Η επόμενη μέρα στο ΧΑ...

Χαρίτος Σταύρος

Η επόμενη μέρα στο ΧΑ..., ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

«Σήμερα θα φανεί αν επρόκειτο για τεχνική αντίδραση, ή για την επαναφορά του ανοδικού σεναρίου. Κάτι που θα φανεί όχι από το άνοιγμα, αλλά από το κλείσιμο της αγοράς».

Την άποψη αυτή εξέφραζαν χθες το βράδυ παράγοντες της αγοράς, σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν το πως ο δείκτης βρέθηκε κάτω από την τεχνική στήριξη των 1.200 μονάδων και έκλεισε στα υψηλά ημέρας πάνω από τις 1.220 μονάδες και με τα χαρτιά του 25άρη να πραγματοποιούν διακυμάνσεις πάνω από 5%.

Ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης αναφέρει ότι, «ήταν φυσικό επακόλουθο από την ώρα που έσπασαν οι 1.200 μονάδες, να ενεργοποιηθούν στα margin calls και να ξεκινήσει ένας νέος γύρος έντονων ρευστοποιήσεων πιέζοντας την αγορά μέχρι τις 1.193 μονάδες», γράφοντας δηλαδή τα χαμηλότερα επίπεδααπότο ξεκίνημα της χρονιάς. «Πάτημα» για ρευστοποιήσεις υπήρχε χθες.

Και αυτό δεν ήταν άλλο από τη νέα δημοσκόπηση που εμφάνιζε τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται πρώτο κόμμα με διαφορά 3,5%, κερδίζοντας ταυτόχρονα και στην «παράσταση νίκης»! Επιπρόσθετα, η αγορά πήρε... βαρέως τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος την προηγούμενη μέρα είχε δηλάσει ότι η επιστροφή της τρόικα στην Ελλάδαβρίσκεται στον αέρα, αφού η χώραμας δεν έχει πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση. Αν κάπου μπορεί να βασιστεί κανείς στο γιατί γύρισε η αγορά, θα μπορούσε να εκλάβει ως δικαιολογία την δήλωση Στουρνάρα από τις Βρυξέλλες ότι, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές είναι σκληρές, αλλά στο τέλος θα υπάρξκει συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το σενάριο που κερδίζει πόντους για το χθεσινό ασανσέρ στις μετοχές και τους δείκτες είναι τα... τεχνικά κόλπα της αγοράς. Όπως έχει γράψει το «M», σε περίπτωση διάσπασης των 1.200 μονάδων, οι αγοραστές θα βγουν χαμηλότερα. Αυτό συνέβη στις 1.193 για τον γενικό δείκτη και στις 394 μονάδες για τον FTSE 25. Για δε τα εγχώρια τμήματα asset managements, οι διαχειριστές είχαν θέσει κάτω από τις 1.200 μονάδες τα πρώτα αναχώματα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ξένοι οίκοι από το Λονδίνο με Έλληνες διαχειριστές στα desks, να θεωρούν ως φλέβα τα χαμηλά των δεικτοβαρών μετοχών, κάτι που τούς επιβεβαίωσε στην συνέχεια.