Χαμηλά έχουν αποφασίσει να κρατήσουν σε αυτή τη φάση τον πήχυ όσον αφορά στις εκλογές του Μαΐου καθώς θεωρούν πως το κλίμα θα αλλάζει σταδιακά όσο βελτιώνονται οι δείκτες της οικονομίας. Στο Μαξίμου μάλιστα δηλώνουν πως έχουν στα χέρια τους δημοσκοπήσεις όπου παρουσιάζονται ισχυρή η εικόνα του πρωθυπουργού και αντοχή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τη θέση ορισμένων στο Μαξίμου που τάσσονται υπέρ του εκλογικού αιφνιδιασμού με τριπλές κάλπες και ξεκάθαρο διακύβευμα. Ο Αντώνης Σαμαράς εξάλλου έχει ήδη θέσει το δίλημμα που θα έχουν μπροστά στην κάλπη οι πολίτες και που θα είναι το αν θέλουν να παραμείνει η χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο, γνωρίζει όμως πως όλα θα κριθούν από το αν η κοινωνία μέχρι τότε έχει δει ξεκάθαρα τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Στη Συγγρού ήδη προχωρούν στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τους ΟΤΑ και θεωρούν πως η Ν.Δ. θα καταφέρει τουλάχιστον σε επίπεδο περιφερειών να τα πάει πολύ καλά. Στόχος που θεωρείται εφικτός είναι η Ν.Δ. να κερδίσει την Πελοπόννησο, στηρίζοντας τον Πέτρο Τατούλη, τη Θεσσαλία με τον Κώστα Αγοραστό, την Ηπειρο με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη, τη Στερεά με τον Κώστα Μπακογιάννη, τη Δυτική Μακεδονία με τον Γιώργο Δακή, την Κεντρική Μακεδονία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ αισιοδοξία υπάρχει για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τη Χριστιάνα Καλογήρου, αλλά και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Σπύρο Σπύρου.

Παρά το γεγονός ότι επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν κάθε συζήτηση περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι σαφές πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποκλείει μερικές διορθωτικές αλλαγές. Αυτές όμως πολύ δύσκολα θα γίνουν μέσα στην ελληνική προεδρία καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα και καθυστερήσεις. Σε κάθε περίπτωση και με τις φήμες για το πολιτικό μέλλον του Γιάννη Στουρνάρα να τρέχουν, ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται να αλλάξει το οικονομικό του επιτελείο πριν ξεκαθαρίσει όχι μόνο το τοπίο με την τρόικα αλλά κυρίως πριν υπάρξει μια σαφής εικόνα για το πώς θα διαχειριστούν οι εταίροι μας το χρέος.

Ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει σε κάθε δημόσια παρέμβασή του το γεγονός ότι η Αθήνα με το πρωτογενές πλεόνασμα έχει υλοποιήσει τη βασική της δέσμευση και πλέον ζητά από τους εταίρους να κάνουν το χρέος τους. Τη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει, όπως ελπίζει η κυβέρνηση, τον Απρίλιο, σαφώς θα την αναλάβει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πάντως δεν αποκλείεται μετά τις ευρωεκλογές να αναλάβει κάποιο άλλο πόστο. Αν και ακούγεται πως προωθείται για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο ίδιος δεν θα έλεγε «όχι» σε ένα ευρωπαϊκό πόστο.

Θετικό κλίμα

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει ομαλά η πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένει πάντως η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. Η Αθήνα δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα και μάλιστα είναι αυτή που επεδίωξε να υπάρξει καθυστέρηση στην επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θέλοντας να έχει στα χέρια της και τα δημοσιονομικά στοιχεία του Δεκεμβρίου τα οποία θεωρεί πως θα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και όσον αφορά στα έσοδα, αλλά και τις δαπάνες.

Στο οικονομικό επιτελείο διατηρούν την αισιοδοξία τους κάνοντας ανοιχτά λόγο για ένα καλό κλίμα κυρίως μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΚΤ και της Ε.Ε., εκφράζουν όμως επιφυλάξεις για τη στάση του ΔΝΤ και του εκπροσώπου του κ. Τόμσεν. Η Αθήνα πάντως σπεύδει να διαμηνύσει πως δεν υπάρχει θέμα λήψης νέων μέτρων και πως όποιες τρύπες υπάρξουν αυτές θα καλυφθούν από τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσουν άμεσα. Η απόφαση του ΣτΕ όμως με την οποία δικαιώνονται οι ένστολοι σε πρώτη φάση δημιουργεί έντονη ανησυχία καθώς εκτιμάται πως ανοίγει ο δρόμος και για άλλες ανάλογες αποφάσεις. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει την κυβέρνηση στο να πρέπει να ψάξει να βρει ένα ποσό που μπορεί να φτάσει και το ένα δισ. ευρώ,κάτι που με τις παρούσες συνθήκες φαίνεται απίθανο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση αυτή ακυρώνει εν μέρει και τη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά για σταδιακή καταβολή μέρους που θα προκύψει από το πρωτογενές πλεόνασμα σε ενστόλους και χαμηλοσυνταξιούχους. Στην κυβέρνηση ψάχνουν τρόπο να μην πληγεί και επικοινωνιακά αυτή η δέσμευση, καθώς θεωρούν πως θα σηματοδοτήσει και την ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει στη βελτίωση της ψυχολογίας, αλλά και του κλίματος στην ελληνική κοινωνία.

Προβληματισμός για το ΠΑΣΟΚ και τις κόντρες υπουργών

Η αντιπαράθεση μεταξύ Δένδια και Αθανασίου δεν είναι η μόνη που καλείται να διαχειρισθεί το Μέγαρο Μαξίμου. Το βαρύ κλίμα και οι αλλαγές που προωθούνται έχουν δημιουργήσει εντάσεις μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και την Κ.Ο. της Ν.Δ. με τον Αντώνη Σαμαρά να αναλαμβάνει ρόλο πυροσβέστη για να αποτραπούν τα χειρότερα. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος θα επιδιώξει να αλλάξει το κλίμα παρουσιάζοντας μια θετική εικόνα για την ελληνική οικονομία, ενώ θα θελήσει να ανοίξει και τα χαρτιά του όσον αφορά στις εκλογές του Μαΐου. Η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και οι ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της Κεντροαριστεράς προβληματίζουν σαφώς το Μέγαρο Μαξίμου με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία που υπάρχει στη Βουλή.

Οι ενδοκυβερνητικές όμως αντιπαραθέσεις τόσο για το θέμα της τρομοκρατίας όσο και για σειρά νομοσχεδίων που κατατίθενται, με βασικό αυτό που υιοθετεί τις προτάσεις της μελέτης του ΟΟΣΑ για την τόνωση της αγοράς, συνεχίζονται και θα πρέπει άμεσα να βρεθεί διέξοδος για να μην υπάρξουν περισσότερα προβλήματα.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να αντιδρά στην πρόταση του Κωστή Χατζηδάκη για τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ ενώ αντιπαράθεση έχει προκύψει και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή τη διάθεση του φρέσκου γάλακτος. Ο κ. Τσαυτάρης πάντως βρίσκεται και αυτός στο στόχαστρο βουλευτών της Ν.Δ. για την πολιτική που ακολουθεί, αν και διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν βουλευτές της Ν.Δ. να ζητούν επίσημα την παραίτησή του.

Πονοκέφαλος για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα

Η εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού και η αγωνία της Αστυνομίας για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα έχουν θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου, που βλέπει την ατζέντα να φεύγει από τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και να επικεντρώνεται σε ένα ζήτημα το οποίο σαφώς και θα πλήξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, δημιουργώντας παράλληλα και κλίμα ανασφάλειας στο εσωτερικό.

Η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται πως ακόμα κινείται στα τυφλά, αν και στην κυβέρνηση εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως τελικά ο Ξηρός θα συλληφθεί σύντομα. Η επαναφορά του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα όμως προφανώς δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις προσπάθειες της κυβέρνησης, ακόμα και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ ένα θεαματικό τρομοκρατικό χτύπημα θα επηρεάσει ακόμα και τον τουρισμό. Πέραν αυτών, το Μέγαρο Μαξίμου έχει να διαχειρισθεί και την οξύτατη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει ο ίδιος παρενέβη για να πέσουν οι τόνοι, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει όμως καταστεί εφικτό. Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απάντησαν οργισμένα στις επικρίσεις του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, περί ουσιαστικής ανικανότητας της ΕΛ.ΑΣ. να παρακολουθήσει τον Ξηρό, καρφώνοντας ευθέως τη Δικαιοσύνη όχι μόνο για το γεγονός ότι άφησε ελεύθερο με άδεια τον καταδικασμένο τρομοκράτη αλλά κυρίως για τη στάση που κρατά και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις εδώ και καιρό.
 

Facebook Comments