Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει πως από τις μέχρι τώρα συζητήσεις απορρέει το συμπέρασμα πως η Αθήνα έχει δεσμευτεί για τη δόση των 450 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ (πρέπει να καταβληθούν στις 9 Απριλίου), ενώ παράλληλα στοχεύει να αντλήσει υποστήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που μέχρι τώρα έχει λάβει μια πιο ήπια στάση σε σχέση με τους Ευρωπαίους πιστωτές της.

Έλληνας αξιωματούχους που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του τόνισε στη βρετανική εφημερίδα: «Η εντύπωση που έχει η Αθήνα εδώ και καιρό είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν κρατήσει μια πολύ πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα.

Από την αρχή κράτησαν αποστάσεις από τη Γερμανία ασκώντας κριτική για την κυριαρχία της στην Ευρώπη και για τις επιβαλλόμενες, από αυτήν, πολιτικές λιτότητας. Οι ΗΠΑ φοβούνται πως τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν όλα αυτά για την ευρωπαϊκή ενότητα. Ένα Grexit θα άφηνε τις αγορές εκτός ελέγχου. Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει η Ουάσιγκτον.».

Επί του παρόντος, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει επί αμερικανικού εδάφους, καθώς θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τις διεθνείς υποθέσεις των ΗΠΑ, Νάθαν Σιτς. Αυτό που επιδιώκει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είναι να βελτιώσει τους δεσμούς με το ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ ιδιαίτερα και παράλληλα έχει την ελπίδα πως θα κερδίσει την υποστήριξη των αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Άμεσος στόχος είναι να πιέσει ο αμερικανικός παράγοντας τους Ευρωπαίους να επιβραδύνουν τις απαιτήσεις τους προς την Ελλάδα.

Μια ακόμα στροφή

Σύμφωνα με τον Guardian, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε και από το ΔΝΤ το μήνυμα για μεταρρυθμίσεις. Μόνο που αυτό δεν είναι ένα εύκολο έργο για την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η εφημερίδα. Και τούτο διότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αρκετές φωνές που αντιτίθενται σε αυτού του είδους τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων (δίνει το παράδειγμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη). Την ίδια στιγμή, σε διεθνές επίπεδο, έχει αναπτυχθεί μια έντονη κερδοσκοπία γύρω από την ανάγκη ο Τσίπρας να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τις ακραίες αριστερές δυνάμεις του κόμματός του, να πάψει να συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ και να αναζητήσει στήριξη από κεντρώες δυνάμεις του πολιτικού φάσματος.
Ο Δημήτρης Κερίδης, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, λέει: «Είτε ο Τσίπρας να κάνει μια πολιτική στροφή που του έχει ζητηθεί, είτε η Ελλάδα θα τρακάρει. Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση με την παρούσα μορφή της δεν μπορεί να επιβιώσει».

Facebook Comments