Πρόσθετες αποκοπές θα αντικρίσουν στους μισθούς που θα λάβουν την ερχόμενη βδομάδα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι θα δουν οριζόντια μείωση 3% στους μισθούς τους. Στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι θα έχουν επιπρόσθετη έκτακτη εισφορά, η οποία από φέτος αρχίζει από τα €1500 αντί πέραν των €2500.

Η εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς επί των ακαθάριστων αποδοχών και των συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται μέχρι το 2016.

Από €0 μέχρι €1500 μισθό δεν θα υπάρξει αποκοπή, από €1501 μέχρι €2500 2,5%, από €2501 μέχρι €3500 3% και πάνω από €3501 3,5%.

Μείωση των εισοδημάτων θα προκύψει και από την αύξηση των εισφορών από 1.1.2014 των μισθωτών και των εργοδοτών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.

Οι συνολικές εισφορές για τους μισθωτούς αυξάνονται από αυτόν το μήνα στο 20,2%, από τις οποίες 7,8% καταβάλλονται από το μισθωτό, 7,8% από τον εργοδότη και 4,6 % από το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Δηλαδή οι εκατέρωθεν εισφορές για μισθωτούς και εργοδότες, αυξάνονται κατά 1% (από 6,8% σε 7,8%), ενώ οι εισφορές από το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας αυξάνονται κατά 0,3% (από 4,3% σε 4,6%).

Σύμφωνα με το βοηθό γενικό διευθυντή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλη Αντωνίου, οι πιέσεις στους μισθούς των εργαζομένων του δημόσιου τομέα είναι αναμενόμενες καθώς έχουν νομοθετηθεί εδώ και καιρό ενώ για τον ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται η έκτακτη εισφορά και αυξάνεται η συνεισφορά στο ΤΚΑ.

«Δεν αναμένουμε να υπάρξουν αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά των εργαζομένων ούτε στην αποταμίευση φέτος καθώς ο καθένας γνώριζε πώς θα διαμορφωθούν τα εισοδήματά του», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μεσοπρόθεσμα θα επηρεαστεί τόσο η κατανάλωση όσο και η αποταμίευση εάν δεν γίνει κάτι για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 

Facebook Comments