Όλο και περισσότεροι προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την επούλωση των πληγών της χώρας
Όλο και περισσότεροι προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την επούλωση των πληγών της χώρας
Όλο και περισσότεροι προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την επούλωση των πληγών της χώρας
Αν όμως υπήρχαν έστω και ψήγματα ειλικρίνειας σε αυτήν την διαδικασία, θα περίμενε κανείς και άλλες ενέργειες:
Θα περίμενε το ΣΔΟΕ να έχει τα μέσα και την επιτακτική εντολή να «ξεσκονίσει» την λίστα Λαγκάρντ και όλες τις παρόμοιες λίστες που διαθέτει το Δημόσιο με υποψήφιους φοροφυγάδες και να εισπράξει σημαντικά ποσά.
Θα περίμενε κανείς να φορολογηθούν οι εφοπλιστές ανάλογα με τα κέρδη τους και όχι με το «ό,τι προαιρείσθε», παρά τις προειδοποιήσεις της ίδιας της ΕΕ για την ευνοϊκή μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν, με παραβίαση των κανόνων περί ανταγωνισμού.
Θα περίμενε κανείς να έχει νοικοκυρευτεί το κύκλωμα εμπορίας καυσίμων και να ξεριζωθεί το εκτεταμένο λαθρεμπόριο, που είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που πλήττουν σοβαρά τα δημόσια έσοδα. Η εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου σε όλο το κύκλωμα παραγωγής/διακίνησης/εμπορίας είναι επείγουσα, όπως και η γεωγραφική παρακολούθηση των μέσων μεταφοράς (βυτία/πλοία).
Αυτό προβλέπει ο νόμος 4072/2012, όμως η εφαρμογή του έχει περιοριστεί στον έλεγχο των πρατηρίων, ενώ το πάρτι του λαθρεμπορίου σε διυλιστήρια, διακίνηση και ναυτιλία καλά κρατεί. Οι υπογραφές των υπουργικών αποφάσεων για την ολοκλήρωση του συστήματος ελέγχου καθυστερούν αδικαιολόγητα, υποδεικνύοντας προφανή έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Θα περίμενε κανείς οι τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν φορτώνοντας τους πολίτες με τεράστια χρέη, να βοηθήσουν με ρευστότητα στην σωτηρία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Αντί γι’ αυτό, σκάει η βόμβα των τεράστιων θαλασσοδανείων που χρεοκόπησαν εύρωστα ιδρύματα όπως το Τ.Τ και που σίγουρα δεν είναι η μόνη περίπτωση.
Όμως, αντί να έχουν σταματήσει αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς και σπατάλης, η «Αυγή» της 13ης Ιανουαρίου 2014 έχει αποκαλύψεις για νέα μεγάλα δάνεια που πρόκειται να παρασχεθούν σε συστημικά ΜΜΕ και καναλάρχες. Ταυτόχρονα, ενώ στις «συστημικές» τράπεζες τα ποσοστά του ΤΧΣ (δηλαδή του δημοσίου) κυμαίνονται από 81% έως 93% περίπου, μεθοδεύεται η επαναϊδιωτικοποίησή τους με κεφάλαια χαμηλότερα από αυτά που διέθεσε το ΤΧΣ.
Το μεγάλο φαγοπότι που οδήγησε στην χρεοκοπία της χώρας έχει συγκεκριμένη προέλευση και ονοματεπώνυμα. Αν δεν υπήρχαν τα θαλασσοδάνεια, οι μίζες των εξοπλιστικών, το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, αν είχαν αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ και οι συναφείς, δεν θα υπήρχε μνημόνιο.
Έχει γίνει πλέον ευρύτατα κατανοητός ο ρόλος της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της διαπλοκής στο ναυάγιο της οικονομίας. Οι ισοπεδωτικές λογικές του «μαζί τα φάγαμε», που χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την ισοπέδωση της κοινωνίας, δεν έχουν άλλο χρόνο μπροστά τους. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται πως πρέπει να αλλάξει ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίον διοικείται η χώρα. Η διπλή πρόσδεση της κυβέρνησης στο δόγμα των μνημονίων και στην εγχώρια διαπλοκή οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο, στερείται οιασδήποτε θετικής προοπτικής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τρόπος που χειρίστηκε ο πρωθυπουργός την ελληνική προεδρία της ΕΕ: Υποταγή και δηλώσεις συμμόρφωσης στην σκληρή λιτότητα. Όμως, η ελληνική προεδρία ήταν ευκαιρία να μπει στην ατζέντα επιτακτικά το κούρεμα του χρέους και η ουσιαστική στροφή στην ανάπτυξη, όπως προτείνει η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή μάλιστα που η καγκελάριος Μέρκελ ομολογούσε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για σκληρή διαπραγμάτευση του κουρέματος του χρέους και της απελευθέρωσης πόρων για ανάπτυξη επ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, με ταυτόχρονη κάθαρση και νοικοκύρεμα των εσωτερικών διαχρονικών πληγών της ελληνικής οικονομίας, είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ. Οι πολίτες στρέφονται στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί διαπιστώνουν πως χρειάζεται πλήρης αλλαγή πολιτικής.
Διαπιστώνουν πως το δίδυμο της υποταγής στους Μερκελιστές και στη διαπλοκή πρέπει να ηττηθεί. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης αυτής έχει τελειώσει και οι καθυστερήσεις δεν προβλέπεται να διαρκέσουν πολύ.
Facebook Comments