Χ.Α.: Πυλώνες ΟΤΕ και ΔΕΗ

MarketNews

Χ.Α.: Πυλώνες ΟΤΕ και ΔΕΗ , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Τα χαμηλά ημέρας σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, λόγω της βαρύνουσας σημασίας που έχουν στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, τράβηξαν το Χ.Α. κάτω από τις 1.200 μονάδες, όπου τυχόν παραμονή κάτω από τα επίπεδα αυτά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου ως προς την τάση, επισημαίνουν οι χρηματιστές. 

Το γύρισμά τους στη συνέχεια και με τη βοήθεια από την Coca Cola, δίνουν το θετικό πρόσημο, το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι διατηρήσιμο. Προς το παρόν προκύπτει μάχη αγοραστών – πωλητών στις 1.200 μονάδες, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 75,5 εκατ. ευρώ.

Η καθυστέρηση στην άφιξη της τρόικας και τα ήξεις – αφίξεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η χώρα δεν θα πάρει την επόμενη δόση, καθώς πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά από το μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξανεμίζει τα όποια ψήγματα αισιοδοξίας πήγαν να βγουν το τελευταίο διάστημα.

Σίγουρα όμως, η αγορά κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Ιανουαρίου, που έγινε και η επιστροφή με αξιώσει άνω των 1.200 μονάδων. Ο τζίρος είναι σημαντικός και το ανησυχητικό είναι ότι προέρχεται από τις ρευστοποιήσεις, ενώ από χθες, ταα ΣΜΕ στα παράγωγα του 25άρη πέρασαν σε discount. Ο δε 25άρης υποχωρεί πια κάτω από τις 400 μονάδες και συγκεκριμένα στις 395 μονάδες, ενώ την ανηφόρα έχει πάρει και το spread με την απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομόλογου να διαμορφώνεται πάνω από 8%, όταν το Ιρλανδικό κινείται σε ιστορικά χαμηλά.

Η συζήτηση για τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με τέσσερις μονάδες μπροστά από τη Ν.Δ., ενώ ταυτόχρονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται και στην παράσταση νίκης, προκαλούν εφιάλτη για τους ξένους. Εφιάλτη διότι γνωρίζουν ότι τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σημάνει νέα εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες και μάλιστα σε μία συγκυρία που εξετάζεται εκ νέου η ανακεφαλαιοποίησή τους, αλλά με κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, οι ξένοι οίκοι θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις. Μία μεγάλη ιδιωτικοποίηση σήμερα, θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά το κλίμα, αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές, εκτιμώντας ότι πολύ δύσκολα θα πιαστεί ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για φέτος.