Σουλτς: Λάθος να εστιάζουμε μόνο σε περικοπές στην Ελλάδα

MarketNews

Σουλτς: Λάθος να εστιάζουμε μόνο σε περικοπές στην Ελλάδα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Για πρώτη φορά υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, δήλωσε σε συνέντευξή του στη  γερμανική εφημερίδα «Bild» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η τρόικα δεν είναι πάνω από όλα» και ότι «είναι λάθος να εστιάζουμε μόνο στις περικοπές».

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, απορρίπτει την επισήμανση του δημοσιογράφου ότι αυτό επιτεύχθηκε επειδή η κυβέρνηση δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της.

«Αυτό είναι μόνο εν μέρει σωστό. Η Ελλάδα πέτυχε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων. Η κυβέρνηση προτιμά να προωθήσει μέρος των χρημάτων σε επενδύσεις, παρά να εξυπηρετήσει παλιά χρέη. Το κατανοώ αυτό» λέει.

Για τις σχέσεις Αθήνας - τρόικας

Σε ερώτηση για τις προστριβές της Αθήνας με την τρόικα, αναφέρει ότι «η τρόικα δεν είναι πάνω από όλα» και προσθέτει ότι θα πρέπει, όπως συμβαίνει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, να συζητά.

«Θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα να ανορθωθεί και να δημιουργηθεί χώρος για επενδύσεις. Το να εστιάζουμε μόνον στις περικοπές είναι λάθος» σημειώνει στην συνέντευξή του ο γερμανός πολιτικός.

Για το «κούρεμα»

Ο κ. Σουλτς αρνείται ότι η Γερμανία λέει συχνά όχι στα αιτήματα των εταίρων της, όπως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και επισημαίνει: «Δεν λέμε συχνά όχι. Από τα 700 δισεκατομμύρια των εγγυήσεων που προορίζονται για κράτη και τράπεζες, τα 400 προέρχονται από τη Γερμανία. Το γεγονός ότι οι Γερμανοί επιμένουν να γίνεται προσεκτική διαχείριση των χρημάτων, είναι εντελώς φυσιολογικό».

Για την υποψηφιότητά του

Ερωτώμενος σχετικά με την υποψηφιότητά του και το εάν ανησυχεί ότι θα συναντήσει την αντίδραση των χωρών του νότου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντά ότι έχει προταθεί από 22 σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ως πανευρωπαϊκός υποψήφιος και διευκρινίζει ότι ισχυρός υποψήφιος θα είναι εκείνος του οποίου η ευρωπαϊκή ομάδα θα έχει την πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές, λέει ο ίδιος, γνωρίζουν ότι είμαι Γερμανός και ευρωπαϊστής, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει εάν το SPD θα λάβει πάνω από 30% στις εκλογές του Μαΐου και περιορίζεται να τονίσει ότι τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν εάν η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να είναι ηγετική δύναμη παγκοσμίως- τόσο στην οικονομία όσο και στα θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων.