Eurobank: Πολιτική σταθερότητα και πλεονάσματα θα κρίνουν την επιτυχία
Πολιτική σταθερότητα και πλεονάσματα θα κρίνουν την επιτυχία
Πολιτική σταθερότητα και πλεονάσματα θα κρίνουν την επιτυχία
Στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» γίνεται αναφορά στα θέματα της άρσης των πλειστηριασμών, του δημοσιονομικού κενού του 2014 και της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού ώστε να επιτευχθεί και η αποδέσμευση της δόσης του ενός δισ. στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.
Σχετικά με τα ανοικτά θέματα, τονίζεται ότι η λύση στο ζήτημα της απελευθέρωσης υπό όρους των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς τον τραπεζικό τομέα είναι απαραίτητη, ώστε να μειωθεί η αβεβαιότητα στην αγορά ακινήτων και στο τραπεζικό σύστημα.
Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, υπογραμμίζεται ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διατήρηση των βιομηχανιών θα πρέπει να ληφθούν με βάση το ότι δεν είναι δυνατή η επιβάρυνση των «συνήθων υπόπτων» (μισθωτών και συνταξιούχων) με επιπλέον φόρους για τη διατήρηση ελλειμματικών κρατικών δραστηριοτήτων.
Σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων για τα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ), οι αναλυτές της Eurobank αναφέρουν ότι, μετά τις αλλαγές που προκλήθηκαν από τις αντιδράσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τα έσοδα από αυτόν αναμένεται να μειωθούν στα 2,65 δισ. ευρώ, απώλεια στον Προϋπολογισμό η οποία για να αντισταθμιστεί μειώθηκαν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 0,20 δισ.
«Η μείωση των δαπανών του ΠΔΕ – με όλες τις αντιαναπτυξιακές συνέπειες που μπορεί να έχει – για ακόμη μια φορά χρησιμοποιείται ως η εύκολη λύση για τη διόρθωση αποκλίσεων του προϋπολογισμού» αναφέρεται. Ωστόσο, κατά τους αναλυτές της Eurobank, το παραπάνω δεν είναι το μόνο ανοικτό θέμα όσον αφορά στον φόρο, καθώς η τρόικα δεν εμπιστεύεται ακόμη τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και αναμένει ότι τα έσοδα θα είναι ακόμη χαμηλότερα. Ως θετική έκβαση χαρακτηρίζεται η πρόσφατη πληροφόρηση ότι η κυβέρνηση αναμένει την τελική γνωμοδότηση της τρόικας και σκοπεύει να καταθέσει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2014.
Σχετικά με τη συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (αυτών που περιλαμβάνονται ως προαπαιτούμενες για την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου 2013 και αυτών που επισημάνθηκαν από την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ) στο δελτίο τονίζεται ότι η νομοθετική παρέμβαση που (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές) προωθείται για την εξάλειψη του 80% των στρεβλώσεων που επεσήμανε ο ΟΟΣΑ, θα πρέπει να αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα και όχι να περιοριστεί σε διορθώσεις.
«Η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων καθυστέρησε. Θα έπρεπε να αποτελεί έναν από τους πρώτους στόχους του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» υπογραμμίζεται.
Facebook Comments