Ανοδικά κινήθηκαν τη Δευτέρα οι περισσότεροι δείκτες στις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές, μετά τα κέρδη της Wall Street την περασμένη εβδομάδα, αλλά κυρίως από το θετικό κλίμα που δημιούργησε στις παγκόσμιες αγορές η συμφωνία της Γενεύης για τα πυρηνικά του Ιράν. Η Τεχεράνη συμφώνησε με τις μεγάλες δυνάμεις – ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία – να περιορίσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου στο 5%, πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η συμφωνία ανοίγει και τις στρόφιγγες πετρελαίου του Ιράν, με αναμενόμενες εισροές πάνω από 4 δισ. δολάρια στην οικονομία της χώρας, εξέλιξη που οδήγησε και σε μείωση της τιμής του αργού.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,54%, ενώ οριακή πτώση είχε ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, στο -0,05%. Ανοδικά κινήθηκε και η αγορά στη Νότια Κορέα, όπου ο δείκτης Kοspi κέρδισε 0,49%.

Περιορισμένες όμως απώλειες είχε η αγορά της Κίνας στη Σαγκάη, στο -0,47%. Μικρά κέρδη είχε η αγορά στην Αυστραλία, σε ποσοστό 0,30%.

Facebook Comments