Τράπεζα Κύπρου: Ζημιές 1,8 δισ. στο α’ εξάμηνο
Ζημιές μετά φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ κατέγραψε η Τράπεζα Κύπρου στο πρώτο εξάμηνο
Ζημιές μετά φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ κατέγραψε η Τράπεζα Κύπρου στο πρώτο εξάμηνο
Ζημιές μετά φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ κατέγραψε η Τράπεζα Κύπρου στο πρώτο εξάμηνο του 2013 έναντι ζημιών 314 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2012, λόγω της πώλησης των εργασιών της στην Ελλάδα και των αυξημένων προβλέψεων.
Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2013 αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις των αποφάσεων του Eurogroup, όπως σημειώνει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Μαρτίου 2013 η κυπριακή κυβέρνηση και το Eurogroup κατέληξαν σε συμφωνία για πακέτο χρηματοοικονομικής στήριξης της Κύπρου, ύψους 10 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα αποτελέσματα της κυπριακής τράπεζας περιλαμβάνουν προβλέψεις 539 εκατ. ευρώ και ζημιά 1.366 εκατ. ευρώ από την πώληση των ελληνικών εργασιών.
Τα συνολικά έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2013 ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ και το επιτοκιακό περιθώριο σε 3,17%.
Προκύπτει επίσης ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 36% των ακαθάριστου δανειστικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας, με βάση τη νέα μεθοδολογία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, έναντι 29% που ήταν με βάση την προηγούμενη μεθοδολογία.
Ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος στις 30 Ιουνίου 2013 ανήλθαν σε 2,92 δισ. και οι δείκτες κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων και κεφαλαιακής επάρκειας σε 10,5% και 10,7%, αντίστοιχα.
«Ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων του Συγκροτήματος αποκαταστάθηκε σε 10,5%. Σχέδια για την αναδιάρθρωση του Συγκροτήματος βρίσκονται σε εξέλιξη και λαμβάνονται αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ενίσχυση της διαχείρισης κινδύνων και τη διαφύλαξη της καταθετικής βάσης του Συγκροτήματος», ανέφερε ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican.
«Παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Συγκρότημα, είμαστε ξεκάθαροι για το τι πρέπει να γίνει. Προτεραιότητά μας παραμένει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των πελατών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την επικέντρωση μας στην ανακοπή της επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού, στην πρόοδο αναφορικά με την πώληση μη-βασικών περιουσιακών στοιχείων και στη διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να ανοικοδομήσουμε μια ισχυρή βάση για την ασφαλή επιστροφή των καταθετών στην Τράπεζα», πρόσθεσε.
Facebook Comments