Σήμερα συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του Macintosh (Mac), του εμβληματικού ηλεκτρονικού υπολογιστή της Apple.

Στην αρχή θεωρήθηκε εντυπωσιακός, αλλά αποτυχημένος. Στις διαδοχικές εκδόσεις του αγαπήθηκε φανατικά από αρχιτέκτονες, γραφίστες και μουσικούς, αλλά και όσους ασχολούνταν με τη σύνταξη κειμένων. O πρώτος Mac κόστισε 500 δολάρια για να κατασκευαστεί. Την πρώτη χρονιά πουλήθηκαν 250.000 τεμάχια και μέχρι πέρυσι τον Οκτώβριο 78 εκατομμύρια Mac συνολικά στην ιστορία του.

Επηρέασε βαθιά τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας γενικά και ειδικότερα όσα προϊόντα κατασκεύασε η Apple από τότε έως σήμερα με τη λιτότητα του σχεδιασμού και την ευχρηστία του. Στις 24 Ιανουαρίου του 1984, όταν ξεκίνησε η εκδήλωση για το ντεμπούτο του Mac, εμφανίστηκε ο Στιβ Τζομπς και διάβασε τους στίχους από το τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν «Τhe Times are a-Changing» (Οι καιροί αλλάζουν). Ακολούθησε ο τότε επικεφαλής της Apple, Τζ. Σκάλεϊ, ο οποίος μίλησε θετικά για τη γνωριμία του με τον κ.Τζομπς (ύστερα από 6 μήνες, πάντως, τον απέλυσε). Επανήλθε ο Στιβ Τζομπς και, συνεχίζοντας να δίνει θεατρικότητα στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στη δεσπόζουσα θέση της ΙΒΜ στους προσωπικούς υπολογιστές και αναρωτήθηκε μήπως τελικά επαληθευθεί ο συγγραφέας Τζορτζ Οργουελ και το φουτουριστικό του μυθιστόρημα «1984» με τον Μεγάλο Αδελφό (η ΙΒΜ, κατά τον Τζομπς), που παρακολουθεί τους πάντες.

Μέχρι τον Οκτώβριο είχαν πωληθεί 78 εκατομμύρια Mac από την ημέρα της κυκλοφορίας του.

Ομως, ήταν ο Macintosh εκείνος ο οποίος αμφισβήτησε το μονοπώλιο της ΙΒΜ. Αρχικά, πάντως, αποδείχθηκε αποτυχία. Η μνήμη του ήταν μικρή στα 128Κ, το διαθέσιμο λογισμικό περιορισμένο και η τιμή του ακριβή στις 2.500 δολάρια. Η πορεία του εξομαλύνθηκε το 1986 με τον Macintosh Plus και μνήμη 1 ΜΒ, ο οποίος σε συνδυασμό με τον εκτυπωτή Apple LaserWriter προσέφερε ελκυστικές λύσεις σε εταιρείες και ιδιώτες.

Facebook Comments