Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πτώση, με τους βασικούς δείκτες να δέχονται ισχυρές πιέσεις μετά από τα απογοητευτικά στοιχεία στις ΗΠΑ, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε επιβράδυνση τον Ιανουάριο, και αυτά – σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα στοιχεία από την Κίνα – ενίσχυσαν τις ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 1,02% χαμηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,78% στις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις αρχές του έτους, ο DAX σημείωσε πτώση 0,92%, ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,02% , ενώ στο -0,37% και στο -0,80% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Η μετοχή της Nokia υποχώρησε 10,7% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε απότομη πτώση στις πωλήσεις στο τμήμα εξοπλισμών δικτύου, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις τηλεφώνων.

Η μετοχή της βρετανικής Pearson έκλεισε με απώλειες 7,9% μετά την προειδοποίηση της εταιρείας ότι τα κέρδη ανα μετοχή το 2013 ενδέχεται να είναι χαμηλότερα από τα ανμενόμενα.

Ενώ τα αποτελέσματα της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών ήταν σε γενικές γραμμές μικτά,  με την ισπανική τράπεζα Banco de Sabadell να είναι μεταξύ εκείνων ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η άσχημη εικόνα από την κερδοφορία των εταιρειών στις ΗΠΑ, όπως η MacDonalds, και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία, «χτύπησαν» τις αμερικάνικες μετοχές, παρασύροντας την Ευρώπη χαμηλότερα το απόγευμα.

Η ανάπτυξη της μεταποίησης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, λόγω τις επιβράδυνσης των νέων παραγγελιών, με τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να σημειώνουν, παράλληλα, αύξηση.

Τα στοιχεία αυτά συνέπεσαν με τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση, που επηρέασαν τον κλάδο της εξόρυξης.

«Με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να αυξάνονται ελαφρώς και και τον κινεζικό PMI της μεταποίησης να συρρικώνεται για πρώτη φορά σε έξι μήνες, οι επενδυτές αρχίσουν να κοιτούν τις αγορές με αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από τις αποτιμήσεις των μετοχών», όπως σημειώνει ο Κας Καμάλ, αναλυτής στην Sucden Financial.

Εν τω μεταξύ, ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερο από 2,5 χρόνια τον Ιανουάριο, καθώς οι παραγγελίες των εργοστασίων ανέκαμψαν, και ενώ η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε και πάλι, ο ρυθμός της συρρίκνωσης αυτής  δεν ήταν τόσο έντονος όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Παρά τις υποτονικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών σε γενικές γραμμές, η ευρωπαϊκή περιφέρεια υπεραπέδωσε, οδηγούμενη από τα πορτογαλικά blue chips, μετά την είδηση ότι η Πορτογαλία πέτυχε το στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2013.

Facebook Comments