Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό
Με αποκλίσεις ακόμα και σε βασικές προϋποθέσεις ανάγνωσης του προϋπολογισμού του 2014, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής
Με αποκλίσεις ακόμα και σε βασικές προϋποθέσεις ανάγνωσης του προϋπολογισμού του 2014, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής
Για τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλογιάννη, ο προϋπολογισμός του 2014, συζητείται «σε ένα περιβάλλον σταδιακής μακροοικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας, που είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση και υλοποιεί το τελευταίο ενάμιση χρόνο».
Η αποκατάσταση στο εξωτερικό, της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και η αποκατάσταση της σταθερότητας στο εσωτερικό, «ήταν οι δύο κύριοι στόχοι της κυβέρνησης – και τους πέτυχε και τους δύο» ανέφερε ο κος Καλογιάννης.
Βασικό αποδεικτικό στοιχείο στην παραπάνω ανάλυση, είναι βεβαίως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 812 εκ. ευρώ το παρόν έτος, και η επί τα βελτίω υλοποίηση των προβλέψεων του προϋπολογισμού του 2013, δεδομένο που κατά τον κο Καλογιάννη, προοιωνίζει μια θετική έκβαση και του προϋπολογισμού του 2014. Άλλα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κος Καλογιάννης, ήταν ο «χαμηλότερος στην ευρωζώνη πληθωρισμός», η μείωση των spreads, η ανάσχεση της αυξητικής τάσης της ανεργίας η οποία «από το 2014 θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται» και «η επιστροφή 13 δισ. στις ελληνικές τράπεζες, οφειλόμενη στην απομάκρυνση της οιασδήποτε οικονομικής αβεβαιότητας – θα ήταν δε, πολύ περισσότερα αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση στην Κύπρο. Απέτυχαν όλοι οι προφήτες που προφήτευαν διάλυση της ευρωζώνης και έξοδο της Ελλάδας απ αυτήν» σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ.
Απέναντι στην σταθεροποίηση και σταδιακή βελτίωση των οικονομικών δεικτών που επιτυγχάνει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει αρνητισμό, καταψηφίζοντας κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία και υπερασπιζόμενος κάθε συντεχνιακό ανάχωμα, σημειώνοντας ωστόσο ήττες σε κοινωνικό επίπεδο, όπως η αδυναμία του να πραγματοποιήσει μεγάλες διαδηλώσεις κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του κατά της κυβέρνησης, ή τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στο ΤΕΕ, ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ τονίζοντας: «Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά τη θέση που πρέπει να έχει η πατρίδα μας στην μετά κρίση εποχή».
Ριζικά διαφορετική υπήρξε η ανάγνωση του γενικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ο κος Τσακαλώτος παρατήρησε πως το πλεόνασμα για το έτος 2013, δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί, καθώς αμφισβητείται, τόσο απ τους συμβούλους της Α. Μέρκελ, όσο και από τον ΟΟΣΑ. «Όλες οι εκθέσεις για την παγκόσμια οικονομία, μιλάνε για αστάθεια και διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου – ενώ ακόμα και σε χώρες που παρουσιάζουν οικονομική ανάκαμψη, όπως οι ΗΠΑ, παρατηρείται αύξηση των ανισοτήτων». Το ίδιο το ΔΝΤ, λέει πως η οικονομική βελτίωση που παρουσιάζει η Ελλάδα, «δεν είναι δομική αλλά κυκλική, και όταν ξαναρχίσουμε να έχουμε ανάπτυξη, θα έχουμε πρόβλημα στο ισοζύγιο πληρωμών».
Ο προϋπολογισμός του 2014 συνεπώς, βασίζεται σε αμφίβολες συντεταγμένες και έωλες προβλέψεις, αλλά οδηγεί σε πραγματική κατεδάφιση των υπολειμμάτων του κοινωνικού κράτους – υποστήριξε ο κος Τσακαλώτος. Ο χαμηλότατος πληθωρισμός δεν εξασφαλίζει αναπτυξιακές προτεραιότητες, καθώς «για να κερδίσουμε ανταγωνιστικότητα έναντι της Γερμανίας θα πρέπει να έχουμε αρνητικό πληθωρισμό – κάτι που συνεπάγεται περαιτέρω μείωση μισθών, αύξηση (εξ αντιδιαστολής) του πραγματικού επιτοκίου δανεισμού και αύξηση του χρέους, καθώς μειώνεται το ονομαστικό ΑΕΠ».
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης έπρεπε να ξεκινήσει για την ίδια την οικονομική πολιτική και αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, όσο και για αλλαγές στο ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο οφείλει να αναζητήσει νέες προσεγγίσεις, αλλά και να διασφαλίσει στα φτωχά κοινωνικά στρώματα πως δεν θα υπάρξει χειροτέρευση της κατάστασής τους.
«Αρχή της σοφίας, είναι να βάλεις τέρμα στην ύφεση» παρατήρησε ο κος Τσακαλώτος. Όσοι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι κυνικοί και νεοφιλελεύθεροι, θα πρέπει «να μην συνεχίσουν να σκάβουν στην ίδια κατεύθυνση: Να κάνουμε αν θέλετε συζήτηση για μιαν άλλη κατεύθυνση, αλλά δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε την ίδια συζήτηση, μνημόνιο με μνημόνιο, λάθος με λάθος» κατέληξε ο κος Τσακαλώτος.
Facebook Comments