Αργεντινή: Κέρδη στο χρηματιστήριο λόγω … χρεοκοπίας

3 λεπτά ανάγνωση
2 Σεπτεμβρίου 2014

Η κρίση χρεών της Αργεντινής παράγει τα καλύτερα χρηματιστηριακά κέρδη στον κόσμο, καθώς οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές για να προφυλαχθούν από την υποτίμηση του πέσο και την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Ο γενικός δείκτης του Μπουένος Άιρες, Merval, έχει εκτιναχθεί 85% φέτος σε πέσο, μετά και την χρηματιστηριακή εκτίναξη του Αυγούστου που ακολούθησε την δεύτερη στάση πληρωμών της χώρας σε 13 χρόνια, στις 30 Ιουλίου.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 92 δεικτών που παρακολουθεί το Bloomberg, αν και η αύξηση περιορίζεται στο 43% σε δολάρια στον επίσημο συναλλαγματικό μηχανισμό και 27% στην ανεπίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, την οποία χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να παρακάμπτουν τους ελέγχους κεφαλαίων.

Το πέσο εμφανίζει την χειρότερη χρονιά σε μια δεκαετία και πλέον, καθώς έχει διολισθήσει 22% μέχρι στιγμής στο έτος. Πρόκειται για την μεγαλυτερη πτώση μετά τα νομίσματα της Γκάνας και της Ουκρανίας. Ο πληθωρισμός «τρέχει» με περίπου 38%.

Τα κέρδη του δείκτη Merval συναγωνίζεται μόνο ο γενικός δείκτης DFM του Ντουμπάι, όταν οι μετρήσεις γίνουν σε δολάρια στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υποβάθμιση» ή νέο φωτεινό κεφάλαιο η αλλαγή πίστας του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

Η MSCI, ο μεγαλύτερος πάροχος δεικτών στον κόσμο με τα κεφάλαια που είναι

BofA: Επενδυτικό comeback για την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές

Ισχυρές εισροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές αναμένει για το 2026 η

Οι τράπεζες στηρίζουν την άνοδο του Χρηματιστηρίου εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας

Το Χρηματιστήριο διατήρησε την ανοδική του δυναμική, αγνοώντας τις διεθνείς πιέσεις.