Μουσείο «Μαρία Κάλλας» σχεδιάζεται στην οδό Μητροπόλεως
Μπορεί το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην οδό Πατησίων να κρίνεται ασύμφορο για ανακαίνιση από τον σημερινό ιδιοκτήτη του
Μπορεί το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην οδό Πατησίων να κρίνεται ασύμφορο για ανακαίνιση από τον σημερινό ιδιοκτήτη του
Ο δήμος Αθηναίων και το ζεύγος Βασίλη Βασιλικού και Βάσως Παπαντωνίου, δίνουν ελπίδες για την αξιοποίηση της εγκαταλειμμένης εδώ και χρόνια οικίας. Ο δήμος Αθηναίων, βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΝΑΤ για την παραχώρηση του κτηρίου με μίσθωση ή χρησιδάνειο με την υποχρέωση – από την πλευρά του – να εκτελέσει τις εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, εργασίες που υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Η δημοτική αρχή αναζητά από το ΕΣΠΑ τα κονδύλια για την πολυδάπανη αποκατάσταση του κτηρίου, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί και η χρήση που θα μπορούσε αυτό να στεγάσει.
Το διατηρητέο κτήριο, στη συμβολή των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, που είναι γνωστό και ως πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, χτίστηκε το 1925, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη. Έπαθε σοβαρές ζημιές στο σεισμό του 1999, ενώ παρέμενε για χρόνια κλειστό και στη συνέχεια υπό κατάληψη, μέχρι πέρυσι οπότε εκκενώθηκε και σφραγίστηκε από την Αστυνομία.
«Ας είναι ασύμφορη η επισκευή του. Το κτήριο πρέπει να επισκευαστεί και ο δήμος εξετάζει τις δυνατότητες ένταξής του στο ΕΣΠΑ. Η Πατησίων είναι ένας πολύπαθος δρόμος και πρέπει να κρατηθεί η κτηριακή ιστορία της περιοχής», ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά.
Ωστόσο, η εύρεση οικονομικών πόρων φαίνεται ότι προβληματίζει τη δημοτική αρχή, που για το λόγο αυτό αποφεύγει να εγκαταστήσει εκεί έναν πολυαναμενόμενο θεσμό, το μουσείο «Μαρία Κάλλας» και προτιμά να το μεταφέρει από την «Τεχνόπολις», όπου παραμένει σήμερα κλειστό, σε ιδιόκτητο οίκημα στην οδό Μητροπόλεως 44, το πρώην ξενοδοχείο «Royal».
Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ
Πρόκειται για ένα κτήριο που οικοδομήθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, στη συμβολή της Μητροπόλεως με την οδό Πετράκη, και το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο το 1985. Το τριώροφο κτήριο είχε αρχικά παραχωρηθεί για χρήση στο Θεατρικό Μουσείο, αλλά η μετακόμισή του δεν έγινε ποτέ εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.
Η δημιουργία του μουσείου «Μαρία Κάλλας» βρίσκεται, όπως εξηγεί η πρόεδρος της «Τεχνόπολις», Αγγελική Αντωνοπούλου, στο στάδιο της εκπόνησης της μελέτης, με το κόστος κατασκευής του να υπολογίζεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΕΣΠΑ και μάλιστα στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο, «ώστε να υλοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται», αναφέρει η κ. Αντωνοπούλου.
Ακαδημία Λυρικής Τέχνης
Ο δήμος Αθηναίων δεν είναι, όμως, ο μόνος που δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την οικία Μαρίας Κάλλας με το ζεύγος Βασίλη Βασιλικού και Βάσως Παπαντωνίου να οραματίζεται τη στέγαση εκεί μιας Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, που θα φέρει το όνομα της θρυλικής ντίβας της όπερας. Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για το κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», που ο κ. Βασιλικός και η κ. Παπαντωνίου έχουν συστήσει, έχει ως σκοπό της τη δημιουργία κτηρίου για την Εθνική Λυρική Σκηνή (όραμα που γίνεται πράξη σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος») και τη σύσταση Ακαδημίας που θα φέρει το όνομα «Μαρία Κάλλας».
Η πλευρά του ΝΑΤ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΝΑΤ, Γιώργος Θεοτοκάς, επισημαίνει ότι στις συζητήσεις του με το δήμο Αθηναίων δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινά αποδεκτή λύση, ενώ για την περίπτωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για το κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» διευκρινίζει ότι το ΝΑΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας μίσθωση της οικίας σε ιδρύματα και ιδιώτες, καθώς θα πρέπει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό και να πλειοδοτήσει. «Αντίθετα, στην περίπτωση του δήμου έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε απευθείας μίσθωση», τονίζει.
Ο ίδιος προσθέτει ότι αν δεν έχει θετική έκβαση καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, το ΝΑΤ θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση του κτηρίου, με απαραίτητο όρο την προηγούμενη αποκατάστασή του.
Facebook Comments