν ότι η μεν Fairfax συνηθίζει να τοποθετείται σε μία αγορά μακροπρόσθεσμα, ενώ η ThirdPoint περισσότερο επιθετικά και με βραχύβιο επενδυτικό ορίζοντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Αύγουστo ο γνωστός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνι καταφέρθηκε εναντίον του κ. Λεμπ, μετά την τοποθέτηση της ThirdPoint στη Sony, αξιώνοντας να διαχωριστεί το τεχνολογικό τμήμα από αυτό της ψυχαγωγίας, στο οποίο περιλαμβάνεται η Sony Pictures Entertaiment. «Διαβάζω συχνά για τον Ντάνιελ Λεμπ», έλεγε ο Κλούνι, «έναν άνθρωπο των hedge fund που περιγράφει τον εαυτό του ως ακτιβιστή αλλά που δεν έχει ιδέα για τη βιομηχανία μας και κοιτάει να πάρει «σκαλπ» στη Sony γιατί δύο ταινίες στη σειρά δεν πήγαν καλά. Πότε σταματά να χτυπάει το ρολόι και πότε ξεκινάει για αυτόν στη Sony ; Γιατί δεν έλαβε υπόψη του το Skyfall, την ταινία του Τζέιμς Μποντ που έκανε δισεκατομμύρια δολάρια ή το Zero Dark Thirty ή το Django Unchained” σημείωνε ο Κλούνεϊ για τον Λεμπ.

Ελληνικά ομόλογα

Ο Λεμπ από τον Μάρτιο του 2012 και έως τις αρχές φθινοπώρου έκτιζε θέση στα ελληνικά ομόλογα, διαβλέποντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις ευκαιρίες που έκρυβαν τα υποτιμημένα ελληνικά χρεόγραφα (το είχε πράξει νωρίτερα και με την Πορτογαλία). Αγοράζοντας ομόλογα με μέση τιμή 17 σεντς στο ευρώ μέσα σε λιγότερο από 10 μήνες η Third Point LLC διπλασίασε το χρήματά της (η μέση τιμή για την επαναγορά ομολόγων διαμορφώθηκε στο 33,8%) και σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου πέτυχε καθαρά κέρδη 380 εκατ. ευρώ ή 500 εκατ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα ο Λεμπ αγόρασε έναντι 380 εκατ. ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,262 δισ. ευρώ και τελικά έβγαλε κέρδος 380 εκατ. ευρώ. Από μία και μόνη επένδυση. Η Third Point LLC έχει υπό συνολική διαχείριση σχεδόν 10 δισ. δολάρια και στην ελληνική περίπτωση επένδυσε το 5% των κεφαλαίων της.

Για μια εταιρεία που έχει διαχρονικά καθαρό κέρδος 17% από επενδύσεις το ρίσκο ήταν αρκετά μεγάλο. Ωστόσο, ο Λεμπ πήρε το ρίσκο και δικαιώθηκε. Ετσι, από τις αρχές του έτους έχει εξασφαλίσει για τους πελάτες του απόδοση 20%, όταν η μέση απόδοση των hedge funds δεν ξεπερνά το 5%.

Fairfax

Σε τρεις άξονες κινούνται οι επενδύσεις του Fairfax στην Ελλάδα. Ακίνητα, ενέργεια και τράπεζες. Τα δύο πρώτα καλύφθηκαν από τη συμμετοχή, που μετά την αύξηση κεφαλαίου θα γίνει πλειοψηφία μετοχών στην Eurobank Properties και τη σταδιακή τοποθέτηση στον Μυτιληναίο, που μέχρι στιγμής ξεπερνάει το 5% και κατά τις πληροφορίες αναμένεται να ξεπεράσει το 10% στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα και εκκρεμεί η τρίτη τοποθέτηση. Που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι τραπεζική, με πρώτη τράπεζαστη λίστα του ενδιαφέροντος την Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις τοποθετήσεις που έχουν γίνει και αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα –αν και το πράσινο φως στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα πρέπει να το ανάψει η κυβέρνηση-, σύμφωνα με την αγορά και με Έλληνες επιχειρηματίες που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις, αποτελούν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης. Και ειδικά για την περίπτωση της Μυτιληναίος, ο εισηγμένος όμιλος, ιδιοκτήτης της Αλουμίνιον Ελλάδος και με δραστηριότητα που εκτείνεται από την αγορά των μετάλλων και φτάνει μέχρι την ενέργεια, στέλνει το μήνυμα παραμονής στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή μετατρέποντας στην κυριολεξία την κρίση σε ευκαιρία.

Ήδη, η Fairfax πήρε θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου και ο όμιλος στέλνει δικό του εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της Eurobank Properties, εξέλιξη που σηματοδοτεί το πολύ καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Μυτιληναίο και το fund του κ. Prem Watsa. Σύμφωνα με κορυφαίες επιχειρηματικές πηγές της χώρας, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Fairfax μέσω της Μυτιληναίος, να χτυπήσουν μαζί μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, όπως η Λάρκο, συγκροτώντας έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο με μεγάλη δραστηριότητα στα μεταλλεύματα, διεκδικώντας στο άμεσο μέλλον την παράλληλη εισαγωγή του σε ένα από τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια.

 

Eurobank

Ήδη, από το καλοκαίρι ο κ. Watsa είχε επαφές με τη νέα διοίκηση της Eurobank, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δει τις προθέσεις τους ενόψει ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Όπως είναι γνωστό το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης της Eurobank παίρνει εξάμηνη παράταση. Το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε το εγχείρημα της πώλησης να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, παρατείνεται για την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2014. Ο βασικός μέτοχος της Εurobank, σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) , θα επιχειρήσει να πωλήσει μέρος της συμμετοχής του, της τάξεως του 25% – 30% σε διεθνή στρατηγικό επενδυτή το προσεχές εξάμηνο.

Η έννοια της χρονικής παράτασης της ιδιωτικοποίησης εστιάζεται στην διαπίστωση της ανάγκης για πρότερη διενέργεια των νέων «τεστ αντοχής» στις ελληνικές τράπεζες , ώστε να μπορούν οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν στη διάθεσή τους επικαιροποιημένα στοιχεία. Στόχος είναι τα stress tests της Eurobank, αλλά και όλων των ελληνικών τραπεζών, να διενεργηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τον προσεχή Δεκέμβριο, ώστε αρχές του 2014 να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα ανά τραπεζικό όμιλο.

Από πλευρά της, η νέα διοίκηση Χρήστου Μεγάλου στη Eurobank δεν δείχνει να βιάζεται, προσδοκώντας προφανώς σε προσέλκυση ενός ικανού καθώς και σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους, (με πιθανή ενδιαφερόμενη, μεταξύ των funds, και κάποια διεθνή επενδυτική τράπεζα).

Ενδεχομένως, εκτός από ιδιωτικά funds του εξωτερικού, να υπάρξει και συνδυαστική πρόταση ελληνικών επενδυτικών σχημάτων, μαζί με ξένους επενδυτές και με συμμετοχή εγχώριων επιχειρηματιών. Ηδη, σύμφωνα με κάποιες άτυπες πληροφορίες, υπάρχουν ήδη δύο επενδυτικές προτάσεις από ξένα κεφάλαια, αρκεί όμως, να μην ξεφύγουν οι αποτιμήσεις.

Facebook Comments