«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έγινε στη Βουλή των Ελλήνων ενόψει της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι μπορεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όλους όμως τους συνδέει η άποψη «αρκετά πια με τις θυσίες, υπήρξαν αρκετές θυσίες αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ανάκαμψη και θέσεις απασχόλησης για τους νέους. Και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να συζητήσουμε».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι φεύγει με ένα θετικό συναίσθημα από τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και την ελληνική κυβέρνηση και με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι καλά προετοιμασμένη για την Προεδρία. Είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα στο δεύτερο συναπτό έτος ύφεσης, για πρώτη φορά έχει ρεαλιστικά πλέον τη δυνατότητα της οικονομικής ανάκαμψης».

«Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, η Ελλάδα για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες σημείωσε μικρή οικονομική ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνοντας πως «ολοσέλιδη καταχώρηση στους Financial Times λέει ότι η Ελλάδα αξιολογείται με Α +» και οι χώρες καλούνται να επενδύσουν.

 

«Καθήκον της Τρόικας η εξυγίανση της Ελλάδας»

Στο σημείο αυτό ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι καθήκον της τρόικας είναι η εξυγίανση της χώρας. Για να εξυγιανθεί όμως μια χώρα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι θετικές τάσεις και όχι να αναστέλλονται.

«Μια μόνο λέξη επιπλέον για την τρόικα», είπε ακόμη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε: «Μερικές φορές εκπλήσσομαι για το ότι οι θεσμοί, όταν δεν είναι πολιτικοί, μπορούν ατιμωρητί να λένε κάτι και την επόμενη μέρα να λένε κάτι διαφορετικό. Ας πούμε το ΔΝΤ μπορεί να πει ότι η Ελλάδα δεν έχει πλεόνασμα. Να πει η Ελλάδα έχει έλλειμμα. Και αυτό είναι κάτι που το ισχυριζόντουσαν μάλιστα πριν από κάποιες εβδομάδες. Έλεγαν, η Ελλάδα δεν θα σημειώσει πλεόνασμα. Τουναντίον θα σημειώσει έλλειμμα. Και το έλεγαν την εποχή που η ελληνική κυβέρνηση έλεγε μας συγχωρείτε, αλλά έχουμε κάνει τους δικούς μας λογαριασμούς και έχουμε πλεόνασμα. Όχι έλεγε το ΔΝΤ. Έλλειμμα. Και μετά ξαφνικά προκύπτει ότι η Ελλάδα εμφανίζει πλεόνασμα και εμφανίζεται στη συνέχεια και το ΔΝΤ και λέει “συγνώμη λάθος”. Μα αυτό δεν γίνεται. Δηλώσεις που κάνει κάποιος σε τόσο αμφίρροπες καταστάσεις, έχουν προεκτάσεις».

Ο κ. Σουλτς είπε ότι αυτό ισχύει και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για την Κομισιόν και άλλους θεσμούς γιατί «πρέπει κανείς να στριφογυρίζει μια λέξη στο μυαλό του πριν την εκστομίσει».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε και στο φαινόμενο των ακραίων κομμάτων παρατηρώντας ότι «σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι πολύ εύκολο να υποκινήσει κανείς προκαταλήψεις». Αναρωτήθηκε όμως «αν όλοι οι άνθρωποι που ψηφίζουν ακραία κόμματα, που ψηφίζουν φασιστικά κόμματα, είναι όλοι τους φασίστες ή όλοι τους σκληροπυρηνικοί ναζί ή είναι απλά απογοητευμένοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους».

Σαμαράς: Μέσα στον Δεκέμβριο θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την Tρόικα

Αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Στόχος μας είναι μία Ευρώπη λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο αναπτυξιακή», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης, μία Ευρώπη πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη που να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του, μία Ευρώπη της ισρορροπίας και της αλληλεγγύης που σημαίνει ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη. Ευρώπη της αλληλεγγύης σημαίνει να απορρίψουμε τους διαχωρισμούς τύπου Βορράς – Νότος».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της» και επισήμανε ότι «αυτό θα αποδειχθεί την Ανοιξη, τον Απρίλιο του 2014, με την ακτινογραφία του Eurogroup για το πρωτογενές πλεόνασμα, δουλεύουμε με την τρόικα για συμφωνία ώστε να αναλάβουμε την προεδρία χωρίς το βάρος της τελικής ρύθμισης. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε αυτή την διαδικασία».

 

«Δίνουμε τη μάχη για την ανάπτυξη με συγκεκριμένα όπλα», ανέφερε ο κ. Σαμαράς:

– Πρώτον, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. και είναι σημαντικό να πάρουμε τα χρήματα αυτά από την αρχή του χρόνου.

– Δεύτερον, με τη διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις οποίες θα προκύψει η μείωση της ανεργίας. Κάλεσε δε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν τώρα που η χώρα έχει ανάγκη.

– Τρίτον, ανάπτυξη μέσω εξαγωγών και επενδύσεων, μια εκ των οποίων προανήγγειλε αναφερόμενος σε ξένο επιχειρηματικό κολοσό.

«Αυτά δείχνουν ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. που την 1η Ιανουαρίου θα αναλάβει την προεδρία. Στην Ευρώπη δεν έχουμε διαφορετικής κατηγορίας κράτη, η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος. Γνωρίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη για την προεδρία».

Τόνισε ότι στη συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε υψηλό επίπεδο διαλόγου σε θέματα ανάπτυξης, ασφάλειας, διαρθρωτικών εξελίξεων, μετανάστευσης. «Όλα αυτά με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και αυτή είναι η προτεραιότητά μας», σημείωσε και υποσχέθηκε κονδύλια για την ανεργία των νέων και λογοδοσία της τρόικας στο ευρωκοινοβούλιο.

«Θέλουμε, με τη βοήθεια της τρόικας να τροχοδρομηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» είπε ο κ Σουλτς. Πρόσθεσε ότι «η δημοσιονομική σταθεροποίηση που απαίτησε μεγάλες θυσίες ολοκληρώνεται με την αλληλεγγύη και θα ολοκληρωθεί με την προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα αξιολογείται πια με Α συν» και κατέληξε: «η Ελλάδα θα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013 και τότε η Ευρώπη θα καλύψει τις υποσχέσεις της. Όταν η Ευρώπη μας υποβάλει τα στοιχεία δεν θα φεισθούμε χρόνου».

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Θα ήθελα να συνοψίσω τους στόχους της ελληνικής προεδρίας στα εξής προτάγματα:

– Μια Ευρώπη λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο αναπτυξιακή.

– Περισσότερη Ευρώπη που θα είναι όμως και πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη.

– Την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής Ένωσης και της δημοσιονομικής Ένωσης.

– Πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και να απαντά στις ανησυχίες του

– Μιλάω για μια Ευρώπη της ισορροπίας και της αλληλεγγύης. Ευρώπη της ισορροπίας σημαίνει πρωτίστως ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη. Ισορροπία ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα από τη μια και την κοινωνική συνοχή την αναγκαία από την άλλη. Και Ευρώπη της αλληλεγγύης σημαίνει πρωτίστως να απορρίψουμε επιτέλους τα στερεότυπα, τους διαχωρισμούς για την Ευρώπη Τύπου βορρά-νότου που πολλές φορές απειλούν να διχάσουν την ίδια την ήπειρό μας.

– Προβλέπουμε να υπάρχει μια πολιτική για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και κυρίως της λαθρομετανάστευσης. Αλλά και θαλάσσιες πολιτικές, όπως η γαλάζια ανάπτυξη με έμφαση τις ευκαιρίες που παρέχει η θάλασσα στο εμπόριο, στις μεταφορές, αλλά και στους θαλάσσιους πόρους».

Στην ελληνική προεδρία, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προβλέπεται πολιτική για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και για τις θαλάσσιες προοπτικές, όπως η γαλάζια ανάπτυξη.

«Η Ευρώπη δεν είναι άπιαστο όνειρο, είναι ο δρόμος για να βγούμε από την κρίση. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι ο ναός του διαλόγου. Η κρίση που πέρασε η Ελλάδα μας έκανε δυνατότερους και η κρίση που περνά η Ευρώπη θα την κάνει δυνατότερη όπως την ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της και τη θέλουν οι λαοί της» τόνισε.

«Βγαίνουμε από την κρίση και είμαστε έτοιμοι για την προεδρία της Ε.Ε.» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Διαψεύσαμε τους χειρότερους φόβους, αποδείξαμε ότι σε μία τέτοια δυσκολία για όλους η Ευρώπη δουλεύει, το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Ήταν τεράστια η θυσία του ελληνικού λαού και η προσπάθεια της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ευρώπης με την περίπτωση της Ελλάδας και των άλλων χωρών που είναι σε κρίση, είναι ότι η Ευρώπη μπορεί και ξεπερνά τα προβλήματά της. Σήμερα η Ελλάδα είναι μέσα στο ευρώ πιάνει τους στόχους κάποιες φορές είναι μπροστά. Μέσα στο εξάμηνο της προεδρίας θα έχουμε απτά στοιχεία ανάκαμψης και μείωσης της ανεργίας. Κάθε μέρα θα ακούτε για εταιρείες που εμπράκτως θα θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα».

 

«Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της, να κάνουν και οι εταίροι το δικό τους»

«Κάναμε το καθήκον μας. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το δικό τους. Όχι μόνο να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά να πάρουν και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα δώσουν ανάσα σε μια αγορά που ασφυκτιά». Αυτό διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, προσφωνώντας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος μαζί με τους αντιπροέδρους της Ευρωβουλής και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και τα στελέχη του προεδρείου, τον επισκέφθηκαν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος στους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει και πάλι ελκυστική και, όπως υπογράμμισε, «αυτό θα έρθει μόνο αν η απάντηση που θα δοθεί στην πράξη, από τους διαμορφωτές των αποφάσεων είναι “περισσότερη και δικαιότερη Ευρώπη”».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπονομευθεί η ευρωπαϊκή παρακαταθήκη Δημοκρατίας, ασφάλειας και αλληλεγγύης που οικοδομήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να «ενδώσουμε στις ολέθριες επιπτώσεις της οικονομικής στασιμότητας και της εθνικής περιχαράκωσης». Προσέθεσε επίσης, με αφορμή την κρίση εμπιστοσύνης που έχει επιφέρει στην Ε.Ε. η πολυεπίπεδη κρίση, ότι «οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ίσως δεν έχουν συλλάβει το μέγεθος της ιστορικής πρόκλησης με αποτέλεσμα τη δημιουργία απογοήτευσης στις ευρωπαϊκές κοινωνίες που δεν βρίσκουν πάντα τον σωστό τρόπο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, αν όχι την οργή τους -αν δει κανείς την άνοδο που σημειώνουν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού του ευρωσκεπτικισμού».

Απαντώντας ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια και υπογράμμισε: «Θέλουμε μια καλύτερη Ελλάδα για μια καλύτερη Ευρώπη». Ανέφερε δε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει την ελληνική Προεδρία.

«Να προσέξουν οι εκπρόσωποι των δανειστών»

«Τώρα που βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μιας επίπονης διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής και αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιο φως στην άκρη του τούνελ, χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων για να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής και να δρέψουμε τους καρπούς των θυσιών στις οποίες υποβλήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός. Χρειαζόμαστε και τη δική σας στήριξη αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι «επιμένοντας οι εκπρόσωποι των δανειστών μας σε ζητήματα που καμιά φορά είναι ήσσονος σημασίας από πλευράς δημοσιονομικού οφέλους αλλά μεγάλης σημασίας ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην ελληνική κοινωνία, θέτουν σε κίνδυνο όλη τη μέχρι τώρα προσπάθεια».

«Εννοείται ότι οι σκεπτόμενοι μόνο με τεχνοκρατικούς όρους, δεν υπολογίζουν την τεράστια ευθύνη που μεταφέρουν στους ώμους των βουλευτών, όταν καλούμεθα να ψηφίσουμε μέτρα που επιδεινώνουν την κοινωνική συνοχή χωρίς να έχουν δημοσιονομικό όφελος και απειλούν τη σταθερότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής θυμίζοντας ότι «οι θυσίες άφησαν βαθιά σημάδια στον ελληνικό λαό σε επίπεδο κοινωνικό και πολιτικό».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα αδιαφορίας, δυσπιστίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τον ευρωσκεπτικισμό, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό. Σημείωσε πάντως ότι μετά τις εκλογές του 2012 η Ελλάδα πέτυχε να έχει «μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μεγάλη με μόνο στόχο να βρούμε λύσεις παραμένοντας στην Eυρωζώνη και στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Βάλαμε στην άκρη όλα όσα μας χώριζαν μέσα μάλιστα από την ένταση των δύο εκλογικών περιόδων του 2012 και κανείς δεν πίστευε εκείνη την ώρα ότι θα μπορούσαμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση που θα έχει ζωή και θητεία τέτοια που να μπορεί να δώσει λύσεις στο καυτό πρόβλημα που υπήρχε. Λύσεις μέσα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Και όλοι στοιχημάτιζαν ότι η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει, δεν θα παραμείνει για καιρό, δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Καταφέραμε παρά τα λάθη που αναγνώρισε και η ίδια η τρόικα ότι έκανε, να μπορέσουμε να πετύχουμε σήμερα ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερη αισιοδοξία. Ξέρουμε ότι έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας ακόμα. Δεν έχουμε ολοκληρώσει και δεν θα χαλαρώσουμε. Γνωρίζουμε όμως ότι τελικά αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο και έχουν αρχίσει οι πολίτες ξανά να πιστεύουν στην Ευρώπη γιατί τα προβλήματα θα τα λύσουμε με περισσότερη Ευρώπη, με περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερο διάλογο και όχι απομονωμένοι στα εθνικά μας κοινοβούλια», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Για την ελληνική Προεδρία, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών, μπορεί να γίνει ευκαιρία για να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα κυρίως των νέων, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων και της απασχόλησης. «Θα πρέπει να αποδείξουμε έμπρακτα ότι η Ε.Ε. δεν είναι το τέρας των αριθμών αλλά κάνει το καθήκον της και για την άμβλυνση των ανισοτήτων και για την ευημερία των πολιτών», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ανέφερε ακόμη ότι στο προσεχές 6μηνο θα οργανωθούν συναντήσεις με θεματολογία για τις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών με στόχο την ευαισθητοποίησή τους πριν από τις ευρωεκλογές.

Facebook Comments