Περαιτέρω πτώση των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων προβλέπει για το άμεσο μέλλον η Fitch, εκτιμώντας ότι, από την κορυφή που είχαν φτάσει οι τιμές κατά το δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, η μείωση θα διαμορφωθεί στο 42%.

Ειδικότερα, ο οίκος αναφέρει στο σχόλιό του ότι η πτώση στις κατοικιών στην Ελλάδα θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι ήδη οι τιμές στη χώρα μας – με βάση στοιχεία τρίτου τριμήνου του 2013 – έχουν υποχωρήσει κατά 32,7% από το υψηλότερο σημείο που βρέθηκαν προ κρίσης.

Μάλιστα, η Fitch υποστηρίζει ότι η πτώση θα συνεχιστεί παρά την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει για έναν χρόνο την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία αναμένεται να μειώσει την πίεση στην αγορά από την προσφορά.

Από πλευράς συναλλαγών, ο οίκος σημειώνει πως έχει διαπιστωθεί βελτίωση, δεδομένης της πτώσης των τιμών που παράλληλα υποστηρίζεται από περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Μάλιστα, ο οίκος αναμένει ότι αυτό το βελτιωμένο κλίμα θα παγιωθεί, αν και η διαδικασία θα επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη απομόχλευση των τραπεζών και τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων.

Πάντως, για φέτος η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει και η αγορά κατοικίας μάλλον θα είναι αδύναμη. Έτσι, και οι νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων εκτιμώνται σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στα περσινά, όπου σημειώθηκε και νέο χαμηλό δανειοδοτήσεων.

Αναφορικά με τα επιτόκια των δανείων, ο διεθνής οίκος δεν αναμένει μεγάλες διαφοροποιήσεις και εκτιμά ότι θα παραμείνουν τη χρονιά που ξεκίνησε στα επίπεδα στα οποία βρέθηκαν το 2013.
 

Facebook Comments