ΔΝΤ: Ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας

MarketNews

ΔΝΤ: Ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Κλειστά χαρτιά σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία επιστροφής της τρόικας κράτησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, σημειώνοντας πάντως ότι η έλευση της τριμερούς αναμένεται «το επόμενο διάστημα».

«Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα επιστρέψουν όταν επιλυθούν τεχνικά ζητήματα. Αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μάρεϊ, κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν οι «διαφορές», οι οποίες αφορούν δημοσιονομικά και διαθρωτικά θέματα, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος και κατά πόσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει το «κούρεμα» και αν θα πρέπει να γίνουν νέες συζητήσεις επί του θέματος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε «υψηλά επίπεδα» για αρκετό διάστημα και επανέλαβε τη «δέσμευση» των ευρωπαίων εταίρων για ελάφρυνση του χρέους στα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

Σε άλλη ερώτηση για τα όσα δήλωσε στους Financial Times ο Γ. Στουρνάρας σχετικά με το «κούρεμα» και τι του είχε πει ο γερμανός ομόλογός του για το θέμα, ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε να τοποθετηθεί, σημειώνοντας πάντως ότι αυτή την περίοδο δεν γίνονται συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είχε πει στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, για το γεγονός ότι υπάρχει «ιδιαίτερη ανησυχία» για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου  επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει ο κ. Μπλανσάρ, ο οποίος είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι «όσο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό του πληθωρισμού, τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης».

Σε ό,τι αφορά τέλος την Κύπρο, ο κ. Μάρεϊ ανέφερε ότι η αποστολή της τρόικας ξεκινά διαπραγματεύσεις με τις κυπριακές αρχές, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος, στις 29 Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών, Γ Στουρνάρας, εμφανίστηκε από την πλευρά του αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Όπως είπε, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για να κλείσουν τα ανοικτά θέματα και συνεχίζεται η αποστολή στοιχείων.

Αν και παραδέχθηκε πως «η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη», ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «φτάνουμε προς το τέρμα».

«Προσπαθούμε», πρόσθεσε, «να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό».