Η ώρα της… περιφέρειας
Η ώρα της... περιφέρειας
Τρελές αποδόσεις στην περιφέρεια μοιράζουν συγκινήσεις στην αγορά και φέρνουν στο προσκήνιο μετοχές που στην εποχή του μνημονίου οι επενδυτές, ούτε καν διαννοούνταν να… αγγίξουν.
Την ώρα που οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. δείχνουν να δυσκολεύονται στο να δώσουν κλεισίματα υψηλότερα των 1300 και 430 μονάδων, αργά αλλά σταθερά δείχνουν να αφυπνίζονται, συναλλακτικά και όχι μόνο, όλο και περισσότεροι τίτλοι μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, με σημαντικό ρίσκο το γεγονός ότι αρκετοί από τους μέχρι στιγμής “πρωταθλητές κερδών” να αναρριχώνται με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, εμπεριέχοντας αυξημένο κίνδυνο εγκλωβισμών.
Έτσι από την αρχή του χρόνου και έως και την σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή της Spider σημειώνει κέρδη 175%, του Μουζάκη 147,06%, της Compucon 112%, του Χατζηκρανιώτη 109%, ενώ ακολουθούν με κέρδη 69,86% η Audio Visual και με κέρδη 61,47% η Attica Group.
Τα γρήγορα και πολλά κέρδη της πρώτης εβδομάδας του χρόνου ήταν λογικό να επιβραδύνουν την δυναμική της ελληνικής Αγοράς και να αυξήσουν την προσφορά σε πλήθος μετοχών που έχουν υπεραποδώσει από την αρχή του έτους. Η αφορμή για την διόρθωση δόθηκε από τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τις ανάγκες κεφαλαίων των τραπεζών που είχαν τον πρώτο λόγο οδηγού στην ανοδική τάση. Σε δεύτερο χρόνο η Αγορά άρχισε να διαχέει ενδιαφέρον και ρευστότητα και σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ενώ δεν λείπουν και οι έντονες εξάρσεις σε τίτλους που δεν φημίζονται για τα ισχυρά θεμελιώδη τους.
Αυτή είναι και η βασική διαφοροποίηση της εικόνας του ταμπλό που μετά από καιρό δείχνει πιο ζωηρό μετά την ανοδική μονοτονία των χαρτιών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Μετά από αρκετό καιρό η Ελληνική αγορά ζει ένα «ολοκληρωμένο» January effect καθώς στον ανοδικό κύκλο του ξεκινήματος της χρονιάς οι υπεραποδόσεις των χαρτιών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι σημαντικές και φαίνεται να ξεπερνούν το σύμπλεγμα του πρόσημου του Γενικού Δείκτη. Η άνοδος αυτή μπορεί να θεωρηθεί καλοδεχούμενη αφού αφενός αποκαθιστά μερικώς τις «αδικίες» σε επίπεδο αποτιμήσεων αφετέρου είναι μια καλή ευκαιρία περιορισμού επισφαλών θέσεων σε μετοχές αμφίβολης επιχειρηματικής βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε να απαιτεί περισσότερες συναλλαγές για να κατοχυρώσει τις 1.300 μονάδες, επίπεδο στο οποίο εντοπίζεται η επόμενη ανοδική αντίσταση. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι ενώ οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από τις βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες. Το χαμηλό της διόρθωσης σημειώθηκε στις 1.255 μονάδες ενώ οι συναλλαγές έδειξαν να υποχωρούν από τα μέσα επίπεδα των 150 εκ. ευρώ που σημειώθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο της χρονιάς.
Οι αγοραστές φαίνεται να κρατάνε το πάνω χέρι παρά τις κατοχυρώσεις κερδών και να διατηρούν την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά. Θα αναμέναμε ωστόσο και την ερχόμενη εβδομάδα να διατηρηθεί η συσσώρευση «χωνέματος» των επιπέδων καθώς διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να εξομαλύνει την κλίση της ανόδου επαναφέροντας την σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς παράλληλα να αλλοιώνει την κατεύθυνση της τάσης».
Πάντως, χθες ολοκληρώθηκε μία δύσκολη εβδομάδα για την αγορά, όπου οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο και η κατοχύρωση κερδών έπειτα από τα κέρδη στις αρχές του μήνα, να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Οι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ως δικαιολογημένη, φυσιολογική και αναμενόμενη τη διόρθωση, από τη στιγμή που η ανοδική αντίδραση βασίστηκε στην προσδοκία, χωρίς να υπάρχει κάποια είδηση αλλαγής της τάσης.
Facebook Comments