Ο Γενικός Δείκτης χρησιμοποιώντας ως καταλύτη τη κατώτερη των προσδοκιών αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s -παρέμεινε στη κατηγορία υψηλού κινδύνου C – διέσπασε ανοδικά τη ζώνη αντίστασης των 1200 με 1180 μονάδων ενεργοποιώντας έτσι σημαντικές εντολές αγορών.

Από εκεί και έπειτα όμως ο δείκτης δηλώνοντας αδυναμία συνέχειας προς την αντίσταση των 1245 μονάδων αναδιπλώθηκε καθοδικά προσεγγίζοντας εκ νέου το άνω όριο της ζώνης, στις 1200 μονάδες. Πιθανή επιβεβαιωμένη επανείσοδο του δείκτη μέσα στο επίπεδο των 1.200 με 1.180 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα επιβαρύνει το ημερήσιο διάγραμμα τιμών χαρακτηρίζοντας την ανοδική διαφυγή της περασμένης Δευτέρας ως “fake” , τεχνικό γεγονός, που θα θέσει ως βραχυχρόνιο πτωτικό στόχο τις 1145 μονάδες. Καθοδικές αποκλίσεις (Bearish Divergence) και άρνηση να ακολουθήσουν την πρόσφατη άνοδο του Γενικού Δείκτη λαμβάνουμε από αρκετούς τεχνικούς δείκτες, όπως για παράδειγμα από τον νεφελώδες Corona Swing Position, όπου παρά την καταγραφή νέων υψηλών από τον Γενικό εκείνος συνεχίζει τη καθοδική του πορεία εμφανίζοντας πιθανή αποδυνάμωση της ανοδικής συνέχειας προς τα όρια των 1245 και 1280 μονάδων.

Σε αντίθεση με το Γενικό Δείκτη ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έχει ήδη εισέλθει στην ανάλογη σε σημαντικότητα ζώνη των 400 με 394 μονάδων παρουσιάζοντας εμφανή διαγραμματική αδυναμία κίνησης προς το ισχυρό όριο αντίστασης των 410 με 416 μονάδων. Ημερήσια κλεισίματα κάτω κυρίως από τις 390 μονάδες θα βάλουν τις βάσεις για την εκδήλωση μιας βίαιης καθοδικής κίνησης προς τις 375 με 370 μονάδες προβληματίζοντας έντονα για τη μετέπειτα βραχυχρόνια πορεία του δείκτη. Και εδώ όπως και στο Γενικό Δείκτη οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες ορμής εμφανίζουν αρνητική απόκλιση (Bearish Divergence) προϊδεάζοντας μας για την «κενότητα» της πρόσφατης ανοδικής διάσπασης των 400 μονάδων. Επίσης τεχνικά σημάδια «πλήρωσης» της ανόδου και πιθανής αναστροφής λαμβάνουμε μερικώς  από κάποιους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως για παράδειγμα από την ΕΕΕ, όπου απειλεί τη στήριξη των 20 ευρώ, των ΕΛΠΕ με την καταγραφή τιμών κάτω από τα 9 ευρώ, της ΔΕΗ με το σχηματισμό ανοδικού   ”ceiling” πέριξ των 11,20 ευρώ.

Του Απόστολου Μάνθου,
Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Κατεύθυνσης

Facebook Comments