«Η Ελλάδα ζει σε κατάσταση ασφυξίας. Βουτάει στα αποθεματικά των διάφορων κρατικών φορέων για να καταβάλλει συντάξεις και μισθούς. Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι έχουν μείνει 2 δισ. για να γίνουν αυτές οι πληρωμές και ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί μέχρι την Παρασκευή», γράφει ο δημοσιογράφος των New York Times, Thomas Landon.


Το άρθρο έχει τίτλο «Η Ελλάδα εκπέμπει προειδοποιητικά σήματα για το χρέος της», στο οποίο γίνεται αναφορά στο «ήσυχο» ραντεβού που είχε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον Lee C. Boucheit τον κοσμήτορα των δικηγόρων διεθνώς σε θέματα χρέους.

Αν και προσέλκυσε σχετικά μικρό ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ, συγκριτικά με τις συναντήσεις του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Αμερικάνο ομόλογό του Jacob J. Lew, η συγκεκριμένη συνάντηση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη από τον αρθρογράφο των NYT.

«Καθώς η Ελλάδα πασχίζει να βρει λύση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η συνάντηση υποδηλώνει ότι η Αθήνα ενδέχεται να διατηρεί ακόμα ελπίδες για αναδιάρθρωση του χρέους της που αγγίζει τα 303 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει το άρθρο.

Παρόλο που δεν γνωρίζει κανείς τι ειπώθηκε στη συνάντηση, αφού και οι δύο συμμετέχοντες αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωσή της, «το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να διερευνά τις πιθανότητες για αναδιάρθρωση, υποδηλώνει πόσο κοντά βρίσκεται η Ελλάδα στην χρεωκοπία λόγω του βαρύτατου χρέους των δισεκατομμυρίων ευρών που πρέπει να καταβάλει τις επόμενες εβδομάδες», σημειώνουν οι NYT.

Ο κ. Buchheit, συνεργάτης της Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στην εκπροσώπηση κυβερνήσεων που αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Ήταν υπεύθυνος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, σε μία περίοδο που ο κίνδυνος της ελληνικής χρεοκοπίας και του Grexit απειλούσε άμεσα την Ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι ασφυκτική, με την Κυβέρνηση να αντλεί χρήματα από κρατικούς φορείς για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, καταλήγει το άρθρο, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου οικονομικών, η χώρα έχει επαρκή ρευστότητα μέχρι την Παρασκευή.

«Το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει κουρευτεί», λέει ένας πρώην ανώτερος οικονομολόγος του ΔΝΤ ο οποίος είχε την επίβλεψη του προγράμματος λιτότητας στην Ιρλανδία, και συνεχίζει λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε πραγματικά να απαλλαγούμε από την αυτή την εποπτεία Ουάσινγκτον-Βερολίνο-Βρυξέλλες προς την Ελλάδα -αυτό είναι το διαβρωτικό μέρος της συμφωνίας και υποβαθμίζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη».

Σε ότι αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη, το άρθρο σημειώνει: «Από τότε που έγινε υπουργός Οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης έχει στοιχηματίσει ότι η Ευρώπη και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ειδικά, δεν θα θέλουν να κατηγορηθούν ότι ανάγκασαν την Ελλάδα σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Με το ρολόι του χρέους να χτυπά και την Ελλάδα να ξεμένει γρήγορα από μετρητά, οι επόμενες εβδομάδες θα αποκαλύψουν τη σοφία αυτού του στοιχήματος».

Facebook Comments