«Πόντους» στα Α/Κ δίνει το φορολογικό
Νέα πλεονεκτήματα αποκτούν τα αμοιβαία κεφάλαια το 2014 λόγω των μεταβολών στο μέτωπο των φορολογικών επιβαρύνσεων
Νέα πλεονεκτήματα αποκτούν τα αμοιβαία κεφάλαια το 2014 λόγω των μεταβολών στο μέτωπο των φορολογικών επιβαρύνσεων
Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα Α/Κ επιβαρύνονται φορολογικά με ένα χαμηλό συντελεστή επί του ύψους του ενεργητικού τους, μειωμένη είναι η φορολογική τους επιβάρυνση σε σύγκριση με τους μεμονωμένους καταθέτες τραπεζών.
Έτσι, στελέχη θεσμικών χαρτοφυλακίων εκτιμούν πως οι επενδυτές θα πρέπει να εμπιστευτούν τα Α/Κ είτε για να αποφύγουν το φόρο υπεραξίας σε μετοχές και ομόλογα, είτε για να διατηρήσουν μια αρκετά ικανοποιητική απόδοση χαμηλού κινδύνου, τώρα που βλέπουν τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων να αποκλιμακώνονται μήνα με τον μήνα.
Πώς θα μπορούσε να συμβεί το τελευταίο;
Πρώτον, εξ αιτίας του ότι το ύψος της επένδυσης των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό ενός μεμονωμένου επενδυτή, τα Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων καρπώνονται σαφώς υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων. Η διαφορά μάλιστα αυτή διευρύνεται στην περίπτωση των μικρών και των μεσαίων ιδιωτών επενδυτών, δηλαδή για άτομα με αποταμιεύσεις χαμηλότερες των εκατό χιλιάδων ευρώ (στα ποσά αυτά τα τραπεζικά επιτόκια είναι ακόμη πιο χαμηλά).
Και δεύτερον, επειδή τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης μέρους του χαρτοφυλακίου τους σε έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου και σε άλλους τίτλους σταθερού εισοδήματος που προσφέρουν υψηλότερες επιτοκιακές αποδόσεις και έτσι ανεβάζουν το μέσο επίπεδο των αποδόσεών τους.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα των Α/Κ θα πρέπει να προστεθούν η επαγγελματική διαχείριση και η διαφοροποίηση των επενδυτικών επιλογών με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι επενδυτές θα πρέπει να συνεκτιμούν παράγοντες όπως ο βαθμός κινδύνου και ο προτεινόμενος χρονικός ορίζοντας κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου, η ικανότητα των διαχειριστών του, καθώς και το σύνολο των προμηθειών με τις οποίες οι ΑΕΔΑΚ επιβαρύνουν τους πελάτες τους.
Θετικές αποδόσεις το 2013
Πολύ σημαντικές αποδόσεις αποκόμισαν το 2013 οι περισσότεροι μεριδιούχοι αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς:
• Ανοδικά κινήθηκαν οι αναπτυγμένες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας προσέφερε πολύ πιο υψηλές αποδόσεις, ενώ αντίθετα μικτή ήταν η εικόνα στις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές.
• Μεγάλα κέρδη απέφεραν τα ελληνικά ομόλογα (κρατικά και εταιρικά), όπως επίσης γενικότερα και τα ομόλογα των χωρών του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Νότου.
• Τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα ήταν τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, από τα 39 Α/Κ Μετοχικά Εσωτερικού, τα 37 κατέγραψαν κέρδη που έφτασαν ακόμη και το 46,47% (Α/Κ Ευρωπαϊκής Πίστης). Ακολούθησαν τα Alpha Επιθετικής Στρατηγικής (+44,97%), Alpha Blue Chips (+41,73%), ING (+40,79%), Eurobank Θεσμικών Χαρτοφυλακίων (+39,71%).
Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη και των Ομολογιακών Α/Κ Εσωτερικού, όπου τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν: Δήλος (+45,83%), Eurobank 1 (LF) Greek Government Bond (+44,71%), Interamerican Σταθερό (+43,87), Πειραιώς Value Plus (+43,43%).
Καθόλου ευκαταφρόνητα δεν ήταν και τα κέρδη των Α/Κ που το 2013 εστίασαν το ενδιαφέρον τους στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ανοδικά έκλεισαν και τα 14 Α/Κ της κατηγορίας, με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να επιτυγχάνουν τα NBG International Fund SICAV Global Equity B κα Α (+20,47% και +20,44% αντίστοιχα), Ευρωπαϊκή Πίστη Global Opportunities (+19,87%), Eurobank Global Equities (+18,97%), Alico Μετοχικό (+18,52%).
Στην κατηγορία των Διεθνών Ομολογιακών Α/Κ, κέρδη σημείωσαν το 2013 τα 10 από τα 14 Α/Κ. Στις πρώτες θέσεις είχαμε τα Ερμής Διεθνές (+14,64%), Δήλος Eurobank (+8,12%), Alpha Trust Strategic (+5,80%).
Facebook Comments