Το επόμενο «βήμα» στη φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να στοχεύει σε έναν ενιαίο συντελεστή για τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων. Τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις. Αυτό προβλέπει μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Γραμμική Φορολόγηση:

Μια νέα αρχή;» η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε όπως αναφέρεται στη μελέτη να θεραπεύσει τις αστοχίες από τις αλλαγές που έγιναν στο σύστημα φορολόγησης. Στόχος είναι να εξισωθούν οι συντελεστές φορολόγησης μικρών και μεγάλων εισοδημάτων. Να στηριχθούν τα μικρά εισοδήματα χωρίς να τιμωρηθούν τα μεγάλα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα επιδόματα και οι ελαφρύνσεις και να αντικατασταθούν με δημόσιες παροχές όπου είναι απαραίτητο.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες προβλέπει ενιαίο συντελεστή φορολόγησης στο 20% για όλα τα εισοδήματα τόσο για επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.

Για τα χαμηλά εισοδήματα (μέχρι 20.000 τον χρόνο) των μισθωτών και των συνταξιούχων υπολογίζεται συντελεστής 10%. Οπως εξειδικεύεται για τα εισοδήματα έως 20.000 θα υπάρχει φορολογική έκπτωση 700 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα μειώνεται κατά 50 ευρώ μέχρι να μηδενισθεί στα 20.001 ευρώ. Δηλαδή κάποιος που έχει εισόδημα 7.000 ευρώ θα έχει έκπτωση ύψους 700 ευρώ. Στα 8.000 ευρώ εισοδήματος η έκπτωση μειώνεται στα 650 ευρώ. Οσο αυξάνεται το εισόδημα θα μειώνεται η έκπτωση. Με το νέο σύστημα αναμένεται να μειωθεί η φορολόγηση των επαγγελματιών, να ελαφρυνθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ θα επιβαρυνθούν μερικώς οι μεσαίοι. Αυτό θα έχει κάποιο πολιτικό αντίκτυπο όπως τονίζεται στη μελέτη στους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης αλλά μπορεί να διορθωθεί με κάποιες παροχές.

Σε κάθε περίπτωση στη μελέτη αναφέρεται ότι το νέο σύστημα φορολόγησης θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω. Η μελέτη του ΙΟΒΕ που εκπονήθηκε από τον καθηγητή Ν. Καραβίτη αναλύει και τις παθογένειες του ελληνικού φορολογικού συστήματος μέχρι τώρα, τις οποίες εντοπίζει στην πολυδιάσπαση του συστήματος και τον διαφορετικό τρόπο φορολόγησης ομοειδών εισοδημάτων, την αδιαφάνεια, την πολυπλοκότητα, αλλά κυρίως την αδυναμία συλλογής εσόδων, παρά τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Σύμφωνα με τη μελέτη η πρωταρχική λειτουργία του φορολογικού συστήματος είναι η συλλογή εσόδων με την πρόκληση των ελάχιστων δυνατών παραμορφώσεων στην οικονομία. Τα έσοδα που συλλέγει το φορολογικό σύστημα είναι αυτά τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση των λειτουργιών του κράτους και κυρίως του κοινωνικού του ρόλου. Στη μελέτη αναλύεται πώς το φορολογικό σύστημα έχει αποδειχθεί ανεπαρκές για την αναδιανομή του εισοδήματος και πώς ο ρόλος αυτός είναι καλύτερα να αφεθεί στην πολιτική των δαπανών.

Κατά την παρουσίαση της μελέτης ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Οδ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη μιας αναπτυξιακής επανεκκίνησης στην ελληνική οικονομία χωρίς να υπάρξει οπισθοδρόμηση στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης αλλά στη βάση μεταρρυθμίσεων. Οπως σημείωσε, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός φορολογικού συστήματος που θα χαρακτηρίζεται πρώτα απ’ όλα από απλότητα και σταθερότητα αποτελεί μείζονα προϋπόθεση προς αυτή την κατεύθυνση.

Facebook Comments