Στη Βουλή κατατέθηκε πριν από λίγο ο προϋπολογισμός του 2014 από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

 Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει τουλάχιστον στο 0,4% του ΑΕΠ ή περί τα 730 εκατ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται να διαμορφωθεί τελικά σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, με τα οριστικά στοιχεία για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού που θα πιστοποιηθούν από την Eurostat τον Απρίλιο του 2014.

Ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί το τέλος της εξαετούς ύφεσης προβλέποντας οριακή ανάπτυξη 0,6% το 2014, από ύφεση 4%, φέτος εξαιτίας της ανάκαμψης των επενδύσεων μετά από χρόνια με αύξηση 5,3% τον επόμενο χρόνο, αλλά και αύξησης εξαγωγών κατά 4,6%. Επίσης υιοθετεί ως κεντρικό στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,6% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ το 2014.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού η δημοσιονομική προσαρμογή του 2014 θα στηριχθεί στην αύξηση των άμεσων φόρων και τη συμπίεση των πρωτογενών δαπανών κατά κύριο λόγο σε τομείς όπως η κοινωνική ασφάλιση και η περίθαλψη. Όπως έγινε γνωστό χθες η τρόικα αποδέχθηκε:

Να τεθεί στόχος για αύξηση των εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατά 350 εκατ. ευρώ (από 381 εκατ. ευρώ που είναι η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου).

Την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων κατά 120 ? 150 εκατ. ευρώ από τη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, καθώς το 2014 θα περάσουμε σε έστω και οριακή ανάπτυξη από ύφεση φέτος.

Το 2014 φέρνει πρόσθετους φόρους στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Η αύξηση των άμεσων φόρων σε σχέση με φέτος θα προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ λόγω της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, τους αγρότες και τους εισοδηματίες, την κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών, την αύξηση της φορολογίας στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και την επιβολή του νέου φόρου σε όλα τα ακίνητα.

Μείωση δαπανών

Στο μέτωπο των πρωτογενών δαπανών, αυτές προβλέπεται στο σύνολο τους να είναι μειωμένες κατά 2,5 με 2,7 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Στο τελικό σχέδιο προσμετράται και η ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 600 με 700 εκατ. ευρώ, που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για την περιστολή της εισφοροδιαφυγής.

Από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς τους Δημοσίου χωρίς εξαιρέσεις αλλά και τις συγχωνεύσεις ? καταργήσεις οργανισμών εκτιμάται ότι θα προκύψει εξοικονόμηση άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυτές θα είναι μειωμένες κατά 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 7 δισ. ευρώ που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Κι αυτό, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες στις φορολογικές εισπράξεις που προέκυψαν από τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Όσον αφορά τη μεταβολή του ΑΕΠ το 2013 θα κλείσει με ύφεση 4%, αν και δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να την οριοθετήσει ακόμη χαμηλότερα πιθανότατα στο 3,8%.

Facebook Comments