Με τις αναδυόμενες αγορές να προκαλούν μαζικά sell off στις διεθνείς αγορές, οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow υποχώρησε στο -1,97% και τις 15.879 μονάδες, χάνοντας 318 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση στο -2,15% και τις 4.128 μονάδες ενώ και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε στο -2,09% και τις 1.790 μονάδες.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το πέσο της Αργεντινής σημείωσε ελεύθερη πτώση καταγράφοντας τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από την καταστροφική χρηματοοικονομική κρίση του 2002, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μην στηρίξει το νόμισμα στις αγορές.

Έχοντας χάσει περισσότερο από το 30% των συναλλαγματικών της αποθεματικών το περασμένο έτος, η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε αυτή την εβδομάδα την πολιτική της για στήριξη του νομίσματος μέσω παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος

Ευρώπη:

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά το μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων στα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, το οποίο βάρυνε το επενδυτικό κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 2,44% χαμηλότερα σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση 1,62%, ο DAX υποχώρησε 2,48%, ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 2,79%, ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε στο -3,64% και κατά 2,30% υποχώρησε ο FTSE MIB.

H μετοχή της Aberdeen Asset Management υποχώρησε 5,72% μετά την υποβάθμισή της από την Morgan Stanley σε underweight. Επιπλέον, η μετοχή επηρεάστηκε και από τη μεγάλη έκθεση που έχει η Αberdeen στις αναδυόμενες αγορές και ειδικά στην Αργεντινή, όπου η κεντρική τράπεζα της χώρας εγκατέλειψε την πολιτική της για τη στήριξη του νομίσματός της, παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν βίαια διόρθωση την Παρασκευή, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη νομισματική καθοδήγηση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας . Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι η ανεργία να μειωθεί στο 6,5%, αλλά ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο Τιμ Ας, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών στην Standard Bank, τόνισε ότι το όλο story γύρω από την ισχυρή διόρθωση είναι ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των αναδυόμενων αγορών είναι εξαιρετικά αδύναμα, τόσο στην Τουρκία όσο και στη Βραζιλία ,την Αργεντινή και ακόμα και την Αίγυπτο. Η αλλαγή πολιτικής της Fed, αυξάνει συνεπώς την αβεβαιότητα στις ευάλωτες αυτές αγορές.

Οι μετοχές της Renault ενισχύθηκαν 4,89% μετά τα δημοσιεύματα ότι η Nissan μαζί με τη Renault θα συνδυάσουν τις επιχειρήσεις τους στον τομέα της κατασκευής και έρευνας, μια κίνηση που θα εξοικονομήσει και στις δύο πάνω από 400 δισεκατομμύρια γιεν ετησίως.

Οι μετοχές της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας Celesio σημείωσαν άνοδο 3,73% μετά την ανακοίνωση από την αμερικάνικη McKesson ότι πέτυχε στη δεύτερη προσπάθειά της να κερδίσει τον έλεγχο της γερμανικής εταιρείας

 

 

Facebook Comments