Οι επενδυτές και οι αναλυτές το 2013 μιλούσαν συνέχεια για τη «Μεγάλη Στροφή » – πώς, δηλαδή, πλημμύρες χρημάτων θα έβγαιναν από τις αγορές σταθερού εισοδήματος και θα κατευθυνόντουσαν προς τις μετοχές, τονίζοντας το γεγονός του ότι τα ομόλογα δεν είναι τόσο ελκυστικά όσο οι μετοχές.

Τώρα όμως το μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι εάν το 2014 θα σημειωθεί μία άλλη «Μεγάλη Στροφή»: Μακριά από τις μετοχές που έχουν υπεραποδώσει και έχουν σημειώσει εντυπωσιακό ράλι και προς τις ευρωπαϊκές αγορές που έχουν μείνει πίσω. Και απαντούν πως «ναι».

Παρά την αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τους ψιθύρους για μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Federal Reserve των ΗΠΑ , οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν σημαντικό ράλι το 2013, γράφοντας μάλιστα την ισχυρότερη χρονιά τους από το 1997, με τον S&P 500 να εκτινάσσεται κατά 30%, τον δείκτη Nasdaq κατά 38% και τον Dow Jones κατά 27%, ενώ Dow Jones και ο S&P 500 τελείωσαν το έτος σε επίπεδα – ρεκόρ. Στην Ασία, ο νικητής ήταν ο Nikkei της Ιαπωνίας, ο οποίος έτρεξε 52%.

Στην Ευρώπη, τις ισχυρότερες αποδόσεις σημείωσε ο DΑΧ της Γερμανίας, ο οποίος ενισχύθηκε 23%. Ο CAC 40 της Γαλλίας σημείωσε άνοδο 18%, ο ΙΒΕΧ της Ισπανίας ενισχύθηκε 21% και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε 12% υψηλότερα. Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE έκλεισε το 2013 με άνοδο 14%.

Οι Αμερικανοί επενδυτές αγοράζουν Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν να απολαμβάνουν γενναίες εισροές από τους επενδυτές των ΗΠΑ και το 2014, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Thomson Reuters Lipper, λόγω των ενισχυμένων προσδοκιών στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Lipper σε 98 κεφάλαια, με έδρα τις ΗΠΑ, που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές, 463 εκατ. δολάρια έχουν κατευθυνθεί προς την Ευρώπη από τις αρχές του έτους και μέχρι την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιανουαρίου.

Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο επίπεδο ροών κεφαλαίων προς την Ευρώπη από τα τέλη Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας την 28η συνεχόμενη εβδομάδα καθαρών εισροών, το μεγαλύτερο σερί από το 1992.

Το 2013 οι ευρωπαϊκές μετοχές είδαν καθαρές εισροές – ρεκόρ ύψους 16,3 δισ. δολαρίων από τους επενδυτές των ΗΠΑ, σχεδόν τρεις φορές πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ των 5,8 δισ. δολαρίων που σημειώθηκε το 2006. Οι εισροές επιταχύνθηκαν σημαντικά κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με τους επενδυτές να τοποθετούν στην Ευρώπη 7,6 δισ. δολάρια συνολικά.

Οι δυναμικές αυτές εισροές έχουν πυροδοτήσει ένα απότομο ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές και ιδιαίτερα στις αγορές της περιφέρειας της ευρωζώνης, με τον δείκτη PSI 20 της Πορτογαλίας να σημειώνει κέρδη της τάξης του 8% από τις αρχές του έτους, τον IBEX Μαδρίτης 4%, τον FTSE MIB του Μιλάνου 3,4%, τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέχρι 10,9% και τον ISEQ του Δουβλίνου 4,9%.

Credit Suisse: «Υποτιμάται η ανάκαμψη στην Ευρώπη»

Σύμφωνα με τον κ. Μπον Πάρκερ, αναλυτή της Credit Suisse, το κύριο θέμα για της αγορές εφέτος είναι οι long θέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές. Πιστεύει ότι θα δούμε περισσότερους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών στις ΗΠΑ και ότι οι αναλυτές υποτιμούν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Με τα πρόσφατα στοιχεία από την Ισπανία και την Ιταλία να είναι πολύ ισχυρά – ενώ τα στοιχεία της Γαλλίας εγείρουν ερωτήματα – ο κ. Πάρκερ τονίζει ότι η πολύ καλή επίδοση που σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές ήδη από την αρχή του έτους θα συνεχιστεί, με την περιφέρεια της Ευρώπης να ξεπερνά τον πυρήνα. Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν εύκολα να τρέξουν κατά 10% με 15% μέχρι το τέλος του 2014, όπως σημειώνει ο κ. Πάρκερ.

Επίσης, ο κ. Πάρκερ πιστεύει ότι οι αναδυόμενες αγορές θα συλλάβουν ακόμη περισσότερο την προσοχή των επενδυτών εφέτος. Προς το παρόν οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις αναδυόμενες αγορές, με πολλούς να προχωρούν σε κλείσιμο των θέσεών τους σε μετοχές και νομίσματα. Αλλά, σύμφωνα με τον αναλυτή, αργότερα μέσα στη χρονιά θα υπάρξει μία τεράστια ευκαιρία στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες πλέον είναι πολύ φθηνές.

HSBC: «Overweight» στάση για την Ευρώπη, αλλά μειώνει τη σύσταση για τις ΗΠΑ

Η HSBC παραμένει «overweight» για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς εκτιμά ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών θα ανακάμψει, αλλά μειώνει τη στάση της για τις αμερικανικές μετοχές σε «underweight» από «ουδέτερη», καθώς οι αποτιμήσεις τους αρχίζουν να φαίνονται ακριβές.

«Οι ΗΠΑ κινούνται προς μία λιγότερο ευνοϊκή θέση σε ό,τι αφορά τον κύκλο νομισματικής πολιτικής σε σχέση με την Ευρώπη. Ενώ η Fed έχει ήδη αρχίσει να περιορίζει τα έκτακτα μέτρα τόνωσης της αγοράς, δεν υπάρχει πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της, δεδομένης της συνεχιζόμενης αντιπληθωριστικής πίεσης στην ευρωζώνη», όπως τονίζει η HSBC.

Ωστόσο, η Τράπεζα δεν προβλέπει μία νέα bear market, δηλαδή την επιστροφή της αγοράς σε πτωτική τάση, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται και η κερδοφορία είναι πιθανό να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών.

Η αύξηση της κερδοφορίας πρέπει να έρθει για να αυξηθούν περαιτέρω οι μετοχές, σημειώνει η HSBC, προσθέτοντας ότι το μοντέλο της δείχνει ότι ύστερα από τρία χρόνια αναθεωρήσεων προς τα κάτω, οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2014 είναι σωστές.

«Το top-down οικονομετρικό μας μοντέλο δείχνει περίπου 11% αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή στις ΗΠΑ και 14% στην Ευρώπη εκτός Βρετανίας. Γι’ αυτό και παρά τις αντιξοότητες της νομισματικής πολιτικής, δεν αναμένεται να έλθει το τέλος της αγοράς των ταύρων (ανοδική αγορά)», τονίζει η Τράπεζα.

Η HSBC επισημαίνει ότι οι μετοχές είναι απίθανο να επαναλάβουν τα κέρδη του 2013, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI να αναμένεται να σημειώσει άνοδο της τάξης του 6% μέχρι το τέλος του 2014.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η HSBC είναι «overweight» για τον κλάδο των βασικών υλικών και αναβαθμίζει σε «overweight» από «ουδέτερη» τη στάση της για τις τράπεζες.

Facebook Comments