Oι τέσσερις λόγοι που θα βγουν λεφτά από τα mid caps
Οι προοπτικές αλλαγής του κλίματος στην οικονομία και η επιστροφή, έστω και με αργούς ρυθμούς στην ανάκαμψη, τροφοδοτεί ήδη συζητήσεις
Οι προοπτικές αλλαγής του κλίματος στην οικονομία και η επιστροφή, έστω και με αργούς ρυθμούς στην ανάκαμψη, τροφοδοτεί ήδη συζητήσεις
Οι προοπτικές αλλαγής του κλίματος στην οικονομία και η επιστροφή, έστω και με αργούς ρυθμούς στην ανάκαμψη, τροφοδοτεί ήδη συζητήσεις μεταξύ των εισηγμένων για μετοχική συνεργασία, κινήσεις για εξασφάλιση ρευστότητας, πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση για διεύρυνση, επανέναρξη των μεγάλων οδικών έργων, ξεφεύγοντας από τη… “μιζέρια” του αν ήρθαν ή όχι οι ξένοι στο Χ.Α.
Οι ξένοι έχουν δείξει την εμπιστοσύνη τους στο Χ.Α. και την οικονομία σπεύδοντας ήδη να χτίσουν θέσεις και μάλιστα με ισχυρές θέσεις, σε Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, Eurobank Properties, ΓΕΚ/Τέρνα, Forthnet, Τέρνα Ενεργειακή, Λούλη, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, ΕΧΑΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμμετοχή τους μεταφράζεται και σε μετρητά, όπως στην περίπτωση του ομίλου της ΓΕΚ/Τέρνα, κάτι που συμβαίνει σε μία συγκυρία που το τραπεζικό σύστημα είναι ιδιαίτερα σφιχτό και οι χορηγήσεις γίνονται με μεγάλη δυσκολία και πανάκριβα, σχολιάζουν χρηματιστές.
Ψάρια
Παράγοντες της αγοράς λοιπόν, παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον το τι μέλλει γενέσθαι στα ψάρια μετά την δημόσια πρόσκληση της Σελόντα στον Νηρέα και η κατ’ αρχήν ανταπόκριση του δεύτερου. Με τα συνολικά δάνεια του κλάδου να ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, η διαδρομή για το άρθρο 99 της Δίας, κάτι που στην ουσία ακυρώνει το deal με τη Σελόντα, έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στις τράπεζες, αλλά και στον βασικό μέτοχο εταιρειών του κλάδου τον κ. Κahka Bendukidze.
Σύμφωνα με την αγορά, ο κλάδος δεν μπορεί να καταβάλλει τόκους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, ενώ είναι απίθανο να υπάρξουν θετικές ταμειακές ροές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αποπληρωθεί ο δανεισμός. Ήδη, λοιπόν, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ώστε να επιμηκυνθεί ο δανεισμός, ενώ η στάση που θα επιδείξουν τελικά οι τράπεζες (σε μια περίοδο γενικότερης στενότητας για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα) θα αποτελέσει ίσως το βασικότερο παράγοντα των εξελίξεων μέσα στη χρονιά.
Retail
Στο λιανεμπόριο, η αγορά παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις αναφορικά με την τύχη τα ων καταστημάτων της Praktiker μετά τη χρεοκοπία της μητρικής της Γερμανίας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στρέφονται προς την απόκτησή τους, όπως αναφέρουν πληροφορίες Μπενρουμπή και Jumbo, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από το παιχνίδι της διεκδίκησης και ο όμιλος Φουρλή, που ήδη ελέγχει και διαχειρίζεται σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια τα ΙΚΕΑ.
Βιοχάλκο
Παρά το άδειασμα θέσεων από ισχυρά χαρτοφυλάκια στη μετοχή της Βιοχάλκο το περασμένο διήμερο, η αναγγελία και μόνο της διαπραγμάτευσης των μετοχών του ομίλου υπό τη νέα του ονομασία Viohalco S.A. στην πέμπτη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, το Euronext, έφερε τα καλά νέα της αναχρηματοδότησης από τις τράπεζες.
Η Βιοχάλκο ήρθε στις 23 Οκτωβρίου 2013 σε συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού όλων των θυγατρικών της. Η συμφωνία θα υπογραφεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και η εκταμίευση των δανείων θα γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα με διοργανώτρια την Εθνική Τράπεζα και συνδιοργανωτές την Alpha και τη Eurobank συμφώνησε να εκδοθούν δέκα κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια, πενταετούς διάρκειας, και με δικαίωμα προαίρεσης των τραπεζών να εγκρίνουν παράταση έως και δύο ετών. Τα ομολογιακά δάνεια προβλέπουν διετή περίοδο χάριτος για την εξόφληση κεφαλαίων, ονομαστική αξία ίση προς το 75% του εκκρεμούς χρέους κάθε εταιρείας, που ανέρχεται σε 728 εκατ. ευρώ και καθοδικά κλιμακούμενο ετήσιο περιθώριο επιτοκίου (interestratespread). Το υπόλοιπο 25% του εκκρεμούς χρέους κάθε εταιρείας θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται μέσω διμερών συμβάσεων κυλιόμενων πιστωτικών διευκολύνσεων.
Το προϊόν από τα πενταετή κοινοπρακτικά δάνεια θα χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή του 75% περίπου των εκκρεμών διμερών δανείων και ως αποτέλεσμα, η εταιρεία εκτιμά πως το μέσο πραγματικό κόστος επιτοκίου για κάθε εταιρεία θα βελτιωθεί κατά 100 μονάδες βάσης. Συμφωνίες αναχρηματοδότησης και νέας δανειοδότησης με τράπεζες του εξωτερικού, κλείστηκαν επίσης για την SofiaMed AE (63 εκατ. ευρώ) EtemBulgaria, κ.ά.
Μεγάλα έργα
Οι όμιλοι Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ, ΓΕΚ -Τέρνα αλλά και οι διεθνείς κολοσσοί Vinci, Hochtief, ACS -Ferrovial είναι από τις εταιρείες που θα επωφεληθούν άμεσα από το “ξύπνημα” των έργων ενώ δεκάδες μικρότερες εταιρείες ανά την χώρα εκτιμάται ότι θα δουλέψουν ως υπεργολάβοι από τα εργοτάξια που θα φυτρώσουν ξανά σε όλη την επικράτεια.
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης για την χρηματοδότηση των οδικών έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που υπογράφτηκε την και αφορά τα πρώτα 350 εκατ. ευρώ από ένα συνολικό πακέτο που θα ανέλθει στα 650 εκατ. ευρώ, προεξοφλεί την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ τραπεζών, κατασκευαστών και εργολάβων που αναμένεται να επισημοποιηθεί με την αναθεώρηση των συμβάσεων από την βουλή μέχρι τα τέλη του μήνα.
Τα οδικά έργα τις επόμενες μέρες θα λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αμέσως μετά θα πάνε στην βουλή προκειμένου να ψηφιστούν οι αναθεωρημένες συμβάσεις.
Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, θα καλύψει και τα τέσσερα οδικά έργα παρά τις εξαγγελίες ότι τα 350 εκ. ευρώ αφορούν πόρους που θα καλύψουν μόνο τον άξονα του ΠΑΘΕ (Πάτρα -Αθήνα-Θεσσαλονίκη) δηλαδή την Ολυμπία Οδό (Κορίνθου-Πατρών) και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Μαλιακός -Κλειδί)
Facebook Comments