Στα χέρια των ξένων επενδυτών βρίσκεται πλέον η αγορά. Οι οποίοι απλώς σκούπισαν… τα χαρτιά που είχαν οι Έλληνες επενδυτές, και πούλησαν μετοχές αξίας 1,967 δισ. ευρώ, αλλά αγόρασαν και 111 εκατ. ευρώ μετοχές παραπάνω, επενδύοντας συνολικά το 2013, 2,078 δισ. ευρώ!

Ακόμα κι αν περιορίζουν τις εντολές αγορών και πάλι είναι σημαντικές, ικανές να κατευθύνουν την αγορά προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Χ.Α., οι ξένοι επενδυτές τον Δεκέμβριο 2013 πραγματοποίησαν το 52,2% των συναλλαγών (σε σχέση με το 68,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Δεκέμβριο 2012 είχαν πραγματοποιήσει το 31,9% των συναλλαγών).

Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές τον Δεκέμβριο 2013 πραγματοποίησαν το 31,7% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 17,9% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 40,7% των συναλλαγών). Οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές (ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες) τον Δεκέμβριο 2013 πραγματοποίησαν το 12,7% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 11,9% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 24,4% των συναλλαγών).

Πάντως, ο Δεκέμβριος ήταν ο 14ος συνεχόμενος μήνα που οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην Ελληνική Αγορά υπερέβησαν τις εκροές, σύμφωνα με τα στοιχεία ΑξίαNumbers που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΧΑΕ. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 49,6% έναντι 48,5% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 2,3% (συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 31,0% παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως 5,4% του συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα που ήταν 29,4%).

Η συνολική αξία συναλλαγών στο Χ.Α. τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε σε 2,16 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 29,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένη κατά 123,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν το 52,2% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Η Μέση Ημερήσια Αξία Συναλλαγών του Δεκεμβρίου 2013 ήταν €113,79 εκατ., μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα (€145,64 εκατ.) και αυξημένη της αντίστοιχης του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους (€53,75 εκατ.).

Σενάρια και φόβοι

Χωρίς να αλλάζει κάτι ως προς την τάση, η αγορά διόρθωσε οριακά την Δευτέρα, σε μία συνεδρίαση διακυμάνσεων και ανίχνευσης των προθέσεων των επενδυτών, έπειτα από ένα ανοδικό σερί έξι συνεδριάσεων. Τα κέρδη από την αρχή του χρόνου παραμένουν εντυπωσιακά πάνω από 10% και θεωρείται βέβαιο ότι η όποια κίνηση προς τις 1.350 μονάδες αρχικά και στη συνέχεια προς τις 1.450 μονάδες, δεν θα γίνει… άκοπα.

Μιά σειρά από παράγοντες αναγκάζουν τους Έλληνες και τους ξένους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις. Το καλό νέο του αναβαλλόμενου φόρου στις τράπεζες μπορεί να οριστικοποιήθηκε μέσω απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, πλην όμως, η τρόικα που έρχεται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, είναι αυτή που θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης της Blackrock βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς αυτό είναι το ζητούμενο που αναμένουν οι ξένοι επενδυτές για να διαθέσουν κεφάλαια στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Επίσης, η φήμη που είδε χθες το φως της δημοσιότητας περί απομάκρυνσης του κ. Ι. Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών και η τοποθέτησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς την Άνοιξη λήγει η θητεία Προβόπουλου, δεν αρέσει στους ξένους που θεωρούν ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που έχει θέσει τους στόχους για την έξοδο της χώρας από την κρίση, προετοιμάζοντας επίσης, την πρώτη ελληνική έκδοση μετά από τέσσερα χρόνια. Από εκεί και πέρα τα πολιτικά ρίσκα παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική προεδρεία στην Ε.Ε. δημιουργεί συνθήκες κάποια από τα προβλήματα να μπουν κάτω από το χαλί…

Facebook Comments