Ενδιαφέρον για Νηρέα, Σελόντα από την HIG Capital
H HIG, η οποία διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 22 δισ. δολαρίων
H HIG, η οποία διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 22 δισ. δολαρίων
Την προοπτική να τοποθετηθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης, αλλά και λειτουργικά κέρδη της τάξης των 20 εκατ. ευρώ και άνω, εξετάζει το αμερικανικό private equity HIG Capital.
H HIG, η οποία διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 22 δισ. δολαρίων, έχει ήδη αποκτήσει, από το 2014, τον έλεγχο της ελληνικής κατασκευάστριας συστημάτων συσκευασίας M. J. Maillis Group. Παράλληλα συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών που εκτιμάται ότι διεκδικούν με αξιώσεις την εξαγορά των «Νηρέα» και «Σελόντα», των δύο μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, στον σχετικό διαγωνισμό που διενεργούν οι πιστώτριες τράπεζες στις οποίες έχει περάσει ο έλεγχος του μετοχικού τους κεφαλαίου μετά την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωσή του. Η short list με τους επιλεγμένους επενδυτές που θα περάσουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, αναμένεται να σχηματιστεί εντός του επόμενου μήνα από τις τράπεζες και οι σχετικές πληροφορίες φέρουν την HIG μεταξύ των ισχυρότερων διεκδικητών, όπως και την επίσης αμερικανική Amerra Capital Management.
Ωστόσο, το επενδυτικό ενδιαφέρον της HIG Capital δεν εξαντλείται εδώ, αφού σύμφωνα με πηγές της αγοράς έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με τις διοικήσεις ή και τους πιστωτές ενός αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων που πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια επιλογής.
Μεταξύ αυτών και με επώνυμο ελληνικό όμιλο παραγωγής και εξαγωγής δομικών υλικών.
Το επίμονο ενδιαφέρον του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου πηγάζει από την πεποίθηση των επικεφαλής του γερμανικού και του γαλλικού γραφείου του, Βόλφγκανγκ Μπίντερμαν και Ολιβιέ Μπογιαντζιάν αντίστοιχα, ότι υπάρχει σημαντική αξία στο ελληνικό επιχειρείν, εξηγούν στην «Κ» στελέχη της αγοράς με ενδελεχή γνώση της ατζέντας τους. «Ο Βόλφγκανγκ Μπίντερμαν είναι από εκείνους τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων που αντιμετωπίζουν την κρίση στην Ελλάδα ως ευκαιρία και για τον λόγο αυτό το επιτελείο του όχι μόνον πρόκρινε προ ετών την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της M. J. Maillis Group, αλλά και συνεχίζει να επιδιώκει νέες συμφωνίες στην ελληνική αγορά», προσθέτουν.
Με το project στις ιχθυοκαλλιέργειες, πάντως, ασχολείται η γαλλική μονάδα της HIG και ειδικότερα ο επικεφαλής της Ολιβιέ Μπογιαντζιάν. Το σύνολο όμως του ευρωπαϊκού δυναμικού του private equity, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, έχει χαρτογραφήσει δυνητικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Ως θρυαλλίδα δημιουργίας νέων ευκαιριών το private equity αντιμετωπίζει τη διαδικασία αποεπένδυσης των ελληνικών συστημικών τραπεζών από τις μη τραπεζικές συμμετοχές τους, αλλά και τη διαδικασία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. Οπως ξεκαθαρίζεται αρμοδίως, πάντως, η HIG Capital δεν ενδιαφέρεται για τον χρηματοοικονομικό κλάδο αλλά για τον παραγωγικό και εξαγωγικό τομέα.
Η HIG Capital, που εδρεύει στο Μαϊάμι, ιδρύθηκε το 1993 από τους αμερικανο-λιβανέζους επιχειρηματίες Sami Mnaymneh και Tony Tamer. Ο πρώτος έχει εκτενή προϋπηρεσία στο The Blackstone Group και ο δεύτερος στην Bain & Company. Ομιλοι που με τη σειρά τους έχουν σήμερα επίσης θέσεις ή δραστηριότητα στην Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο των επιμέρους κεφαλαίων του ομίλου περιλαμβάνει μονάδες που επενδύουν τόσο σε μετοχές όσο και σε χρέος αλλά και εξαγορές, ανακεφαλαιοποίηση, ακίνητα και εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία. Εχει διαχειριστεί από την ίδρυσή της περισσότερες από 200 μεσαίες –για τα διεθνή δεδομένα– επιχειρήσεις, ενώ στην τρέχουσα συγκυρία υπολογίζεται πως ελέγχει ή συμμετέχει σε περίπου εκατό εταιρείες, των οποίων οι αθροιστικές πωλήσεις ξεπερνούν τα 30 δισ. δολάρια.
Facebook Comments