Αυξημένος κατά 24,3% ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο

5 λεπτά ανάγνωση
15 Μαρτίου 2023

Αυξημένος κατά 24,3% εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2023 ο τζίρος του συνόλου των επιχειρήσεων της οικονομίας εν σχέσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Πιο ειδικά, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2023 ανήλθε σε 26.194.571 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022, που είχε ανέλθει σε 21.067.775 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2022 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, κατά 136,6%, ενώ τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, κατά 0,2%.

Μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία κατά 4,7%

Ειδικότερα, Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2022, βάσει του νέου πλαισίου προσδιορισμού είναι οι κάτωθι:

• Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών (36,3%) • Μεταποίηση (22,0%)

• Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού (12,4%) • Μεταφορά και Αποθήκευση (5,0%)

• Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (3,7%)

Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2021, βάσει του νέου πλαισίου προσδιορισμού είναι οι κάτωθι:

• Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών (41,1%)

• Μεταποίηση (21,2%)

• Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού (7,0%) • Μεταφορά και Αποθήκευση (5,1%)

• Ενημέρωση και Επικοινωνία (3,7%)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρηματιστήριο: : Μάχη ισορροπιών στο φινάλε – “Σβήστηκαν” οι πιέσεις στις δημοπρασίες

Χωρίς ουσιαστική μεταβολή ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Λεωφόρο Αθηνών.

Sell off στο ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες – Ρευστοποιήσεις και αυξημένος τζίρος

Ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων έπληξε το Χρηματιστήριο στο κλείσιμο της εβδομάδας.

Μείωση 5,4% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο

Μείωση 5,4% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο.