Ανδ. Γεωργίου: «Στην καρδιά της ΕΕ υφίσταμαι επί έξι χρόνια αμείλικτη δίωξη»

7 λεπτά ανάγνωση
10 Αυγούστου 2017

Δηλώσεις του Ανδρέα Γεωργίου φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ λέει ότι η μεγαλύτερη επιθυμία του είναι να σταματήσουν οι δικαστικές περιπέτειες και να μην σπιλώνεται το όνομά του.

«Στην καρδιά της ΕΕ υφίσταμαι επί έξι χρόνια αμείλικτη δίωξη, επειδή ακολουθούσα τους νόμους της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές περί στατιστικής καταγραφής», συμπληρώνει.

Στην εβδομαδιαία, που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη, υπάρχει μία ακόμη εκτενής αναφορά στον Γεωργίου, για τον οποίο μάλιστα στον τίτλο διατυπώνεται και το ρητορικό ερώτημα: «Μήπως ήταν υπερβολικά ειλικρινής;».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Γεωργίου κάθε τόσο απαλλασσόταν από όσα του καταλόγιζαν, αλλά μετά από λίγο βρισκόταν και πάλι μπλεγμένος σε δικαστικές περιπέτειες, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες, τις οποίες η Eurostat θεωρεί παράλογες. Στην Zeit μιλάει μάλιστα και ο πρώην διευθυντής της Eurostat, Βάλτερ Ράντερμαχερ- συνταξιούχος σήμερα- ο οποίος δηλώνει: «Ο Γεωργίου ήταν ο πρώτος, που υπολόγισε σωστά το ελληνικό κρατικό χρέος. Προηγουμένως, μετά από κάθε αλλαγή κυβέρνησης, προέκυπταν εντελώς νέα στοιχεία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ανδρέας Γεωργίου, ελέγχοντας τον τρόπο υπολογισμού των στατιστικών στοιχείων, εντόπισε ελλειμματικές ΔΕΚΟ ή κρατικές εγγυήσεις που δεν εμφανίζονταν πουθενά στις καταγραφές, διπλές καταχωρήσεις εσόδων ή και εντελώς λανθασμένα στοιχεία. Αυτές τις πρακτικές προσπάθησε να αλλάξει, για να βρεθεί κατηγορούμενος από «πολιτικούς όλων των κομμάτων» ότι έφερε εκείνος την Ελλάδα «κάτω από το κνούτο της τρόικας», συμπεραίνει η εφημερίδα.

Εξάλλου, στην ηλεκτρονική έκδοση της Zeit μιλάει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αντικρούει τον ισχυρισμό πως είτε ο ίδιος είτε η ελληνική δικαιοσύνη εκφράζουν δυσπιστία σχετικά με τα στοιχεία που είχε αποστείλει στις Βρυξέλλες ο Ανδρέας Γεωργίου για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διευκρινίζει βέβαια ότι σε έναν υπουργό Οικονομικών «δεν αρμόζει να σχολιάζει μία απόφαση της δικαιοσύνης», για να επισημάνει τελικά ότι η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση εις βάρος του Ανδρέα Γεωργίου δεν αφορά παραποίηση στοιχείων, αλλά ένα «ζήτημα ήσσονος σημασίας, διαδικαστικό».

Κατά συνέπεια, καταλήγει, «η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν».

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Εντάθηκαν εκ νέου οι πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία τον Φεβρουάριο, με

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,3% η ανεργία το δ’ τρίμηνο

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς το δ’ τρίμηνο του 2025 σε τριμηνιαία

Αύξηση 6,9% στον τζίρο του λιανεμπορίου τον Δεκέμβριο

Αύξηση 6,9% σημείωσε ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με