Εικόνα αλαλούμ αποκαλύπτει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία καλούνται φορείς και οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διορθώσουν «λάθη ή/και ελλείψεις στις καταχωρίσεις του φορέα σας στην εφαρμογή του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου», δηλαδή στο μητρώο που καταγράφεται ποιοι υπηρετούν και μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο και με ποια εργασιακή σχέση.

Η εγκύκλιος εστάλη στις 4 Αυγούστου και αναφέρει πως υπήρχε προθεσμία ολοκλήρωσης των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι την 7η Ιουλίου, η οποία παρήλθε χωρίς ανταπόκριση, «αν και έχει παρέλθει πλέον εύλογο χρονικό διάστημα», όπως γράφεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο. Η αρχική εγκύκλιος, με την οποία ζητούνταν να περαστούν διορθώσεις ή να συμπληρωθούν ελλείψεις, είχε αποσταλεί στις 16 Ιουνίου 2017. Τα ερωτήματα ξεκινούν όταν οι φορείς που δεν έχουν ανταποκριθεί, περιφέρειες, δήμοι, νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις των ΟΤΑ, είναι ούτε λίγο ούτε πολύ… 1.142! Δηλαδή, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δήμων και των οργανισμών και επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει! Αναδεικνύεται δηλαδή η αδυναμία (ή μήπως και η απροθυμία;) πολλών δημοτικών αρχών να ανταποκριθούν στην υποχρέωση διόρθωσης ελλείψεων ή παραλείψεων στο μητρώο. Κι αυτό, ύστερα από τόσα χρόνια που έχει αναδειχθεί η υποχρέωση συγκεκριμένης καταγραφής των απασχολουμένων στο Δημόσιο…

Άγνοια

Η προαναφερθείσα εγκύκλιος της 4ης Αυγούστου, από τη Διεύθυνση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, ζητεί την άμεση ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών, σύμφωνα με την αρχική εγκύκλιο. Πώς θα γίνει όμως αυτό, όταν, όπως φαίνεται από τις ερωτήσεις που κάναμε σε δημάρχους και στελέχη της ΚΕΔΕ, μεγάλο μέρος (τουλάχιστον) των δημάρχων έχει άγνοια για την ύπαρξη της εγκυκλίου (και της αρχικής).

Δημοτικοί άρχοντες μας επισήμαναν πως υπάρχουν τα στοιχεία για τους υπαλλήλους τους, εξάλλου έτσι πραγματοποιείται και η μισθοδοσία, και αναφέρθηκαν σε φόρτο εργασίας από τις αποψιλωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ για να εξηγήσουν το πώς, ίσως, «παρέπεσε» η εγκύκλιος. «Δασικοί χάρτες, υποδοχή των οκταμηνιτών, νέα οργανογράμματα, συμβασιούχοι καθαριότητας, απεργία τους και διαχείριση των απορριμμάτων, μια σειρά μέτωπα και υποχρεώσεις, πέρα από την καθημερινότητα των δήμων μας. Πώς θα βγουν όλα αυτά;», μας έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τι οδήγησε όμως το υπουργείο Εσωτερικών να ζητήσει «ανακαταμέτρηση» και διόρθωση λαθών κ.λπ. σε δήμους, περιφέρειες και οργανισμούς ή και επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει; Κι αυτό μέσα στο «κατακαλόκαιρο», όταν η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού έχει αποδειχθεί πολύ πιο αργόσυρτη σε περιόδους χωρίς θερινή ραστώνη. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση προς το ΔΝΤ και κατ’ επέκταση προς τους θεσμούς, για καθορισμό και στην ουσία για μεγάλο περιορισμό των συμβασιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι κατά κύριο λόγο απασχολούνται στους ΟΤΑ.

Αλλά για να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία, απαιτείται έγκυρη καταγραφή και επικαιροποίηση των απασχολουμένων και ειδικά των συμβασιούχων, ιδιαίτερα στον αστερισμό των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι. Το θέμα των συμβασιούχων θα αποτελέσει αναμφίβολα μια από τις «καυτές πατάτες» για την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Facebook Comments